banner

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak




Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim UNESCO Dünya Konferansına katılmak üzere Japonya’nın Nagoya kentinde bulunan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Japon Mevkidaşı Hakubun Shimomura ile bir araya geldi.

Görüşmede İstanbul’da kurulması planlanan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Ertuğrul Fırkateyn kazasına ilişkin Japon eğitim müfredatında yapılan değişiklik gündeme geldi.

Türkiye'nin Milli Eğitim Bakanını Japonya'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden ev sahibi Bakan Shimomura, iki ülke arasında çok köklü tarihi bağların olduğunu kaydetti. Gelecek yıl anılacak olan Ertuğrul Fırkateyn kazasının 125. yılı nedeniyle ders kitaplarında değişiklik yaptıklarını da söyleyen Japon Bakan, konunun kitaplarda ayrıntılı bir şekilde anlatılacağını belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin eğitim alanında da geliştirilmesini son derece önemsediklerini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise şunları söyledi:

“Türkiye ile Japonya çok köklü tarihi ilişkileri olan iki ayrı ülkedir. Ekonomik ilişkilerimizin yanı sıra eğitim alanında da birlikte yapabileceğimiz çok önemli projeler var. Bu bakımdan yakın zamanda projelendirilmesi planlanan Türk - Japon Bili ve Teknoloji Üniversitesinin iki ülkenin eğitim alanındaki işbirliğini taçalandıracağına inanıyorum.”

Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili ders kitaplarında düzenlemeye gidilmesinin ise memnuniyet verici olduğunu kaydeden Bakan Avcı, Japon mevkidaşı Shimomura’yı Yürkiye’ye davet etti.

Bakan Avcı görüşmenin ardından bir dizi incelemelerde bulunmak üzere başkent Tokyo’ya geçti.

Ertuğrul Fırkateyni kazası ve tarihteki önemi

Ertuğrul Fırkateyni, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ve 19 Ekim 1863 Pazartesi günü Padişah huzurunda denize indirilmiştir.

II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii 'nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmiş geminin hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Ertuğrul Fırkateyni Japonya’ya hareket etmiştir. Ertuğrul, Japonya’da görkemli bir şekilde karşılandı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti.

Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Nihayet geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı gün Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti. Ertuğrul Fırkateyni, Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt da yapıldı. 1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılmaktadır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.