ÖZ-DE-BİR eğitim tasarısını değerlendiriyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 02 Mart 2012 16:12 tarihinde oluşturuldu
ÖZ-DE-BİR 'Zorunlu Temel Eğitim'yasa tasarısı ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.
ZORUNLU EĞİTİMİ YENİDEN DÜZENLEYEN YASA TEKLİFİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİMİZ (2)
İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne İlişkin Görüşlerimizi genel bir bakış açısıyla kamuoyuyla paylaşmış ve “Bu teklifin gerekçelerine ve getirmek istediği değişikliklere, siyaset dışı bir yaklaşımla özellikle de eğitim bilimleri gözlüğüyle bakanların söylediklerinin bizi daha doğru değerlendirmelere götüreceğini” belirtmiştik.
27 yıldır eğitime hizmet veren bir Kurum olarak Zorunlu Eğitimi yeniden düzenleyen Yasa Teklifi Hakkındaki Önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz.
• Zorunlu Eğitim okul öncesi eğitimi de kapsayacak biçimde 13 yıl olmalıdır.
• Örgün eğitimde 8 yıldan daha az süre eğitime yol açacak uygulamalar toplumun eğitim düzeyini de gerileteceğinden 8 yıllık zorunlu ve kesintisizlik ilkesi korunmalıdır.
• Zorunlu eğitimin 8. Sınıftan sonraki süreci açık öğretim kurumlarında tamamlanabilmeli; ancak zorunlu eğitimin tamamının örgün eğitimle sağlanması hedeflenmelidir.
• 8 Yıllık kesintisiz eğitim döneminde 5.ya da 6.sınıftan sonra toplumun beklentileri, eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda seçmeli dersler konulabilir.
• Okul ortamlarının birlikte olmasının sakıncaları varsa bu sakıncaların yapılacak planlamalarla düzeltilmesi mümkündür (Farklı binalar ya da aynı binada farklı zaman düzenlemeleri v.b).
• Mesleki eğitime ve çıraklığa yönlendirme yaşı dünyada gelişen eğilimlere de koşut olarak 14 yaşından aşağı olmamalıdır.
• Yasa teklifine eklenen sınav sistemleriyle ilgili olarak öğrenci okul başarısının ağırlığını artıran düzenlemelerin de tartışılmaya ihtiyacı vardır.
• Zorunlu eğitimde yapılacak düzenlemelerin dershanelerin işine yarayacağına ilişkin değerlendirmeler için: Geçmişte 8 yıllık kesintisiz eğitimi, dershanelerin aleyhine olmasına karşın desteklediğimizi hatırlatır; bu biçimiyle topluma sunulan kesintili eğitimin dershanelerin yararına olacağının görülmesine karşın ülkemizin yararına olacak kararların önceliğimiz olduğunu belirtmek isteriz.
Eğitimdeki değişiklikler ulusal, evrensel, bilimsel temelleriyle tartışılmalı, siyasal hedef ve beklentiler bu tartışmaların gerisinde tutulmalıdır.
Konunun kamuoyunda yeteri kadar tartışılacağına, toplumsal bir uzlaşma sağlanarak sonuçlandırılacağına olan inancımızı belirtiriz.
Faruk KÖPRÜLÜ
ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumuna 6 ülke ve 47 şehirden 3 bin kişi katıldı
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak