Türkiye'nin ‘Okulda Diyabet’ Programı İran'da uygulanacak
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 19 Aralık 2013 12:08 tarihinde oluşturuldu
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlığınca 2010 yılında başlatılan "Okulda Diyabet" Programı'nın İran'da uygulanması için destek vereceklerini söyledi.
Okulda Diyabet Projesi'nin koordinatörlüğünü de yapan Hatun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi heyetinin KOÜ'yü ziyaretiyle başlatılan bilimsel işbirliği programının devam ettiğini belirtti.
Bir heyetle 14-16 Aralık tarihlerinde Tahran’a gittiklerini anlatan Hatun, Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Enstitüsü Direktörü Prof. Bagher Larijani başkanlığındaki heyetlerle görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.
Hatun, diyabet eğitimi, hasta bakımı ile ilgili yenilikçi programlar ve araştırma alanlarında işbirliği konularını el aldıklarını ifade ederek, "Milli Eğitim ve Sağlık bakanlığınca 2010 yılında başlatılan Okulda Diyabet Programı bir çok ülkenin beğenisini topladı. Bu programın, İran'da uygulanması için destek vereceğiz" diye konuştu.
Okulda Diyabet Programı'nın, okul çağındaki hasta çocukların, okulda diyabet bakımlarını güçlendirmek ve yaşadıkları sorunları çözmeyi amaçladığını vurgulayan Hatun, Türkiye'de uygulanan programın, öğretmen ve öğrencilerde, çocuklarda da diyabet görülebileceği konusunda güçlü bir farkındalık yaratarak erken tanı konmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Hatun, diyabet eğitimi ve bakımı için Call Center Projesi ve ülke çapında bölgesel kapsamlı diyabet bakım merkezlerinin yapılandırılmasının planlandığını belirterek, "Araştırma alanında ise doktora öğrencilerinin değişimi, kronik hastalıklar konularında işbirliği yapılabileceği ve en yakın zamanda bu konularda somut projeler hazırlanması kararlaştırıldı" dedi.
Türkiye'de bu kapsamda 2011-2012 yıllarında 7,5 milyon öğrenciye ulaşıldığını, medya yoluyla da 24 milyon kişinin diyabet konusunda bilgi sahibi olmasının sağlandığını dile getiren Hatun, Dünya Diyabet Federasyonunun dergisinde bu programdan, övgüyle bahsedildiğini kaydetti.
Prof. Hatun, İran Ulusal Doku Bankası ve Kök Hücre Tedavi Merkezi ile içinde kapsamlı bir diyabet biriminin bulunduğu Kronik Hastalıklar Araştırma Merkezini gezdiklerini anlatarak, "İran'daki meslektaşların konukseverliğinden, gerekse diyabet alanında ülke ve hasta ihtiyaçlarını önceleyen programlardan olumlu etkilendik. Bu ziyaretin İran'la ülkemiz arasındaki işbirliğine küçük bir katkı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu