PISA sonuçları açıklandı İşte Türkiye’deki son durum
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 06 Mart 2015 10:49 tarihinde oluşturuldu
OECD’nin PISA 2012 verilerinden yola çıkarak hazırladığı ‘Eğitimde Cinsiyet Eşitliği Raporu’ yayınlandı. 60 ülke verilerine göre kızlar okuma performansında erkeklerden önde, matematik ve bilimde ise gerideler.
Türkiye’de matematik, bilim ve okuma sınavlarında düşük performans gösteren öğrencilerin yüzde 20’si erkek, yüzde 9.7’si kız öğrencilerden oluşuyor. Problem çözme sonuçlarına bakıldığında ise Türkiye’de kız ve erkek başarısı yakın. Cinsiyetlere göre ‘problem çözme’de kızlar 447, erkekler 462 puan aldı.
Türkiye’de kız öğrenciler Arnavutluk, Bulgaristan, Kazakistan, Endonezya, Sırbistan ve Romanya’nın yer aldığı grupta matematikten en çok korkan öğrenciler arasında. Ancak rapor Türkiye’de matematikteki cinsiyet eşitsizliğinin giderek kapandığına işaret ediyor. New York Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Selçuk Şirin, raporu Hürriyet’eşöyle yorumladı:7/8
“Matematik ve fende genel olarak OECD içinde en son 3 ülke arasındayız. Ancak kız-erkek öğrenciler arası farka gelince durum daha parlak. Özellikle fende, Finlandiya ve Yunanistan’dan sonra kızların erkeklerden daha başarılı olduğu ülkeyiz. Matematikte fark erkekler lehine ama diğer ülkelere göre çok daha düşük. Bizim kızlarda matematik korkusu yüksek. Ancak matematikte en başarılı kız ve erkekler arasında görece çok az fark var. Türkiye’de kızlar, erkeklere göre diğer ülkelere kıyasla daha iyi performans sergiliyor.”
Matematik korkusu geçmiyor
Raporun ortaya koyduğu sonuçlardan biri de matematik endişesi. Türkiye’de kızlar ve erkekler matematikten çok endişe duyuyor. Türkiye analizde Arnavutluk, Bulgaristan, Kazakistan, Endonezya, Sırbistan ve Romanya’nın yer aldığı grupta matematikten en çok endişe duyan ülkeler arasında gösteriliyor. Türkiye’deki kız öğrenciler matematiğe erkeklere oranla çok daha fazla endişeyle yaklaşıyor. OECD raporu, Türkiye’de kız öğrencilere yapılan yatırımla birlikte matematikteki cinsiyet eşitsizliği oranının kapandığını söylüyor.
Kızlarda düşük özgüven
Rapordan bazı veriler şöyle:
• OECD kızların matematik ve bilimde daha düşük özgüvene sahip olduğunu belirledi. OECD ülkeleri genelinde kızlar okuma performansında erkekleri geride bırakıyor. Ancak matematik ve bilimde gerideler.
• Rapora göre başarılı performans gösteren kızlar bile matematik ve bilimde kendilerine güvenmiyor. OECD’nin araştırma ve anketlerden elde ettiği verilere göre bunun nedeni aileler. Aileler oğullarını matematik, bilim alanlarında yer almaya kız çocuklarına oranla daha çok cesaretlendiriyor. OECD’ye göre bu alanlarda yüksek başarı gösteren kız öğrenciler bile erkeklere oranla kendilerine az güveniyor.
• 15 yaşında matematik, okuma ve bilim testlerinde düşük başarı gösterenler, yüzde 60 erkek, yüzde 40 kız öğrenciler.
• Kızlar tüm ülkelerde okumada erkeklerden daha başarılı
• Erkeklerin yüzde 20’si her gün çevrimiçi oyun oynuyor. Bu oran kızlarda sadece yüzde 2.
• 10 ülkeden 6’sında matematikte erkek öğrenciler yaşıtları kızlara göre daha başarılı.
• Erkekler kızlara oranla dört kat daha fazla mühendislikle ilgileniyor.
• -Başarılı performans gösteren kızlar bile matematik, bilimde daha az özgüven sahibi.
• Aileler erkeklerden kızlara oranla çok daha fazla bilim, teknoloji , mühendislik ve matematik alanlarında yer almasını bekliyor. Örneğin Şili, Macaristan ve Portekiz’deki ailelerin yüzde 50’si oğullarından bu alanlarda daha fazla kariyer beklentisi içinde. Oysa bu oran kızlarda sadece yüzde 20.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu