Cumhuriyet resmine öyle şeyler yapılmış ki…
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 30 Ocak 2013 09:58 tarihinde oluşturuldu
Ressam Cevat Dereli'nin yağlıboya tablosu önce rulo yapıldı, sonra 3 yıl depoda bekletildi. Boyaları dökülen eserin 'kurtarılma şansı kalmadı'.
Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre, Ressam Cevat Dereli'nin yağlıboya tablosu önce rulo yapıldı, sonra 3 yıl depoda bekletildi. Boyaları dökülen eserin kurtarılma şansı da kalmadı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cevat Dereli’ye ait sanat şaheseri tabloya zarar verenlerin peşini bırakmıyor. Tablonun sadece Bursa’dan Ankara ’ya rulo şeklinde taşınmakla kalmadığı, 3 yıl da müzenin deposunda rulo halinde bekletildiği ortaya çıktı. 309 x 188 cm ebatlarında tarihi yağlıboya tabloyu kurtarma şansının kalmadığı belirlendi.
Türkiye ’nin ilk sanayileşme atılımları çerçevesinde 1938’de Bursa’da hizmete giren Merinos Yün Fabrikası’nın açılışına Atatürk katıldı. Etkilendiği fabrika için ünlü Türk ressamlarından Cevat Dereli’den fabrikanın resmini yapmasını istedi. Yağlıboya tablo uzun yıllar fabrikanın duvarlarını süsledi.
2000 yılında fabrikanın ‘ekonomik ömrünü tamamladığı’ gerekçesiyle kapatılmasına karar verildi. 2004 yılında fabrika özelleştirilirken kuruma ait çok değerli arazi ve üzerindeki taşınmazlar Büyükşehir Belediyesi’ne, müzelik değerde eserlerse Kültür Bakanlığı’na devredildi.
Eseri almak için restoratör ressam Hasan Mutlu görevlendirildi. Lakin Mutlu aracına sığmayacağını düşündüğü 6 metrekarelik eseri rulo olarak katladı. Uyarılara ise “İşimi bana öğretmeyin” diye aldırmadı.
Mutlu, eseri Ankara Resim Heykel Müzesi’ne teslim etti. Milyon dolarlık tabloların çerçevelerini hizmetli kadrosundaki personele soba boyasıyla boyattığı gerekçesiyle görevden alınan Müze Müdürü Osman Ömer Gündoğdu da 3 yıl boyunca eşsiz tabloyu depoda tuttu. Müfettiş raporuna göre resim rulo halde katlanınca bozulmuştu. Ancak resmin bu hale gelmesinin asıl sebebi, rulo halde 3 yıl depoda kalması.
2010’da bakanlık Teftiş Kurulu tarafından başlatılan incelemede müfettiş Oya Hitay depodaki ‘rulo’yu fark etti. Gördüğü manzara korkunçtu. Resmin boyaları dökülmüş, ne olduğu anlaşılmaz hale gelmişti. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ekspertiz heyeti tarihi tablonun yüzde 80 tahrip olduğunu, orijinalliğini yitirdiğini rapor etti.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı