banner

‘Bekliyorum, öyle bir havada gel ki, vazgeçmek mümkün olmasın’




Garip Akımı’nın kurucularından Usta Şair Orhan Veli'nin ölümünün 63. yıl dönümü

Garip Akımı’nın kurucularından olan usta şair Orhan Veli 13 Nisan 1914’te İstanbul’da doğdu.

Şiirde ölçü, uyak ve sanatlı söyleyişlere karşı olan Kanık, her şeyin şiire konu olabileceğini savundu

Çocukluğu İstanbul'un Cihangir ve Beykoz semtlerinde geçen şair, babasının tayini ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti.

En yakın arkadaşlarından Oktay Rıfat, Melih Cevdet ile 16 yaşında tanıştı. Bu iki arkadaşıyla birlikte lise yıllarında hazırladığı “Sesimiz” dergisinde ilk yazılarını yayımladı.

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü'ne başladı. Ancak, 1935 yılında okuldan ayrılarak yükseköğrenimini yarıda bırakarak Ankara’ya döndü.

Askere gidene kadar PTT Genel Müdürlüğü’nde memurluk yaptı. Bu arada ilk şiirlerini 1936 yılı Aralık ayında Varlık Dergisi'nde Mehmet Ali Sel adıyla yayınladı.

Lise arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday ile birlikte ‘Garip Şiir Akımı’nın öncülerinden oldu.

İkinci Dünya Savaşı nedeniyle askerlik uzatıldığı için 4 yıl askerlik yaptı. Askerlikten döndükten sonra 2 yıl kadar Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’nda çalıştı. Ancak 1947’de Tercüme Bürosu’ndaki görevinden istifa etti.

La Fontaine’in masallarını şiirsel bir dille Türkçe’leştiren Kanık, Nasrettin Hoca öykülerini de şiire dönüştürdü.

1 Ocak 1949 tarihinden itibaren on beş günde bir yayımlanan Yaprak dergisini çıkarmaya başladı. 28 sayıyı tamamen kendi çabası ile çıkardı.

Bu dergiyi parasal güçlükler nedeniyle yayımlamayacak duruma gelince 1950 yılında Ankara'dan ayrılıp, İstanbul'a döndü.

Aynı yıl 10 Kasım'da bir haftalığına geldiği Ankara'da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından yaralandı. Bu kazadan iki gün sonra İstanbul’a dönen şair, 14 Kasım 1950’de bir arkadaşının evinde yemek yerken fenalaştı ve Cerrahpaşa Hastanesi'ne kaldırıldı.

Beyin kanaması geçirdiği anlaşılan usta şair, komaya girdi ve aynı gün hastanede yaşama veda etti.

Kanık, geniş katılımlı bir cenaze töreninin ardından Rumelihisarı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

36 yaşında aramızdan ayrılan Orhan Veli Kanık, ardında imzasını taşıyan ünlü dizeler bıraktı…

Kaynak Hürriyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.