YÖK’e vakıf üniversitelerini kapatma yetkisi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazar, 22 Haziran 2014 12:38 tarihinde oluşturuldu
TBMM’de görüşülmesi devam eden kanun tasarısına göre, YÖK’e vakıf üniversitelerini kapatma yetkisi veriliyor.
Sağlık Bakanlığı’nın, Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e gönderilen, ‘Türkiye Sağlık Enstitüleri Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda tepkiler üzerine bazı bölümler çıkarıldı.
Mütevelli Heyetleri’nin YÖK tarafından belirlenmesi maddesi Alt Komisyon’dan çıkarıldı, Genel Kurul’da bir sürpriz olmazsa sistem şu andaki gibi işleyecek. Taslakta yer alan vakıf üniversitelerine mali açıdan bazı sınırlamalar getirilmesi konusundaki maddelere itirazlar sürüyor. Vakıf üniversiteleri yetkilileri hükümet kanadındaki görüşmelerine devam ediyor. Taslakta yer alan diğer bir konu ise, mali borçlarını ödeyemeyen vakıf üniversitelerinin kapatılmasıyla ilgili oldu. Hürriyet Gazetesi’nden Gönül Koca haberine göre, Tasarıdaki, “Eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmekle birlikte mali borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu tespit edilen vakıf yükseköğretim kurumları hakkında, verilen süre içerisinde mali durumun düzeltilememesi halinde Yükseköğretim Kurulu gerekli tedbirleri alır. Vakıf yükseköğretim kurumlarının denetimi ve bu denetim sonucu ilgili yükseköğretim kurumu hakkında yol gösterici, düzeltici, kısıtlayıcı veya faaliyet iznini kaldırıcı önlemlerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir” ifadeleri de YÖK’e bu kurumları kapatma yetkisi veriyor. Ancak, vakıf üniversiteleri yetkilileri, bu maddelerin iptali ile ilgili görüşmelerini sürdüğünü ve sonucun olumlu olacağını tahmin ettiklerini söylediler. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Hürriyet’e yaptığı açıklamada,“ Biz hemen hükümet yetkilileri
ile görüştük, mahsurlarını anlattık. Görüşmeler sonucunda, mütevelli heyet başkanının YÖK tarafından atanması maddesi alt komisyonda geri çekildi. Ancak mali ve idari özerkliği zedeleyen maddeler bu konuda da hükümet yetkilileriyle görüşüyoruz. ” Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu ise, alt komisyondan mütevelli heyeti atama yetkisini YÖK’e veren maddenin geri çekildiğini belirterek, “Tabii bu alt komisyon. Genel Kurul’da ne olur bilmiyoruz ama şu anda bize söylenen bu maddenin geri çekildiği oldu.”
Atılma geri geliyor
Mevcut YÖK Kanunu’nda bulunan ve öğretim üyelerinin geçici görevlendirmelerini içeren maddeye de ‘üniversitenin’ ibaresi yerine getirilen ‘devlet üniversitesi’ ifadesinin, vakıf üniversitelerini öğretim üyesi açığıyla karşı karşıya bırakacağı düşünülüyor. Tasarıda yer alan diğer bir değişiklik ise yaklaşık 3 yıl önce kaldırılan üniversiteden atılma ile ilgili oldu. Buna göre, öğrenciler 2 yıllık ön lisans programlarını 4 yıl; 4 yıllık lisans programlarını
7 yıl; 5 yıllık bölümleri 8 ve 6 yıllık alanları 9 yılda bitirmek zorunda kalacak.
Kaynak Hürriyet
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu