banner

Öğretmen atama sayıları nasıl belirleniyor?




Mili Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birol Ekici, öğretmen atama sayılarının nasıl belirlendiğini anlattı.

atama Mili Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birol Ekici, bugün saat 08:35'te TRT Haberdeki programa katıldı.

Öğretmen normları nasıl belirleniyor?

81 ilden öğretmen ihtiyaçlarını toplayıp, belirlemeyi yapıyoruz.

Sadece normlar mı dikkate alınıyor? bakanın dahli var mı?

Talim ve Terbiye Kurulu programı belirler. Sonra, öğrenci sayıları ve sınıf sayıları belirlenir. Mayıs ayından itibaren illerden itibaren planlanır. Bu yıl, bu işlem 4+4+4 nedeniyle 18 Temmuzda başladı. İllerin talepleri dışında başka bir şey dikkate alınmıyor. Bunlar sınıflandırılıp, atamalar yapılıyor.

Sınıf öğretmeni kadrosu çok düşük. Bundan sonra böyle mi olacak? Diğer branşlar için bir değişiklik olacak mı?

Bu yıl 5. sınıfların ortaokul olması nedeniyle elimizde 17.400 norm fazlamız var. 10-13 Eylülde alan değişikliği başvurumuz var. Sınıf öğretmenliğinden alanlara geçiş olacak.

Öğretmen ihtiyacı illerden gelen talebe göre belirleniyor. 17 bin Şubatta, Eylülde 40 bin öğretmen atanacak. Cumhuriyet döneminin en büyük atamasını yapıyoruz.

Şubatta atama yapılacak mı?

Öğretmenleri Ağustos'ta bir kez atıyoruz. Öğrenci merkezli eğitim gereği bunu yapıyoruz. Şubat'ta atama olmayacak.

Eş durumu ataması.. Kanunda atamaların yılda bir kez yapılacağı yazıyor. Buna uyacağız.

Bilişim öğretmenlerine yeterince kadro verildi mi?

Şubat dahil 500'e yakın öğretmen alıyoruz. Bu yıl 85 bin sınıfta akıllı tahta olacak, 17 Eylül'de... Her yıl benzer bir talep alıyoruz. Bu branş daha önemli, neden daha az alıyorsunuz?. Deniyor.

Almanca örneğin 1 rakamı var. Neden bu kadar düşük?

3. kez ifade etmek zorundayım. Sayıları illerden gelen talebe göre belirliyoruz. Fatih projesini etkin olarak yürüteceksek bizim Bilişim Teknolojisi öğretmenlerine çok fazla ihtiyacımız var. Onlar bizim için vazgeçilmez. Bunlara koçluk görevini vereceğiz. Öğretmenlerin eksikliklerini bu öğretmenler giderecek. Diğer öğretmenlerimizi bu öğretmenler eğitecek.

Bilişim teknolojileri dersi neden zorunlu değil?

TTB'de Ders çizilgisi her yıl 1 saatten 3 saate düşürülmüşken, her yıl 2 saatten 8 saate çıkarılmıştır. Bilişim teknolojileri ve yazılım haline getirildi. eba.gov.tr'yi herkes incelesin lütfen.

17 Eylül'e kitaplar yetişecek mi?

17 Eylül'de kitaplar önlerinde olacak. İlkokul 1. sınıf için bir eğitim materyali hazırlandı. Onlarda masalarda olacak.

Eş durum tayinlerinde bir atama daha olacak mı?

25 bin talep geldi. Norm kadro açığına göre 15 bin öğretmenin talebini karşıladık. Zorunlu yer değiştirmeye tabi kişilerin öğretmen eşleri için çalışıyoruz. Daha sonra açıklama yapacağız. Biz öğretmenlerimizin eşleri ile birlikte çalışmalarından yanayız. Ama norm kadro bizi engelliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.