banner

Veliler TEOG heyecanınızı çocuğunuza yansıtmayın




TEOG sınavlarına sayılı günler kala öğrencilerden çok velilerin heyecanı artıyor. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, velilerin sınava girecek çocuklarının çalışmalarını nasıl desteklemeleri gerektiğini ve bu çalışmaları nasıl doğru denetleyebileceklerini anlattı.

sinav veli heyecan25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak birinci TEOG sınavlarına sayılı günler kala öğrencilerden çok velilerin heyecanı artıyor. Velilere düşen görevin bu heyecanı kontrol altına alarak  çocuklarının çalışmalarını desteklemek ve denetlemek olduğunu belirten Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, “Sınavlar yaklaştıkça öğrencilerin değil, velilerin heyecanı artar. Sınav günü geldiğinde ise velinin heyecanı en üst düzeye çıktığından ister istemez öğrenci de heyecanlanır. Hele de çocuk okul binasına girdiğinde velilerin sınava verdiği tepkiler enteresan görüntüler oluşturur. Kiminin dudakları kıpır kıpır dua okur, kimin gözleri dolu dolu olur, kimi de sınıfa girmiş sırasına oturmuş çocuğunu görmek için çeşitli bahaneler üretir. Sanki sınav sonucu sürprizmiş veya sınav sonucu her şeymiş gibi. Çocukların gelecekteki yaşam kalitesi, öğrencilik yıllarında aldıkları eğitimin kalitesine bağlı olduğu bilinen bir gerçek olduğundan velilerin heyecanını anlamak mümkün. Ancak çocuğunun okulu, öğretmenleri ile düzenli ve onun evde yaptığı çalışmaları, sınavlarda aldığı sonuçları yakından izleyen veli için çocuğunun sınav sonucu sürpriz olmayacaktır” dedi.

Yılmaz, velilerin sınava girecek çocuklarının çalışmalarını nasıl desteklemeleri gerektiğini ve bu çalışmaları nasıl doğru denetleyebileceklerini de anlattı:

Çocuğunuzun Çalışmalarını Desteklemek İçin;

- Ona evde ders çalışabileceği bağımsız bir oda veya sabit bir yer belirleyiniz.

- Günlük yaşam programınızı öğrencinizin sınava hazırlandığını dikkate alarak düzenleyiniz.

- Öğrencinizin haftalık çalışma programı oluşturmasını isteyiniz ve çalışmalarını denetlemek için programın bir örneğini de siz alınız.

- Çocuğunuzun çalışmasına saygı gösteriniz.

- Dersleri rahatlıkla algılayabilmesi için belirli saatte uyuması gerekir. Düzenli uyumasını sağlayınız.

- Beslenmesine dikkat ediniz, düzenli beslenmesini sağlayınız.

- Çalışmaya başlayabilmesi için destekleyiniz, televizyonun veya müziğin sesini kısınız.

- Çalışmaya başlama konusunda isteksiz olduğunda onunla yapması gereken çalışmanın detayları üzerine konuşarak duygusal olarak çalışmaya yönelmesini sağlayabilirsiniz.

- Çalışma programını düzenli uygulayan çocuğunuzu söz ve davranışlarınızla takdir ederek onurlandırınız.

- Başarısızlık durumunda ‘çok zeki ama çalışmıyor’ diyerek öğrencinin duygusal kaosa düşmesine neden olmayınız. Bu söz öğrencinin ‘bende bir eksiklik var ama farkında değil’ diye düşünmesine neden olur.

- Çocuklarınızın yeteneklerinin farkında olunuz. Onlardan çok yüksek ya da çok düşük beklenti içinde olmayınız.

- Başarının anahtarı ‘kendine güvenmektir’ Ancak siz çocuğunuza güvenirseniz oda kendine güvenmeyi öğrenir ve başarır. Unutmayın çocuğunuzun daha iyi bir öğretmen alternatifi var ancak daha iyi bir anne baba alternatifi yoktur.

Çocuğunuzun Yaptığı Çalışmaları Doğru Denetleyebilmek İçin;

- Öğrencinizin birinci ve ikinci TEOG’da hangi ünite, konu ve kazanımlardan sorumlu olduğunu bilmek için Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından ilgili çizelgeyi bilgisayarınıza indiriniz. Her hafta bu çizelgeleri inceleyerek çocuğunuzun işleyeceği konu ve konularla ilgili kazanımların farkında olunuz. Ödev kontrolünü bu bilgilerin ışığı altında yapınız.

- Öğrendiği konularla ilgili bilgilerini pekiştirmek için çocuğunuzun değişik kaynaklardan soru çözmesini sağlayınız. Ayrıca işlediğiniz her konu ile ilgili MEB’in odsgm.meb.gov.tr/kurslar/ internet sitesinde yayınlanan örnek soruların çözülmesi için gerekli yönlendirmeyi yapınız.

- Düzenli aralıklarla çocuğunuzun okuluna uğrayıp öğretmenleri ile görüşünüz. Onu takip ettiğinizi, önemsediğinizi hissetmesi daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır.

- Evde çözdüğü testlerin sonucunda kaç hata yaptığını değil kaç soruya doğru cevap verdiğini sorunuz.

- Yaptığı yanlışların doğrusunu öğrendiği sürece öğrencinin başarısı da yükselecektir. Bu nedenle kendisini zorlayan testler çözmek öğrencilerin gelişimine katkı sağlar.

- Çocuğun yaptığı çalışmayı yakından izlemek ve gerektiğinde desteklemek velinin daha az kaygı duymasını veya heyecanlanmasını engelleyecektir. Dolayısıyla kendi kaygısını sınava girecek çocuğuna da bulaştırmayacaktır. Zira bu yaş grubundaki çocukların kaygı kaynağı anne ve babalarıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.