İki dil konuşmak bunamayı geciktiriyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Bunları Biliyor musunuz
- Cuma, 08 Kasım 2013 11:27 tarihinde oluşturuldu
İki dil konuşmanın bunamayı geciktirebileceği belirlendi. Yapılan araştırma iki dil konuşanlarda bunamanın tek dil konuşanlardan 4, 5 yıl geç ortaya çıktığını gösterdi.
İskoçya'nın Edinbourgh Üniversitesi'nden bilim adamlarının Hindistan'daki Nizam Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden meslektaşlarıyla yaptığı araştırma, iki dil konuşanlarda bunamanın tek dil konuşanlardan 4,5 yıl geç ortaya çıktığını gösterdi.
Araştırmaya imza atanlardan Suvarna Alladi, iki dil konuşmanın beyindeki yönetsel fonksiyonların ve dikkat idaresinin daha fazla gelişmesini sağladığını, dolayısıyla erken bunama riskini azaltıyor olabileceğini vurguladı.
Araştırmaya ortalama 66 yaşında bunama teşhisi koyulan, 391'i iki ve daha fazla dil konuşan 648 Hintli katıldı.
Yüzde 14'ü okuma-yazma bilmeyen bu kişilerden 240'ının Alzheimer, 189'unun damarsal nedenli bunama, 116'sının frontotemporal bunamaya yakalandığı belirtildi.
Eğitim, cinsiyet, meslek, yaşam yeri gibi etkenlerden bağımsız olarak iki dil konuşanların, bu bunama türlerine tek dil konuşanlardan daha geç yakalandığı görüldü. Farkın okumayı bilmeyenlerde bile görüldüğünü vurgulayan bilim adamları, ikiden fazla dil konuşmanın ise ek fayda sağlamadığını ifade etti.
Alladi, sonuçların, etnik, kültür ve dil kullanım şekilleri konusunda bugüne kadar konuyla ilgili yapılan araştırmalardan çok farklı olarak, iki dil konuşmanın "koruyucu etkisini" gözler önüne serdiğini belirtti.
Araştırmanın sonuçları "Neurology" dergisinde yayımlandı.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.