banner

2013 ÖSYS LYS Ek yerleştirme Tercih Kılavuzu (25.09.2013)




ÖSYM, üniversitelerin boş kontenjanları için ek yerleştirme tercihlerini bugün almaya başladı. Ek yerleştirme tercih süresi 25-30 Eylül tarihleri arasında.

Eğitimtercihi- Ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak? Ek yerleştirme sonuçları ne zaman ve nasıl açıklanacak?

2013 ÖSYS Ek yerleştirme kılavuzu (25.09.2013) için Tıklayın

2013 ÖSYS Ek yerleştirme Başvuru Formu için Tıklayın

Üniversitelerin boş kontenjanları için ek yerleştirme tercihleri bugün başladı. Adaylar 30 Eylül’e kadar tercih başvurusu yapabilecek. Ek yerleştirme için adayların 30 tercih hakkı bulunuyor.

Üniversitelerde 238 bin boş kontenjan var

YÖK’ün bu yıl için açıkladığı ek kontenjan sayıları şöyle;

Açıköğretim programları dahil bu yıl ek yerleştirme yapılacak yükseköğretim programları için kontenjan sayısı 238 bin 217 olarak belirlendi. Bu kontenjanların 144 bin 292'sini önlisans, 93 bin 925'ini ise lisans programları oluşturuyor.

Merkezi yerleştirmeden ve kayıtlardan sonra örgün yükseköğretim programlarında 183 bin 156, açık öğretim programlarında ise 38 bin 457 program boş kaldı.

Boş kontenjan bulunan örgün yükseköğretim programlarının 126 bin 731'i önlisans, 56 bin 425'i lisans; açıköğretim programlarının 9 bini önlisans, 29 bin 457'si lisans programları oluşturuyor.

ÖSYM, 22 Eylül’de yayınladığı ek yerleştirme tercih kılavuzunun aslını bugün saat 9.30’da yayınladı. Adaylar tercihlerini bugün yayınlanan 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’na (25.09.2013) göre yapacak.  Adaylardan 3 TL tercih hizmet ücreti alınacak.

2013 ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2013 ÖSYS'ye başvuru yapmış olmak şartı aranmaktadır. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30'u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecekler.

Özel yetenek sınavı ile herhangi bir programa yerleşen adaylar tercih yapabilecek mi?

2013'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

YGS/LYS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2013-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler.

2013-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilirler.

İnternet aracılığıyla tercihler nasıl yapılacak?

ÖSYM, internet aracılığıyla tercih yapacak adaylara şu açıklamayı yaptı;

25-30 Eylül 2013 tarihleri arasında internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak ÖSYM www.osym.gov.tr İnternet adresindeki TERCİHLER alanındaki 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih başlıklı alanı tıkladıktan sonra T.C. Kimlik Numaranız ile şifrenizi giriniz; Tercih Formuna tercihlerinizi yazıp kontrol ettikten sonra ÖSYM’ye gönderiniz. Bu işlemden sonra ekranda “Tercihleriniz … tarihinde başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekir. Bu uyarıyı gördükten sonra yazıcıdan Tercih Listesini alınız.

Başvuru merkezi aracılığıyla tercihler nasıl yapılacak?

ÖSYM, başvuru merkezleri aracılığıyla tercih yapacak adaylara şu açıklamayı yaptı;

Doldurulmuş Tercih Formu ve nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportunuzla birlikte 25-30 Eylül 2013tarihleri arasında bir Başvuru Merkezine gidiniz (Randevu almanıza gerek yoktur). Başvuru Merkezi görevlisi tercihlerinizi sisteme girip size kontrol ettirdikten sonra ÖSYM’ye gönderecektir. Bu işlemden sonra görevli ile birlikte ekranda “ …… ad/soyadlı adayın tercihleri sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekir. Bu uyarıyı gördükten sonra Başvuru Merkezi görevlisi yazıcıdan Tercih Listesini alarak size verecektir. Tercih hizmeti ücreti olarak

Ek yerleştirme sonuçları nasıl ve nezaman duyurulacak?

ÖSYS'de merkezî ek yerleştirme işlemine alınan tüm adayların sonuçları http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Adaylar kayıt tarihleri içerisinde yerleştirildikleri üniversitelere istenen belgelerle gidecekler. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Ek yerleştirme sonuçları en geç 10 gün içinde açıklanacak.

2013-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından kimler yararlanamaz?

2013-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2013-ÖSYS’ye başvurmayan ya da başvurduğu halde, Açık öğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/ön lisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/ön lisans programına yerleşmiş olan adaylar yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)

2013-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından ilk yerleştirmede bir yere yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adaylar için de bir fırsat oluşturuyor mu?

2013-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2013-ÖSYS’de, Açık öğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/ön lisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/ön lisans programına yerleşmiş olan ve yerleştiği yerden memnun olmayan adaylardan ister kayıt yaptırmış olsun isterse kayıt yaptırmamış olsun, hiçbir aday yararlanamayacak.

2013-ÖSYS EK Yerleştirmede hangi program kaç puanla öğrenci alıyor?

Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Alıs Kılavuz'da yer alacak. ÖSYM’nin internet sayfasından mutlaka incelenmelidir. 

2013 ÖSYS ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu için Tıklayın

Adaylar, 2013-ÖSYS EK Yerleştirmede programları minimum puanlarına bakarak mı tercih ediyor?

Ek yerleştirmede minimum puan açısından 3 (üç) tür program yer alacak.

I.             İlk yerleştirmeden dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programlar.

II.            İlk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlar

III.          Yeni açıldığı için minimum puanı olmayan programlar.

2013-ÖSYS ek yerleştirme tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

LYS sonrası yapılan İlk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli:

- Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanmalı ve başarı sırası,  istek sırasını oynatmayacak biçimde, kontrol edilmeli. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla incelenmeli ve kendi mevcut durumuna uygun olanlar listeye alınmalı.

- İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı,  yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenle  daha az istenen bir programın altına yazılmamalıdır.

- Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Tercih sırası sadece adayın bölümler arasındaki  önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önemlidir.

2013-ÖSYS Ek Yerleştirmede Sınavsız Geçiş bulunuyor mu?

Sınavsız Geçiş hakkı 2013-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için Ek Yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek. 2013-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları YGS/LYS’ye girip girmediklerine ya da başka bir deyişle YGS/LYS puanlarına bakılmaksızın tercih yapabilecek.

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,

c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),

d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Ek yerleştirme fırsatından yaralanan adaylardan yaklaşık 90- 100 bin civarında aday üniversiteli olacak. Adaylar yeni açılan bölüm ve programların bir kısmını ilk defa Ek yerleştirmede tercih etme şansına sahip olacaklar. Bu şansı fırsata dönüştürmek ellerinde. Bunun için doğru tercih yapmak önemli. ..

Sınava girmeyen meslek lisesi mezunları nasıl tercih yapabilir?

2013-YGS/LYS’ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2013-ÖSYS’de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140’ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını (Tablo-3A) tercih edebilecek.

Sınava giren meslek lisesi mezunları nasıl tercih yapabilir?

2013-ÖSYS’de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B’deki tüm programlar ile Tablo-4’teki açıköğretim programlarını tercih edebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.