banner

Ozon tabakasındaki deliği ilk o bulmuştu




Ozon tabakasının Güney Kutbu üzerinde delindiğini keşfeden İngiliz bilim adamı Joe Farman, 82 yaşında hayata veda etti.

İngiliz Antarktik Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Alan Rodger, bir süredir hasta olan Farman'ın evinde öldüğünü açıkladı.

Prof. Rodger, keşfiyle insanlığın doğaya bakışını değiştiren ve gezegenin elçisi ilan edilen Farman'ı "muhteşem bir fizikçi ve kaşif" olarak niteledi.

Ozon tabakasının delindiğini, 1985 yılında Brian Gardiner ve Jon Shanklin ile keşfeden ve araştırmasını "Nature" dergisinde yayımlayarak tüm dünyaya duyuran Farman, klorofloro-karbon gazı üretiminin kontrol altına alınmasını sağlayan Montreal Protokolü'nün imzalanmasını sağlamıştı.

Ölümünden önce BBC'ye açıklama yapan Falman, insanoğlunun çevreye zarar vermeye devam ettiğini belirtmiş ve siyasetçileri iklim değişikliği gibi yaşamsal öneme sahip konuları görmezden geldikleri için eleştirmişti.

Ozon tabakasının 22 kilometre yükseklikteki stratosferde insan yapımı kimyasal maddeler yüzünden inceldiği ve Güney Kutbu üzerinde delindiği keşfi, Farman ve arkadaşlarına Kimyasal Sanayi Topluluğu (SCI) Çevre Madalyası ve Chree Madalyası gibi birçok saygın ödül kazandırmıştı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.