Yurt dışındaki okullar bu vakıf altında birleşecek
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 04 Şubat 2015 01:48 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki eğitim kurumlarına ilişkin kurulacak vakfın adının "Maarif Vakfı" olacağını açıkladı.
Avcı, Habertürk televizyonunda yayınlanan "Doğru Açı" programında soruları yanıtladı.
Avcı, soru üzerine, yurt dışındaki okullara ilişkin oluşturulacak sistemin ayrıntılarının Bakanlar Kurulu'nda konuşulduğunu söyledi. Bunun vakıf olarak yapılandırılacağını ifade eden Avcı, şöyle devam etti:
"Bütün dünyada faaliyet gösterebilecek bir vakıf statüsünde çalışacak. Dünyanın her yerinde bu vakfın, oranın sosyal, siyasi, hukuki şartlarına uyum gösterebilecek esneklikte yerel uzantıları da olabilecek bir yapı. Adı Maarif Vakfı. Yani maarif bizim kültürümüzde özellikle komşularımızda, Arapça konuşan ülkelerde, yabancılık çekmeyecek bir isimlendirme olduğu için, yine çok kapsayıcı irfana gönderme yapması itibarıyla da bence çok anlamlı olacak bir isimlendirme."
Kadroyu her kurumun kendi özel şartlarına göre oluşturacaklarını dile getiren Avcı, "Onun için vakıf olması gerekiyor. Çünkü devlet memuru statüsünde ve zihniyetinde yürütülebilecek hizmetler değil bunlar. Daha idealizm gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Bunun bürokratik atamalardan farklı olacağını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:
"Burada aynı zamanda ciddi fedakarlık gerektiren, özel bir ilgi gerektiren, bu konulara gönül vermiş olmayı gerektiren bir alanda çalışacak. En başta bir gurbet şartı var, dolayısıyla bunları bilerek bu işlere talip olacak. İstihdam vakıf üzerinden yapılacak. Böylece yurt dışında pek çok yerde zaman zaman kendi okullarımızla ilgili karşılaştığımız, mesela ücret problemlerini vs. buralarda vakıf üzerinden daha kolay aşabiliriz. Bazı yerlerde de yerelden istihdamın, o ülkelerden de bu amaca hizmet edecek yerel kadrolardan da yararlanmayı sağlar vakıf yapılanması."
Avcı, TEOG'da yapılacak değişikliklere ilişkin bir soru üzerine de "Geçen sene 15 tercih vardı. Bu sene 25 yapıyoruz onu. İkinci tercih listesini de kaldırdık. Artık okul türüne göre herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor. 25 tercihinden birine yerleşecek. Yerleşemeyenler de özel okula gidiyor zaten bir de açık liseye gidenler oluyor" dedi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu