banner

Siyasetin ağır başlı kolejlisi: Devlet Bahçeli




İlköğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamlayan Devlet Bahçeli, Ortaokulu, kendisinden üç yaş büyük Servet abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okur.
devlet_bahceli_egitimAnkara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar vermesinin ardından olağanüstü kongre yapmayacaklarını açıklayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyaset sahnesine girmeden önce üniversitede akademisyenlik yapmış. Öğrencileri ve öğretim elemanları akademisyen Bahçeli'yi, bugünkü gibi ciddi, ağırbaşlı biri olarak anımsarlarken, üniversiteye kadar hep özel okullarda okuması sebebiyle de ülkücü camiada "kolejli" diye tanınıyor.
1 Ocak 1948 yılında Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde doğan Devlet Bahçeli, Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir Türkmen ailesine mensup. İsmet Paşa hayranı olan babası Salih Bahçeli'nin ilk evliliğinden iki çocuğu var. İlk eşi vefat edince Saime Hanım'la evlenmiş. Ondan da 4 çocuğu olmuş. Oğullarına, gördüğü bir rüyadan isimler koymuş: Turan, Servet ve Devlet...
İlköğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamlayan Devlet Bahçeli, Ortaokulu, kendisinden üç yaş büyük Servet abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okur. Ailesi varlıklı olduğu için üniversiteye kadar tahsilini özel okullarda sürdürür. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına giden Bahçeli, Emirgan Akgün Koleji’ne yazılır. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçer. İstanbul'un otoriterliğiyle ünlü 1. Ordu Komutanı Cemal Tural'ın eşi Suna Tural, lisede edebiyat öğretmenidir ve ilk milliyetçi kitapları da kendisine o tavsiye eder.
SİYASET AŞKI ÜNİVERSİTEDE BAŞLIYOR
Devlet Bahçeli, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni (Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kazanır ve dış ticaret okumaya başlar. Üniversite yıllarında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başlar. Ardından akademide Ülkü Ocakları'nı kurar. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulunur. Bahçeli, bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirir. Devlet Bahçeli, 1971'de mezun olur ve aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksekokullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev alır. Öğrencileri ve öğretim elemanları akademisyen Bahçeli'yi, bugünkü gibi ciddi, ağırbaşlı biri olarak anımsıyorlar. Yakınları ona "Devlet Abi" diye hitap ediyor.
MHP GENEL BAŞKANLIĞINI 19 YILDIR YÜRÜTÜYOR
Bahçeli, aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarından. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kuran ve başkanlığını yapan Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yapar ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürür.
17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçilir ve Genel Sekreterlik görevine getirilir. MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerinde bulunur. 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresinde MHP Genel Başkanlığına seçilir. 1999'da yapılan genel seçimlerde MHP'nin ikinci parti çıkması üzerine DSP ve ANAP ile koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunur. 2002 genel seçimlerinde MHP seçim barajı altında kalınca milletvekili seçilemez. 2007 Türkiye genel seçimlerine Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak katılır. Partisinin barajı geçmesiyle birlikte yeniden milletvekili olarak meclise girer. 24. Dönem ve 25. Dönemlerde ve 26.Dönemlerde Osmaniye Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar giren Bahçeli, 2015 yılındaki 11. Olağan Büyük Kongresinde 7. kez MHP Genel Başkanı seçilir.
Devlet Bahçeli, Fanatik Beşiktaşlı... Türk halk ve sanat müziklerini seviyor; arada Ferdi Tayfur dinliyor. Favori yemeği: Acılı Adana... Asla ütüsüz pantolon, kravatsız elbise giymiyor. Bekâr. Ankara'da ablası Serpil Hanım'la oturuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.