YÖK’ün Edebiyatçı Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç
- Ayrıntılar
- Kategori: Kim Kimdir
- Salı, 16 Aralık 2014 10:36 tarihinde oluşturuldu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç seçildi. Saraç, YÖK'ün kuruluş tarihi 6 Kasım'da görevden alınarak Başbakanlık Başmüşavirliği’ne getirilen Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın ardından yedinci YÖK başkanı oldu.
21 Mart 1963 tarihinde İstanbul'da doğan Yekta Saraç, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olur. Aynı yıl aynı bölümün Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı'na araştırma görevlisi olarak atanan Saraç, yüksek lisans programını 1987 yılında bitirir. 1991'de doktor unvanını alır, bir sonraki yıl ise yardımcı doçentlik kadrosuna atanır. Doçent unvanını alması ise 1994 yılında olur. 1995 yılında doçentlik kadrosuna atanan Yekta Saraç, 2000 yılında profesörlüğe yükselir.
Yekta Saraç, 2005-2006 yıllarında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesinde görev yaptığı sırada 19 Ekim 2005'teYÖK Genel Kurul üyeliğine seçildi. Saraç, 19 Ekim 2010'da da ikinci defa YÖK üyeliğine atandı. 13 Mart 2008'den itibaren YÖK Yürütme Kurulu üyesi ve 21 Ocak 2010'dan itibaren ise YÖK Başkan Vekilliği görevini yürüten Saraç, 6 Kasım'da Gökhan Çetinsaya'nın Başbakanlık Başmüşavirliği'ne atanması ile vekaleten YÖK Başkanlığına getirildi.
Biri ileri diğeri orta seviyede olmak üzere iki yabancı dil bilen Yekta Saraç’ın basılı 8 kitabı ve pek çok dergide yayınlanan alanıyla ilgili makaleleri bulunuyor. Saraç’ın uzmanlık alanı ise Eski Türk Edebiyatı, metin şerhi, belagat-retorik.
ÜNİVERSİTELER AYKIRI FİKİRLERİN BARINABİLDİĞİ BİR LİMAN OLMALI
Üniversitelerin sorunlarının farkında olan Yekta Saraç, bunları yıllara yaymadan, kısa zamanda çözmeyi düşünüyor. Saraç’ın ilk önceliği ise hukuk ve tıp eğitiminin yanı sıra temel bilimler dediğimiz matematik, fizik, kimya bölümlerine yönelik düzenlemeler olacak.
YÖK'ün bazı yetkilerinin üniversitelere devredilmesi gerektiğini söyleyen Saraç, "Üniversitelerimizi aykırı fikirlerin barınabildiği emin bir liman haline getirmek arzusundayız" diyor.
Eğitimde kalite konusunun söylemden çıkması ve kararlara, icraata yansıması şeklindeki görüşlerini de dile getiren Yekta Saraç, “Toplumun yükseköğretim camiasından en büyük beklentisinin bu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca üniversitelerimizde farklı statülerde bulunan araştırma görevlilerin durumları tekrar gözden geçirilmeli. Doçentlik de dahil, akademik yükseltilmelerin liyakat esasına göre yapıldığından tanımak ister. Dairelerden brifing alır. Bu bilgilendirmeleri kendi süzgecinden geçirmeye çalışır. Daha sonra üniversiteleri, rektörleri, sorunları tanıma süreçleri yaşanır. Yıllar geçer, sürenin bitmesine yaklaşıldığında ise yeni projeleri hayata geçirmek için vakit kalmaz. Dolayısıyla bu tanıma süreçlerinin maliyetini yükseköğretim kuruluna ödettirmemek lazım. Bunu on yıla yakın zamandır YÖK'te bulunan bir üye olarak söylüyorum” diye konuşuyor.
YÖK’TEN 5 BAŞKAN GEÇTİ
1981’de çıkarılan kanunla akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürüldü ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplandı. YÖK’ün ilk başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı oldu. Ardından YÖK’ün başına gene Prof. Dr. Mehmet Sağlam 15 Temmuz 1992-3 Kasım 1995 yılları arasında başkanlık görevini yürüttü. 1995’ten sonra ise YÖK Başkanlığı koltuğuna oturan 5 isim sırasıyla şöyle: Prof. Dr. Kemal Gürüz (6 Aralık 1995-5 Aralık 1999-6 Aralık 2003 - İki dönem başkanlık etti), Prof. Dr. Erdoğan Teziç (9 Aralık 2003 - 9 Aralık 2007), Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan (11 Aralık 2007 - 11 Aralık 2011), Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya (12 Aralık 2011 - 06 Kasım 2014), Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç (11 Kasım 2014 -...)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.