banner

Cumhuriyet resmine öyle şeyler yapılmış ki…




Ressam Cevat Dereli'nin yağlıboya tablosu önce rulo yapıldı, sonra 3 yıl depoda bekletildi. Boyaları dökülen eserin 'kurtarılma şansı kalmadı'.

Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre, Ressam Cevat Dereli'nin yağlıboya tablosu önce rulo yapıldı, sonra 3 yıl depoda bekletildi. Boyaları dökülen eserin kurtarılma şansı da kalmadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cevat Dereli’ye ait sanat şaheseri tabloya zarar verenlerin peşini bırakmıyor. Tablonun sadece Bursa’dan Ankara ’ya rulo şeklinde taşınmakla kalmadığı, 3 yıl da müzenin deposunda rulo halinde bekletildiği ortaya çıktı. 309 x 188 cm ebatlarında tarihi yağlıboya tabloyu kurtarma şansının kalmadığı belirlendi.

Türkiye ’nin ilk sanayileşme atılımları çerçevesinde 1938’de Bursa’da hizmete giren Merinos Yün Fabrikası’nın açılışına Atatürk katıldı. Etkilendiği fabrika için ünlü Türk ressamlarından Cevat Dereli’den fabrikanın resmini yapmasını istedi. Yağlıboya tablo uzun yıllar fabrikanın duvarlarını süsledi.

2000 yılında fabrikanın ‘ekonomik ömrünü tamamladığı’ gerekçesiyle kapatılmasına karar verildi. 2004 yılında fabrika özelleştirilirken kuruma ait çok değerli arazi ve üzerindeki taşınmazlar Büyükşehir Belediyesi’ne, müzelik değerde eserlerse Kültür Bakanlığı’na devredildi.

Eseri almak için restoratör ressam Hasan Mutlu görevlendirildi. Lakin Mutlu aracına sığmayacağını düşündüğü 6 metrekarelik eseri rulo olarak katladı. Uyarılara ise “İşimi bana öğretmeyin” diye aldırmadı.

Mutlu, eseri Ankara Resim Heykel Müzesi’ne teslim etti. Milyon dolarlık tabloların çerçevelerini hizmetli kadrosundaki personele soba boyasıyla boyattığı gerekçesiyle görevden alınan Müze Müdürü Osman Ömer Gündoğdu da 3 yıl boyunca eşsiz tabloyu depoda tuttu. Müfettiş raporuna göre resim rulo halde katlanınca bozulmuştu. Ancak resmin bu hale gelmesinin asıl sebebi, rulo halde 3 yıl depoda kalması.

2010’da bakanlık Teftiş Kurulu tarafından başlatılan incelemede müfettiş Oya Hitay depodaki ‘rulo’yu fark etti. Gördüğü manzara korkunçtu. Resmin boyaları dökülmüş, ne olduğu anlaşılmaz hale gelmişti. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ekspertiz heyeti tarihi tablonun yüzde 80 tahrip olduğunu, orijinalliğini yitirdiğini rapor etti.

Haberin devamı için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.