banner

İşimiz okumak oldu




İstanbul'da 10 okulda uygulanan 'İşimiz Okumak' projesi Betül, Ender, Enis gibi 200 öğrenciyi 'işten' alıp tamamen okullu yaptı.

işimiz okumak olduBetül, okuldan sonra tekstil atölyesinde, Ender kahvehanede, Enes markette çalışıyordu. 3 bin mevcutlu kalabalık okullarında var olmaya mücadelesi verirken bir yandan da ailelerine destek olmaya çalışıyorlardı. ‘İşimiz Okumak’ projesiyle eğitime bakış açıları değişti. Çalıştıkları işleri bıraktılar, okul ve öğretmenleriyle ilişkileri gelişti. Dün aldıkları karnelerin anlamı onlar için daha farklı çünkü artık üniversiteye gidip meslek sahibi olmak istiyorlar. Sadece Betül, Ender ve Enis değil İstanbul’da tam 200 çocuk çalışmayı bırakarak tamamen okula döndü.

Kişisel gelişim etkinlikleri

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Boğaziçi Üniversitesi ve Garanti Emeklilik’in iki yıl önce başlattığı ‘İşimiz Okumak’ projesi kapsamında çocuklar haftada iki gün okul başarılarının artmasına yönelik eğitimler alırken, aynı zamanda kişisel gelişimleri için de drama çalışmaları, film ve belgesel izleme, satranç ve akıl oyunları, müze gezisi, spor yapma, meslek seçimi gibi etkinlikler gerçekleştirdi. Projeyle bugüne kadar 200 öğrencinin eğitim hayatını yarım bırakması engellendi. Sekiz ilçede 10 okulda 4,5,6,7,8. sınıf öğrencilerine uygulanan proje kapsamında Avcılar’daki İstanbul Büyükşehir Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu’nda 22 öğrenci işlerini bırakıp okullarına yoğunlaştı. En fazla öğrencinin eğitimden kopmasını engelleyen okul burası oldu.

Okulun rehber öğretmeni Ayhan Mengüş her sene yaklaşık 300 öğrencinin mezun olduğu ancak 180’inin liseye devam etmediğini söyledi. Okulda projeye katılan öğrencilerden biri 7. sınıf öğrencisi Ender Ertaş. Sekiz kişilik bir ailede yaşayan ve okuldan sonra kahvehanede çalışan Ender “Eskiden çalışsam daha iyi diyordum. Şimdi tam tersi okumak daha iyi. Meslek sahibi olduğumda hem kariyerim hem param olacak” diyor.

İlk kez semt dışında

6. sınıf öğrencisi Betül Daşçı, artık okuldan sonra tekstil fabrikasına gitmiyor. Projede de en çok gezmek hoşuna gitmiş çünkü hiç yaşadığı semt dışına çıkmamış. Yedi kişilik ailesini babası ve ağabeyi geçindiriyor. 8. sınıftan Serkan Caner’in hedefi öğretmen olmak. En çok öğretmenlerin yakın ilgisini sevmiş.

Enes ve Ersin Kayıkçı evde ders çalışmayınca sokakta başlarına bir şey gelmesin diye anneleri marketlerinde çalışmasını istemiş. Artık markete gitmeyip sadece eğitimle ilgileniyorlar. Ümit Can Aydoğan hurdacı olan babası ile birlikte hafta sonları çalışıyormuş. Şimdi sadece dersleriyle ilgileniyor ve astronot olmak istiyor. Artık dersleri daha çok seviyor: “Öğretmen soru sorduğunda cevap veremiyordum. Artık verebiliyorum.”

Özel Eğitim ve Rehberlik bölümünden sorumlu İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Koçibar, projeyi çok önemsediklerini vurguluyor:

“Öğretmenler bu çocukları takip ediyor, sosyal faaliyetlere yönlendiriyor. Kısacası bu çocuklara rol veriyor.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.