banner

Enstitü Koleji kapılarını farklı bir eğitim için açtı




Teknolojilere uyum sağlayabilen, karşılaştıkları sorunları çözebilen bireyler yetiştirmek için disiplinler arası, bütüncül bir öğretim sisteminin gerekliliğine inandıklarını belirten Enstitü Koleji Kurucu Temsilcisi Erdoğan Boza ile bu eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayan okulun vizyonu ve çalışmaları hakkında konuştuk.

erdogan_boza_enstituYeni eğitim – öğretim dönemine nasıl hazırlandınız? Yönetici ve çalışanlarınıza yönelik hangi eğitimler gerçekleştirildi?
Eğitime değer katan en önemli unsur; öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz ve çalışanlarımızdır. Bu nedenle; Enstitü Koleji olarak 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Hazırlıkları içinde öncelikle öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz için Ağustos ayının içinde okulun akademik işleyiş ve yöntemlerimiz konusunda seminerler ve çeşitli eğitimler düzenledik. Bu seminerlerden bazıları; PDR Uzmanı Alparslan Dartan ile “Ekip Olmak” konulu grup çalışması, Uzman Eğitimci Hayati Oktay ile “Etkili Zümre Yönetimi”, “Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Yöntemler”, “Eğitimde Teknoloji Kullanımı”, branşlara, kademelere göre çeşitli eğitimler…

ÖĞRENCİLER ATÖLYELERDE YAPARAK ÖĞRENECEKLER
Enstitü Koleji olarak 2018 – 2019 döneminde öne çıkan gündem maddelerinizi neler olacak? Bu eğitim – öğretim döneminde ilk defa göreceğimiz uygulamalarınız olacak mı?
Enstitü Koleji olarak çıkış noktamız olarak Köy Enstitülerinden ilham aldığımız için öne çıkan gündem maddemiz el becerileri ile desteklenen alanlar yani işliklerimiz (atölyelerimiz) olacaktır. El sanatlarından bahçeciliğe, marangoz işliğinden yazma sanatına, tarımdan karikatüre daha birçok işliklerde öğrencilerimizin hem el becerilerini hem de sözel ve görsel yeteneklerinin gelişimlerini destekleyeceğiz. Bu sayede; yaparak, yaşayarak öğrenen ve denemekten vazgeçmeyen daha da önemlisi edindiği bilgilerin kalıcılığını ve değerini gerçek hayatta bilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak en önemli gündem maddemizdir.
İlk defa göreceğiniz, Enstitü Koleji Okul Müzesi olacak. Sunay Akın küratörlüğünde, Ayhan Doğan tasarımı ve Can Ersal’ın çizimleriyle 1920’lerden günümüze kadar eğitime dair birçok materyal ve belge Okul Müzemizde sergilenecektir.

Eğitimde niteliği artırmak için hangi alanlara eğileceksiniz? Bu alanlarda neler yapacaksınız?
Eğitimde niteliği arttıran en önemli iki bileşenden biri eğitim sistemi diğeri ise bu sistemi hayata geçirecek olan eğitim kadrosudur. Tecrübeli eğitim kadrosu ile tüm deneyim ve bilgileri birleştirip harmanlayarak her alanda sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Günümüzde sürdürülebilir olmanın koşulu da sadece bir alanda uzmanlaşmak değil disiplinler arası çalışmalardan geçiyor. Disiplinler arası çalışmalar da hayata geçirilebildiği ölçüde başarılı sayılır. Özetle; Enstitü Koleji’nde farklılıklar bir araya getirilerek analitik ile deneyimin birleştiği birden fazla alan olacak.

ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK SAĞLANACAK
Öğrencilerinizi yeni dönemde sanatta, sporda ve kültürde neler bekliyor? Bu alanlarda katılacağınız ulusal ve uluslararası etkinlik ve yarışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Karmaşık durumları yönetebilen, eleştirel düşünebilen ve problem çözme yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirmede sanat ve sporun katkıları yadsınamaz. Bu nedenle ders dışı etkinlik alanı adını verdiğimiz sportif faaliyetlerini devam ettirebilecekleri aynı zamanda daha önce bahsettiğimiz eğitsel beceri işliklerimizde yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda sanatın ve sporun en az bir dalı ile ilgilenmelerini sağlayacağız. Bu alanlarda düzenlenecek olan ulusal ya da uluslararası tüm etkinlik ve yarışmalara katılmak isteyen ya da katılabilecek öğrencilerimizi destekleyeceğiz.

 

Teknoloji alanında öne çıkan robotics, yapay zeka, endüstri 4.0 vb alanlarda yeni eğitim – öğretim döneminde hangi çalışmaları gerçekleştireceksiniz?
Endüstriyel devrimlerin tarihine baktığımızda; İlk sanayi devrimi, su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemleri ile ortaya çıktı. İkinci sanayi devrimi ile elektrik gücünün yardımıyla seri üretime geçildi. Üçüncü sanayi devrimi, dijital devrim elektroniklerin kullanımı, Dördüncü sanayi devrimi ise Bilgi Teknolojilerinin gelişmesiyle üretim daha da otomatikleştirildi, yani bilişim teknolojileri ile endüstrinin bir araya getirildiği bir sisteme dönüştü. Kuşkusuz bu sistem beraberinde; üretim hızı, takibi, daha yüksek verimlilik ve esneklik gibi birçok avantaj sağlamaktadır. Ancak hiçbir sistem insan faktöründen bağımsız düşünülemeyeceği için bu kapsamdaki teknolojilere uyum sağlayabilen, karşılaştıkları sorunları çözebilen bireyler yetiştirmek için disiplinler arası, bütüncül bir öğretim sisteminin gerekliliğine inanmaktayız. Bu sayede ihtiyaç duyacakları birçok alanda beceri geliştirirken ortak çalışma bilincini de edinmiş olacaklar.

Yeni eğitim – öğretim yılı başlarken veli, öğrenci ve öğretmenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Velileri ve eğitimcileri buluşturan ortak ve en değerli payda, öğrencilerdir. Öğrencilerimizin gelişimi ve istenen davranış değişikliklerinin gerçekleşmesi için veli - öğretmen arasında sağlıklı bir iletişim, iş birliği ve öğrencilere yönelik çözüm odaklı yaklaşımın gereklerini hep beraber yerine getirmek olacaktır.

Eğitim dünyasından Prof. Dr. Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanı olarak atandı. Bir eğitimci olarak yeni bakandan neler bekliyorsun?
Eğitimci yetiştiren bir eğitimcinin, eğitimin içinde olan, eğitimin ihtiyaç ve sorunlarını bilen hatta bu sorunları yaşayan bir Milli Eğitim Bakanımızın olması birçok eğitimci gibi bizim için de sevindirici ve umut verici oldu.   Eğitimciler olarak Sayın Bakanımızdan beklentimiz yüksek ancak kendisinin de belirttiği gibi “Bu 50 senelik bir mesele" dolayısıyla uzun vadede eğitim adına güzel gelişmelerin yaşanacağını düşünüyoruz. Beklentilerimizi yine Bakanımızın kendi cümleleri üzerinden özetlersek;           “Ahlak üzerine inşa edilmiş insan temelli, adaleti şiar edinmiş, evrensel seviyede bir eğitim sistemi”…  

“Anaokulundan itibaren müfredata hâkim olabilmek için gerekli çalışmalar yıl içinde yapılacaktır. Tüm hafta işlenen konuların değerlendirilmesi için her hafta başında yapılan sınav sonuçlarına göre haftanın iki günü etüt programlarımız ile desteklenecektir. Öğrencilerimizin, hafta içi yetersiz oldukları konuları saptayarak hafta sonu kazanım bazlı kurslara katılmalarını teşvik edeceğiz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.