banner

ERG Eğitimin Finansmanı raporunu yayınladı




Eğitim Reformu Girişimi (ERG), farklı dosyalar halinde yayımladığı Eğitim İzleme Raporlarının ilk dosyası Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı’nı dün gerçekleşen panelle yayımladı. Raporda ele alınan konular arasında, On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) ve MEB 2019-2023 Stratejik Planı, İstanbul, Manisa ve Elazığ’da yaşanan depremlerle birlikte gündeme gelen ihtiyaçlar ve çalışmalar, bazı özel öğretim kurumlarının karşılaştığı mali krizler, koronavirüsün eğitime etkileri ve eğitime ayrılan bütçe öne çıkıyor.

erg_rapor_finERG, eğitim politikalarını daha uzun süre gündemde tutmak ve kamuoyunu daha hızlı bir şekilde bilgilendirmek amacıyla, Eğitim İzleme Raporlarını tüm yıla yayılan farklı dosyalar halinde yayımlıyor. Eğitim İzleme Raporu 2020’nin ilk dosyası olan Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı, 21 Temmuz 2020, Salı günü ERG YouTube kanalında canlı yayımlanan etkinlikle kamuoyuna sunuldu. Rapor sunumuyla başlayan etkinlik, “Pandemi Sürecinde Çocuk Katılımı ve Haneler Arası İmkân Eşitsizlikleri” başlığında düzenlenen panelle devam etti.
ERG Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ergüder’ın açış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, ERG Araştırmacısı Özgenur Korlu tarafından rapor sunumu yapıldı. Panelin konuşmacıları ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi Proje Koordinatörü Gözde Durmuş ve Yeşilçimen Kanuni Ortaokulu Matematik Öğretmeni H. Gözde Uysal’dı.
Açış konuşmasını gerçekleştiren Ergüder, “ERG kurulduğundan bu yana eğitim sisteminde pek çok değişikliğe şahit olduk. Ancak, ilk kez eğitim hizmetlerini küresel ölçekte etkileyen bir salgınla karşılaştık. Dosyada salgının eğitim yönetişimi ve finansmanına etkileri çok boyutlu bir şekilde değerlendiriliyor. Uzaktan eğitim haneler arası imkân farklılıklarının eğitime etkisi üzerine düşünmeyi gerektiriyor. Bu dönemi her çocuk aynı koşullarda geçirmedi. Dosyada haneler arası imkân eşitsizliklerini farklı açılardan inceleyen veriler yer alıyor.” diye konuştu.
Raporun yazarı Özgenur Korlu ise sunumunda, “Salgın öncesinde örgün eğitime erişemeyen çocuklar olduğu gibi, salgın sırasında da uzaktan eğitime erişemeyen çocuklar oldu. Eğitimde teknoloji kullanımının artması fırsatlar kadar, fırsat eşitsizliklerini de beraberinde getiriyor. Salgın gibi acil durum dönemlerinde karar alma süreçleri hızlansa da uygulamalarla ilgili geribildirim alınması bunların sahadaki ihtiyaçlara daha iyi cevap verebilmesini sağlayacaktır." dedi.

Panelde konuşan Gözde Durmuş, çocukların eğitim paydaşları olduğunun göz ardı edildiğini belirterek “Çocuk katılımı yetişkinlerin bir lütfu değildir, haktır. Çocuğun görüşlerinin ciddiye alınması eğitim, sağlık, oyun hakkı kadar haktır ve yetişkinler bu hakkı hayata geçirmekten sorumludur” diye konuştu. Salgınla birlikte okulların kapatılmasının çocuk katılımına etkilerini değerlendiren Durmuş, şunları söyledi: “Okulu çocuklar için anlamlı kılan önemli zamanlardan biri teneffüslerdir. Çocuğun kendini ifade ettiği, akranları ile olduğu, yetişkin kontrolünden bağımsız özel alanıdır. Evde kaldıkları sürede bu alan çocukların elinden alınmış oldu.”
H. Gözde Uysal ise salgın öncesinde de haneler arası imkân farklılıklarının eğitimi etkilediğine dikkat çekerek “Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı dosyasında dünyada yaklaşık 258 milyon okul çağındaki çocuk eğitime devam edemediği belirtiliyor. Bu çocukların %22,9’u 6-9 yaş, %24,0’ü 10-13, %53,5’i ise 14-17 yaş aralığında. Benim çalıştığım bölgelerde de durum çok farklı değildi. 5. sınıftan 8. sınıfa öğrenci sayısı gittikçe azalıyordu.” dedi. Salgın sürecinde hanede televizyon ve internet erişimi ile ilgili verilerin uzaktan eğitime erişimle ilgili sınırlı göstergeler olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi: “Çok çocuklu ailelerde internet kullanım hakkı çocuğun sınıf seviyesine göre belirlendi çünkü evde tek bir telefondan erişim imkânı olan öğrenciler vardı.”
Eğitim İzleme Raporu 2020: Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı, 2019-20 eğitim-öğretim yılında önemli gelişmeleri ele alıyor. Bu yıl yayımlanan On Birinci Kalkınma Planı ve MEB 2019-2023 Stratejik Planı, Türkiye’de eğitime ilişkin uzun dönemli planları gösteriyor. Diğer yandan yıl içinde bu planları yakından etkileyen gelişmeler oldu. İstanbul, Manisa ve Elazığ’da depremler yaşandı. Bazı özel öğretim kurumları mali krize girdi. “Yeni Tip Koronavirüs” (COVID-19) hayatın her alanını olduğu gibi eğitimi de önemli ölçüde etkiledi. Bu gelişmeler eğitime ayrılan bütçeyi de yakından ilgilendiriyor. Eğitim İzleme Raporu 2020: Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı’nda bu gelişmeler değerlendiriliyor.

Raporu incelemek için: https://www.egitimreformugirisimi.org/egitim-izleme-raporu-2020-egitim-yonetisimi-ve-finansmani/

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.