banner

Bugünden geleceğe sürdürülebilir eğitimin parametreleri




Ümit Kalko - Eğitim Girişimcisi
umit_kalko_temmuz_2022* Gelecek dönemde eğitim sektörünü bekleyen en önemli sorunlarından biri özel okul açılma kriterlerinin yeniden belirlenme ihtiyacıdır. Özel okul açılma kriterlerinin yerel, ulusal ve global ölçekte yenilikçi yaklaşımlarla ele alınarak belirlenme ihtiyacı bulunmaktadır.
* Ülkemizde her eğitimcinin hayalinde özel okul açma hayalinin olabileceği öngörüsüyle özel okul açılma kriterleri kategorilendirilerek (ilk kez özel okul kuruculuğu gibi) ve derecelendirilerek (ulusal-uluslararası başarılı çalışmaları öncelikleyerek kontenjan) belirlenmelidir.
* Gelecekte eğitim yönetiminin yeni anlayışı dünyanın her yerinden ulaşılabilir nitelikli eğitim kurumları olacaktır. Bu yeni anlayışta herkes için kaliteli eğitim uygulamaları öne çıkacaktır.

Ülkemizde yaşanan ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak geride kalan eğitim-öğretim dönemini değerlendirebilir misiniz?
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi ve küresel ekonomik kriz gölgesinde geçen bir eğitim-öğretim yılını geride bıraktık. Kurumlarda eğitim yönetim ve denetimi uygulamaları ile birlikte eğitim planlaması ve ekonomisi uygulamaları öne çıktı. Gelecek eğitim-öğretim yılının tüm planlamalarının, yaşanan ekonomik koşullarının yaşanan/yaşanacak etkilerine göre belirleme ihtiyacı oluştu. Yeni kayıt ücretleri, öğrenci yayın paketi, yemek ve servis ücretleri, yönetici-öğretmen sözleşmeleri, kira sözleşmeleri, fatura giderleri gibi gelir-gider kalemlerinin geçmişi referans alan fakat geleceği öngören ideal bir ekonomik yaklaşımla değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Geride kalan eğitim öğretim yılında kurumlarda yüz yüze ve uzaktan eğitim kavramlarının bir araya gelmesiyle uygulanan hibrit okul modeli öne çıktı. Uzaktan eğitim uygulamaları, COVID-19 pandemisinde ihtiyaç olarak değerlendirilerek içinde bulunduğumuz yüzyılın yeni kavramlarından biri olan öğrenme kaybına yönelik geliştirildi.

ÖZEL OKUL AÇMA KRİTERLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ
Ülkemizde sürdürülebilir eğitimin koşulları hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Gelecek dönemde eğitim sektörünü bekleyen sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?
Sürdürülebilir kalkınma için günümüz ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek, dünyadaki doğal kaynaklara saygı duymayı amaçlayan bir sürdürülebilir eğitim vizyonu oluşturulması gerekmektedir. Nitelikli eğitimin herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatları ile yaygınlaştırması önemlidir. Son yıllarda ülkemizde sürdürülebilir eğitime yönelik etkili çalışmalar yürütülmekte fakat bu çalışmaların yaygın etkilerinin artırılmasına yönelik çalışmalarında da ele alınması gerekir. Ayrıca ülkemizde sürdürülebilir eğitimin geliştirilmesine yönelik yürütülen çalışmaların sağlıklı ve kaliteli yaşam, erişilebilir ve temiz enerji, sorumlu tüketim ve üretim amaçları ile desteklenmesi gerekir. Böylelikle ülkemizde sürdürülebilir eğitimin koşulları maksimum düzeyde uygun hale gelecek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılacaktır. Gelecek dönemde eğitim sektörünü bekleyen en önemli sorunlarından biri özel okul açılma kriterlerinin yeniden belirlenme ihtiyacıdır. Özel okul açılma kriterlerinin yerel, ulusal ve global ölçekte yenilikçi yaklaşımlarla ele alınarak belirlenme ihtiyacı bulunmaktadır. Çözüm önerisi olarak; özel okul açılacak bölgenin detaylı analizlerine göre kayıt hedeflerinin belirlenmesi, kurucu/kurucuların eğitim yatırımı için önceki mali bilançolarından risk analizleri yapılması uygulanabilir. Ülkemizde her eğitimcinin hayalinde özel okul açma hayalinin olabileceği öngörüsüyle özel okul açılma kriterleri kategorilendirilerek (ilk kez özel okul kuruculuğu gibi) ve derecelendirilerek (ulusal-uluslararası başarılı çalışmaları öncelikleyerek kontenjan) belirlenmelidir. Özel okul kurucularına yönelik teşviklerin artırılarak yeni eğitim yatırımlarına yönlendirilmesi gerekmektedir.

EĞİTİMİ GLOBAL ÖLÇEKTE ELE ALINMALI
Eğitimde geçmiş dönemlerdeki anlayış ve uygulamalarla yeni dönemi yönetmek mümkün müdür? Gelecekte eğitim yönetiminin yeni anlayışı ne olacak?
Eğitimde geçmiş dönemlerdeki ve günümüz anlayış, uygulamaları ile geleceği yönetmek mümkün değildir. Gelecek eğitim anlayış, uygulamalarına günümüzde eğitim teknolojilerini kullanarak ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla eğitimi global ölçekte ele almak ve takip etmek gerekir. Gelecekte eğitim yönetiminin yeni anlayışı dünyanın her yerinden ulaşılabilir nitelikli eğitim kurumları olacaktır. Bu yeni anlayışta herkes için kaliteli eğitim uygulamaları öne çıkacaktır. Her yaştan bireylere yönelik, geleceğin eğitim ihtiyaçlarını öngören uluslararası standartlardaki eğitim modelleri yaygınlaşacaktır. Günümüzde yerel, ulusal ve global ölçekte değerlendirilen okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecektir. Bu yüzden bugünden eğitimin geleceğine yönelik tüm eğitim yönetimi planlamalarının gelecek eğitim teknolojileri ile tasarlanması önemlidir.

EĞİTİMDE BAŞARI SAĞLIKLI ve MUTLU ÇALIŞMA ORTAMI İLE MÜMKÜNDÜR
Çalışan memnuniyetinde kriter ve yaklaşımlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Sürdürülebilir eğitim çerçevesinde çalışma koşulları nasıl olmalıdır?
Eğitim kurumlarımızda çalışan memnuniyetini belirlemeye yönelik anket uygulamalarımız bulunmaktadır. Anket uygulamalarının sonuçlarına göre çalışanlarımıza yapıcı ve destekleyici dönütler verilmektedir. Çalışanlarımızın memnuniyetini önemsiyor ve bu memnuniyeti kendi memnuniyetimiz olarak değerlendiriyoruz. Çalışanlarımıza sunulan ekonomik koşullar ile birlikte yan haklar ve huzurlu çalışma ortamının oluşturulmasını da önemsiyoruz. Misyonumuz, eğitimden kazandığımız gelirleri tekrar eğitim yatırımlarında değerlendirmektedir. Dolayısıyla çalışanlarımızı meslekî gelişimlerine katkı sunacak hizmet içi çalışmalar ile destekliyoruz. Geleceğin eğitim teknolojilerini öğrencilerimizden önce öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz ile buluşturuyoruz. Sürdürülebilir eğitim çerçevesinde öğretmen ve yöneticilere meslekî kıdem ve meslekî performans kriterleri belirlenerek çalışma koşullarının belirlenmesi gerekmektedir. Eğitimde başarı ancak sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir çalışma ortamı ile mümkündür.

EĞİTİM GİRİŞİMCİLİĞİ ALANINDA FARK YARATIYORUZ
Kurumsal olarak gelecek döneme nasıl hazırlanıyorsunuz? Yeni okul yatırımlarınız hangi lokasyonlarda olacak?
Eğitim kurumlarımızda 2022-2023 eğitim-öğretim yılı planlamaları tamamlandı. Kuruculara yönelik yapılan vizyon toplantıları, yöneticilere ve öğretmenlere yönelik istişare toplantıları ve iş birliği yapılan paydaş kurum ve kuruluşlar ile yapılan planlama toplantıları ile eğitim vizyonumuza uygun nitelikli çalışmalar tasarlandı. Eğitimde tecrübeli olduğumuz ve fark oluşturduğumuz alan eğitim girişimciliğidir. Gelecek dönemde de yeni okul yatırımlarımız devam edecek. Özellikle eğitim markalarımızla henüz tanışmamış şehirlerimiz önceliğimiz olacak. Diğer bir yandan özel okul eğitimi ihtiyacı daha fazla olan şehirlerde yatırımlarımız olacak. Eğitimdeki hayalimiz yurtdışında ülkemizi özel okul olarak en iyi şekilde temsil etmektir. Bu hedefimiz doğrultusunda yurtdışında eğitim yatırımı çalışmalarımız devam etmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.