Bu fakülteler kapatılabilir
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 04 Ocak 2013 14:09 tarihinde oluşturuldu
Üniversiteye hazırlık maratonunun başladığı şu günlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün'den binlerce üniversite adayını yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Ergün, fen-edebiyat fakülteleri ve piyasanın ihtiyaçlarını karşılayamayan bölümlerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını belirtti.
Fen-Edebiyat fakültelerine ‘formasyon’un kaldırılması tartışmalarının ardından şimdi de bu fakültelerin tamamen kapatılacağı yönünde yapılan açıklamalar gündemde.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bazı fakülte ve yüksekokulların piyasada işgücü açısından karşılığının olmadığını belirterek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bunun gözden geçirileceğini açıklayıp, örnek olarak fen edebiyat fakültelerini gösterdi.
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına gerçekleştirilen “Türkiye’nin İnsan Kaynağının Belirlenmesi’’ projesinin sonuç raporunun tanıtımına katılan Ergün iki önemli açıklama yaptı.
Ya kapatılacak ya da kısıtlı sayıda öğrenci alınacak?
Ergün, insanların, piyasada yeni oluşan işlere uygun nitelikte yetiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Pastaneciler bile sorun yaşıyorlar. Garsonluk yapacak çok sayıda insan başvuru yapıyor ama pasta yapacak adam başvurmuyor” dedi. Bakan Ergün’ün sözünü ettiği düzenlemede fen edebiyat fakülteleri başta olmak üzere bazı yüksekokul ve fakültelerde düzenleme yapılacak. Çok fazla mezun veren bazı bölümler kapatılacak, bazılarında kısıtlamaya gidilecek, bazı bölümlerin ise sayısı artırılacak.
Piyasanın talepleri doğrultusunda hareket edilecek
Üniversitelerle ilgili yeniden yapılanma süreci var. Piyasaya duyarlı bir eğitim verip vermediği konusunda bir değerlendirme yapacağız. Öyle meslek dalları açılmış durumda ki meslek yüksekokulu olsun fakülte olsun piyasada karşılığı yok ve insanlar o meslekleri üniversitede okumaya devam ediyorlar. Bizim piyasamızda hiç karşılığı olmayan meslekler ya da çok sınırlı ama üniversite eğitimi bunun 10 katı. Örneğin fen edebiyat fakültelerinin sayısı çok fazla ancak kimya, fizik, biyoloji mezunlarının çalışabileceği alan çok kısıtlı. Bunların yeniden planlanması lazım.
Sosyal yardımlar
Gerçekten bu sosyal devlet boyutlarının insanlarda çalışma azmini ve iradesini zayıflatıp zayıflatmadığını sorgulamaya başladık, insanların üzerinde bir uyuşturucu etkisi yapmaya başlıyor.
(habertürk)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı