10 SORUDA İSTANBUL KÜLTÜR EĞİTİM KURUMLARI
- Ayrıntılar
- Kategori: Öne Çıkanlar
- Cumartesi, 23 Ekim 2021 11:30 tarihinde oluşturuldu
1960 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi Fahamettin Akıngüç’ün temellerini attığı İstanbul Kültür Eğitim Kurumları, Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji’nde 3000’i aşan öğrenciye ev sahipliği yapıyor. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, kurumun profilini 10 Soruda bölümünde anlattı.
1. Kurucusu kimdir?
İnşaat Yüksek Mühendisi Fahamettin Akıngüç.
2. Ne zaman kuruldu?
İnşaat Yüksek Mühendisi Fahamettin Akıngüç’ün kurucusu olduğu Kültür Kolejinin tarihçesi 26 Eylül 1960’ta Bahçelievler, İstanbul’da başlıyor. Kültür Kolejinde ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminin sunulduğu bu yıllarda özel okullar kamuoyu tarafından pek bilinmemekte ve benimsenmemekteydi. Kültür Koleji, dünyada eğitim konusundaki gelişmeleri takip ederek sunduğu nitelikli eğitim hizmetleriyle kamuoyunun güvenini kazanarak bugüne kadar birçok mezun vermiştir ve vermeyi sürdürmektedir. Bugün, Kültür Koleji, Kültür2000 Koleji ve İstanbul Kültür Üniversitesi tarihinden gelen birikiminden, mezunlarından ve çalışanlarından aldığı güç ile öncü, dinamik ve köklü bir kuruluş olarak eğitim sektöründe önemli bir yere sahiptir.
3. Kısa tarihçesi ve dönüm noktaları nelerdir?
Eğitimin bireysel ve bireye özgü bir iş olduğu anlayışıyla eğitim yaşamını sürdüren Kültür Koleji, 1960 yılında kurulmuş olup 1992 yılına kadar Şirinevler, Haznedar ve İncirli’de anaokulundan lise bitimine kadar olan eğitim kademelerinde eğitim yaşamını çağın gereklerine ve öğrencilerin gereksinimlerine uygun olarak sürdürmüştür. 1992 yılından itibaren Ataköy 9. Kısımda bulunan bugünkü yerleşkesinde, bölgede önemli bir gereksinimi karşılamaktadır; 3 yaşından 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençlere ileri teknoloji ile donatılmış ortamlarda verdiği nitelikli hizmetle, öğretimde bütünlük ve sürekliliği sağlayarak eğitim yaşamını sürdürmektedir.
Akıngüç ailesi, 1998 yılında iki dilli (İngilizce-Türkçe) öğretimi, Çoklu Zekâ Kuramına göre düzenlenen öğrenci merkezli, etkin öğrenme ilkeli müfredatı ve güçlü fiziksel yapısıyla Büyükçekmece’de Kültür2000 Kolejini kurmuşlardır. Kültür2000 Kolejisunduğu uluslararası günümüzde iki anaokulu, bir ilkokul, bir ortaokul ve bir Anadolu Lisesi ve bir fen lisesi ile eğitime devam etmektedir.
TBMM'de 9 Temmuz 1997 tarihinde kabul edilen 4281 sayılı Yasa ile kurulmuş bir vakıf üniversitesi olan İstanbul Kültür Üniversitesi, Kültür Koleji Eğitim Vakfı (KEV) tarafından kurulmuş ve 2547 sayılı Kanunun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip bir üniversitedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk milletinin "çağdaş medeniyet seviyesini aşma" yolunda değişmez hedefine ulaşması, gençlerimizin, hangi aşamada olursa olsun, nitelikli bir eğitim almaları ile ancak mümkündür. Bu bağlamda, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin ana amacı kaliteli yükseköğretim yapmaktır.
4. Kaç kampüste eğitim – öğretim faaliyetleri sürdürülüyor?
İki kampüste eğitim – öğretim gerçekleştiriliyor. Kültür Koleji Yerleşkesi Ataköy’de, Kültür2000 Koleji Yerleşkesi Büyükçekmece Alkent2000’de bulunuyor.
5. Hangi kademelerde kaç öğrenci okuyor?
Kültür Koleji anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi, fen lisesi kademlerinde 2000’in üzerinde, Kültür2000 Koleji anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu lisesi, fen lisesi kademelerinde ise 1000’in üzerinde öğrenci okuyor.
6. İdari ve akademik kadroda çalışan sayıları nedir?
Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji’nde 400’ün üzerinde de idari ve akademik personel bulunmaktadır.
7. Bugüne kadar kaç mezun verdi?
Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji bugüne kadar 20 binin üzerinde mezun verdi. 1989 yılında kurulan Kültür Koleji Mezunlar Derneğine kayıtlı 10 binin üzerinde mezun var. Öğrencisiyle, öğretmen ve mezunuyla, “Kültür”lülerbir büyük aile gibi hareket ediyor. Şu anda Kültür Kolejinden ilk mezun olan pek çok kişi kurum içerisinde farklı görevlerde bulunuyor. Örneğin Hukuk Kurulu Başkanı’ndan Mezunlar Derneği Başkanına kadar…Binlerce mezunumuz, yurt içi ve yurt dışında spordan sanata, bilimden siyasete kadar pek çok sektörde lider görevdeler. Başkonsolos, NBA oyuncusu, milli tenisçi, Harward’da bilim insanı, Türk pop müziği sanatçıları olmak üzere… pek çok meslek grubunda mezunumuz, okulun misyonuna göre verdiği eğitimin sonucu olarak günlük hayatta karşımıza çıkıyor.
8. Eğitim felsefesi ve programları nedir?
Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji ulusal değerlere saygılı, Atatürk cumhuriyetinin ilke ve değerlerine sahip, evrensel değerlerle donanmış, sosyal ve toplumsal duyarlılığı gelişmiş, kendine güvenen, sanata ve spora ilgi duyan, çevre bilinci gelişmiş, eleştiren, sorgulayan bireyler yetiştirir. Üstün akademik başarıyı hedeflerken, mezunlarını bir üst eğitim kurumuna tam donanımlı biçimde hazırlar Dünya’yı ve Türkiye’yi takip ederken merkezinde her zaman öğrenci var. Her yönüyle dünya vatandaşı yetiştiren Kültür Koleji öğrencileri, bilimsel süreç becerilerini kazanmış, İngilizceyi çok iyi konuşan, pozitif bilimin bakış açısına sahip bireyler olarak yetişir. Sanat kültürüve spor kültürü ile bezenir. Laik, demokratik olacak, çok kültürlü bir anlayışa sahiptir.Kültür Koleji ulusal programın yanında AP uluslararası programını, Kültür 2000 Koleji ise ulusal programla birlikte Bakalorya programını uygular. Her iki kampüste de uluslararası program uygulanır.
9. Yabancı dilde nasıl bir program uygulanıyor?
Kültür Koleji İngilizce eğitiminin niteliği ile bilinen bir okul… Anaokulu öğrencileri 3 yaştan itibaren yoğun bir İngilizce programı ile eğitim alır. Öğrenciler 5 yalına geldiklerinde bilingual eğitim devreye girer ve ilkokul eğitimi boyunca devam eder.
İlkokul sonra 5. sınıftan itibaren İngilizce hazırlık programı uygulanır.
Anadolu liseleri ise hazırlık sınıfı bulunan ve eğitim dili İngilizce olan bir programa sahiptir. 9 ve 10.sınıflarda sayısal derslerin eğitim dili İngilizcedir. 11 ve 12.sınıflarda eğitim dili Türkçedir.
10. İnovatif uygulamaları nelerdir?
Anaokulundan itibaren “algoritmik düşünme ve kodlama” başlı başına bir ders olarak eğitim programına dahil edilmiştir. Kampüslerdeki “İnovasyon Merkezleri” ve “Bilim Merkezleri”; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimize arduino, robotik, sanal gerçeklik uygulamaları, greenbox teknolojisi, 3D yazıcılarla üretim gibi çok sayıda alternatif öğrenme yaşantısı olanağı sunuyor. Gelecek, “tasarım, yaratıcılık ve inovasyon” üzerine yapılandırılırken Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji “Gelecek Tasarımı Programı” ile öğrencileri hayal ederken üretmeye özendiriyor. Gelecek Tasarımı Programı; bireysel gelişim çatısı altında öğrencilere üst düzey zihinsel beceri kazandırmayı hedefleyen pek çok farklı uygulamayı kapsıyor. “Future Kültür”, “Girişimcilik”, “Patent ve Telif Farkındalığı” Gelecek Tasarımı Programının temel yapı taşları.“Hayat Bilgisinden” “Gelecek Bilgisine” yeni nesil ders anlayışıyla hazırlanan “Future Kültür” dersi, üç yıl önce Kültür Koleji ve Kültür2000 Kolejinde uygulanmaya başladı. Yapay zekâlı robotlardan, akıllı şehirlere, yenilenebilir enerjiden dijital paraya, otonom araçlardan uzayda yaşama kadar geniş bir içeriğe sahip olan “Future Kültür” dersi, uzman eğitimcilerle öğrencilerini not kaygısından uzak tutarak geleceği bugünden düşündürtüyor. 3 yıl önce Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji kampuslarında açılan Evreka Ön Kuluçka Merkezi, Türkiye’de lise düzeyinde açılan ilk ön kuluçka merkezi olma özelliğini taşıyor. Bu merkezde, bir iş fikri ya da yaratıcı projesi olan öğrencilere, pek çok olanak sağlanıyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.