banner

Lise öğrencisine en büyük desteği veliler verebilir




Bir eğitim–öğretim döneminin daha sonlarına yaklaşıyoruz. Bu eğitim sürecinin en önemli aşamalarından biri lise dönemidir.

ogrenciLise döneminde en fazla önem verilmesi gereken yıl lise birinci sınıf olmakla beraber her yılı ayrı bir kritik öneme sahiptir. Birinci sınıf en yoğun müfredatın uygulandığı yıldır ki, öğrenci bu yılda yeni konuları öğrenerek ve kuralları yeniden tekrarlayarak yeni bir fırsat yakalar. Yabancı dille eğitim yapan liseler dışında bütün lise birinci sınıflarının ortak noktası ise birinci sınıfta her alandan derslerin yoğun olarak görülmesidir. İkinci dönem hataları, ihmalleri toparlamakla geçer ve bütün bu süreçteki eksiklikler üniversite giriş aşamasında öğrencinin karşısına çıkıvermektedir.

Bilhassa ilk yarı dönemde öğrencinin çevreye, okula, arkadaşlarına alışmasıyla birlikte yoğun müfredatı anlaması, dersleri, ödevleri, yazılıları dikkatle takip etmesi gerekmektedir ki, bu uyum onun meslek seçiminden okul başarısına, kendine güveninden sosyal kimliğine kadar birçok yönünde etkili olacaktır. İlköğretimin ilk 8 yıllık dönemindeki öğrencilerin velileri genelde çocuklarıyla daha fazla ilgilenirken lise öğrencisinin velisi sorumluluğu daha çok öğrenciye bırakıyor. İlk sekiz yıldaki kadar yoğun olmasa da lise öğrencisi başarı için yine de velisinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte ona yapılacak küçük destekler, öğrencinin hayatında telafisi kolay olmayan hatalar yapmasına engel olmakta, motivasyonunu ve ders başarısını artırmaktadır. Ergen anne-babası ölçülü bir ilgi gösterip disipline dikkat ederken aşırı kaygılı, derslere aşırı önem veren ve aşırı kontrolcü bir şekilde davranmamalıdır.

İyi bir akademik başarının olmazsa olmazı olan okul-aile-öğrenci üçlüsünün sağlıklı bir şekilde kurulması için velilerin okul, öğretmenler ve arkadaşlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Anne-baba iki üç haftada bir okula gelerek, toplantılara katılarak, başta sınıf öğretmeni olmak üzere öğretmen, öğrenci ve velilerle tanışarak da bilgi almaya çalışmalıdır. farika teymur artır uzman psikolog

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.