Lise öğrencisine en büyük desteği veliler verebilir
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cumartesi, 12 Ocak 2013 11:14 tarihinde oluşturuldu
Bir eğitim–öğretim döneminin daha sonlarına yaklaşıyoruz. Bu eğitim sürecinin en önemli aşamalarından biri lise dönemidir.
Lise döneminde en fazla önem verilmesi gereken yıl lise birinci sınıf olmakla beraber her yılı ayrı bir kritik öneme sahiptir. Birinci sınıf en yoğun müfredatın uygulandığı yıldır ki, öğrenci bu yılda yeni konuları öğrenerek ve kuralları yeniden tekrarlayarak yeni bir fırsat yakalar. Yabancı dille eğitim yapan liseler dışında bütün lise birinci sınıflarının ortak noktası ise birinci sınıfta her alandan derslerin yoğun olarak görülmesidir. İkinci dönem hataları, ihmalleri toparlamakla geçer ve bütün bu süreçteki eksiklikler üniversite giriş aşamasında öğrencinin karşısına çıkıvermektedir.
Bilhassa ilk yarı dönemde öğrencinin çevreye, okula, arkadaşlarına alışmasıyla birlikte yoğun müfredatı anlaması, dersleri, ödevleri, yazılıları dikkatle takip etmesi gerekmektedir ki, bu uyum onun meslek seçiminden okul başarısına, kendine güveninden sosyal kimliğine kadar birçok yönünde etkili olacaktır. İlköğretimin ilk 8 yıllık dönemindeki öğrencilerin velileri genelde çocuklarıyla daha fazla ilgilenirken lise öğrencisinin velisi sorumluluğu daha çok öğrenciye bırakıyor. İlk sekiz yıldaki kadar yoğun olmasa da lise öğrencisi başarı için yine de velisinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte ona yapılacak küçük destekler, öğrencinin hayatında telafisi kolay olmayan hatalar yapmasına engel olmakta, motivasyonunu ve ders başarısını artırmaktadır. Ergen anne-babası ölçülü bir ilgi gösterip disipline dikkat ederken aşırı kaygılı, derslere aşırı önem veren ve aşırı kontrolcü bir şekilde davranmamalıdır.
İyi bir akademik başarının olmazsa olmazı olan okul-aile-öğrenci üçlüsünün sağlıklı bir şekilde kurulması için velilerin okul, öğretmenler ve arkadaşlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Anne-baba iki üç haftada bir okula gelerek, toplantılara katılarak, başta sınıf öğretmeni olmak üzere öğretmen, öğrenci ve velilerle tanışarak da bilgi almaya çalışmalıdır. farika teymur artır uzman psikolog
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı