banner

Girişimcilik Uçmaya Benzer




Girişimci ve girişimciliğin ruh halini en iyi özetleyen söz, herhalde Reid Hoffman'ın paylaştığı şu cümlede yatıyor: "Girişimcilik, bir uçurumdan atlayıp aşağı doğru düşerken bir uçak yapıp uçmaya benzer."

Bu uçuşu besleyen yakıt ise girişimcinin hayalleridir. Her şey iyi planlamasına, çok çalışmasına ve en önemlisi tüm benliğiyle inanmasına bağlıdır. Girişimcilik, boyut değiştirmektir. Normal bir insanda olan zaman ve mekan kavramı girişimcide yoktur. Girişimci, zamanın nasıl geçtiğini başına gelenler, karşılaştığı zorluklar ve onları aştığında yaşadığı zafer duygularıyla hatırlar.

Odaklanmak, son dönemlerde girişimcilik dünyasında en sık duyulan kavramdır. Girişimci gemisine yaklaşan dev dalgalarda dahi güvertesini terk etmeyecek kaptan gibi olmalıdır. Diğer taraftan girişimci, yolun başında kendi nabzını ölçecek kriterleri belirlemezse odaklanmak, at gözlüğünün yarattığı körlüğe de dönüşebilir. Girişimci, odaklı ama büyük resmi tüm detaylarıyla sürekli görebilendir.

İşte bu doğrultuda bir girişimcinin sürekli göz önünde bulundurması gereken 20 girişimcilik etkeni:

1- Girişimci Ekosistemi: Bir girişimin içinde bulunduğu ekosistemi tanıması, başarısını doğrudan etkiler. Günlük çalışmalar sırasında dahi sürekli büyük resmi takip etmesi gerekir.

2- Girişimci Özellikleri: Girişimci akıllı risk alabilmelidir. Strese dayanıklı ve değişime ayak uydurabilmelidir.

3- Zihin Yapısı: Girişimcinin kendini motive edebilen bir zihin yapısı, adeta bir baraj gibi güç üretir. Girişimci, çoğu zaman yalnız bir kovboydur. Sessizliği ve aynada gördüğü adamı ya da kadını sevmesi şarttır.

4- Bireysel ve Kurumsal Girişimcilik: Girişimcilik, bireysel olduğu kadar, kurumların içinde de geliştirilebilen bir yetkinliktir. Girişimci ruha sahip firmalarda birimler, “business unit” olarak bilinen bölümlere ayrılmıştır ve her departman bir girişim olarak değerlendirilir. Bugün tanınan birçok girişimcinin altyapısında, kurumsal bir yapıda edindiği deneyimler de yatar.

5- Yatırım Sürecine Hazırlık: Girişimci yatırım isterken, detaylı olarak o yatırımı nasıl değerlendireceğini ve yatırımcıya karşı sorumluluklarını iyi anlamalıdır.

6- Yatırımcı Gözünden Girişimci: Girişimler, büyüme sürecinde farklı firmaları da bünyelerine katma yoluna gidebilirler. Bugünün girişimcisi, yarının “melek yatırımcısı” olabilir. Melek yatırımcıların nasıl düşündüğünü anlamak, girişimcinin kendi firmasına bakış açısını iyileştirecektir. Girişimciler, bir dönem sadece bankalardan alabildikleri kredileri, artık hisse ya da farklı ortaklık yapılarıyla iş adamlarından da alabiliyorlar. Üstelik gerçek bir melek yatırımcı, sadece finansman değil deneyim de aktarır.

7- Networking: Networking, “Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma” sanatıdır. Hedefleri güçlü bağlantılarla tasarlamak ve etkili bir network oluşturmak, bir girişimcinin en değerli öz kaynağıdır. Bir girişimcinin başarılarını ve deneyimlerini paylaşması, tüm sistemi güçlendirir. Sivil toplum Kuruluşları, girişimcilerin birbirlerini bulması ve ortak projeler geliştirmeleri, topluma değer katarken birbirlerini de desteklemeleri için merkezi noktalardır.

8- Kuruluş Stratejisi: Bir girişimin güçlü başlaması, daha hızlı yol almasını sağlar. Girişimci, kuruluş sürecinde firmasının lokasyonundan kurum kültürüne kadar her şeye dikkat etmelidir.

9- Şirket Kurma Hukuku: Söz uçar yazı kalır! Girişim oluşurken, ortakların hevesle birbirine verdikleri sözleri gelecekte de tutmaları için resmi anlaşmalar kritiktir.

10- Büyüme: Büyüme, beraberinde değişimi de getirir. Değişime ayak uyduramayan girişimler, rekabette geri düşerler. Büyümeyi de planlamak önemlidir.

11- İnsan Kaynakları: Bir girişim, ekibi kadar güçlüdür. Doğru ekip seçimi ve ekibin motivasyonunu sağlamak, girişimin beynini yönetmek gibidir.

12- Satış: Tüm değer transferleri aslında bir satıştır. Girişimcinin hayalini hayata geçirme sürecinde ikna ettiği herkes, aslında o satış sürecinin bir parçasıdır. Girişimci, etkili bir satış stratejisi oluşturmalıdır.

13- İmaj: Perakende satış noktaları olan bir girişimden tutun, kurumsal duruşunu oluşturmak isteyen bir e-girişime kadar hepsi için imaj ve görsel ilk izlenim kritiktir.

14- CRM: Bir girişim, kendini en iyi müşterisinin geri bildirimleriyle geliştirebilir. Müşteri memnuniyetini esas alan her girişimin yüzü başarıya dönüktür.

15- Halkla İlişkiler: Kurumsal iletişimde süreklilik ve istikrar çok önemlidir. Girişimcinin markası, ancak etkili halkla ilişkiler çalışmalarıyla müşterilerinin algısında başarıyla oturabilir.

16- Muhasebe ve Vergi: Muhasebe ve vergi, bir firmanın tüm hareketlerinin rakamlara yansıdığı noktadır. Muhasebesini tutamayan girişim başarısını ölçemez. Bunu ölçemeyen de kendini geliştiremez!

17- Kurumsallaşma: Bir girişimin kurumsallaşması, kişilerden bağımsız bir yapıda süreçler ve etkili yönetimle işler hale gelmesi demektir. Bu da girişimin geleceğinin güçlü olmasını sağlar.

18- İnternet Girişimciliği: Yeni ekonomi, artık girişimcilerin e-ticaret vizyon ve farkındalığını şart kılmıştır. Her girişim dijital stratejilerini değerlendirmeli ve internette büyüme potansiyelini yakalamalıdır. E-ticarete odaklanmış firmaların, güçlü bir sistem ve operasyonel altyapıyla kendini sürekli olarak geliştirmesi gerekir.

19- Patent: Bir girişimin adı, buluşları ve haklarının kayda alınması, bir insanın ismi ve soyadı kadar önemlidir. Girişimciler sadece ülkemizde değil, hedefledikleri uluslararası pazardaki isim haklarını da almalıdırlar.

20- Aile Firmaları ve Aile Girişimciliği: Aile firmaları, ülke ekonomisinin lokomotifidir. Birçok yeni fikirler ve girişimcilik ekosistemini destekleyen projeler, aile firmalarından doğmaktadır. Girişimcilik, aile firmalarında da öncelikli bir konu olmalıdır.

Kaynak: Girişimciliğin Altın Kuralları http://bit.ly/Kmo5Ju

Ertuğrul Belen

Business Networking Akademi, Kurucu Networker

www.networkingakademi.com

Twitter:  @ertugrulbelen

Email: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.