'Çocuk Gelinler' Meclis'e taşınıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 07 Mart 2012 17:31 tarihinde oluşturuldu
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin, Sabancı Vakfı desteğiyle 54 ilde yürüttüğü "Çocuk Gelinler"projesi kapsamında toplanan imzalar yarın Meclis'e sunuluyor.
Eğitim çağındaki çocukların baskı ve zor kullanılarak evlendirilmesiyle gündeme gelen ‘çocuk gelinler’ Türkiye’de yarayan bir kana olmaya devam ediyor. Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin, Sabancı Vakfı desteğiyle 54 ilde yürüttüğü "Çocuk Gelinler" projesinde bugüne dek binlerce imza toplandı. Çocuk evliliklerine dair yasal düzenlemelerin yapılması, reşit olmayanların evliliğine izin verilmemesi ve bu toplumsal sorunun çözümü için somut adımlar atılması talebiyle düzenlenen kampanyada toplanan imzalar TBMM'ye, ilgili bakanlıklar ve komisyonlara iletilecek.
Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, 18 yaşına kadar her birey çocuktur. Reşit olmayanların evlendirilmesi, ulusal yasalarca kabul edilse bile, çocuk evliliği kapsamına girer. Küçük yaşta evlilik kadınları eğitim, sağlık, istihdam gibi birçok alanda olumsuz etkiler. Küçük yaşta evlilik bir hak ihlalidir; duygusal ve cinsel istismardır; kadınlara karşı şiddetin en erken tanışılan biçimidir.
Türkiye’de 18 yaşın altında evlendirilen kadınların oranı yüzde 28
Türkiye’de çocuk evlilikleri hakkında araştırma sonuçları yayınlayan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği bu konuda çarpıcı bilgiler veriyor. Buna göre: Türkiye’de 18 yaşın altında. (Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması). Türkiye’de 15-19 yaş arası yapılan doğumlarda anne ve bebek ölüm riski, yetişkin hamileliklerine göre dört kat fazla. Dünyada her 10 çocuktan birinin annesi çocuk yaşta. Dünyada son araştırmalara göre, önlem alınmazsa önümüzdeki on yıl içinde çocuk gelin sayısı 100 milyonu geçecek. (ICRW-Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi). Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği; bu küresel soruna yerelden başlayarak çözüm aramak için yola çıktı. Bu arayışına tüm toplumu ortak ederek kamuoyu oluşturmak ve farkındalık yaratmak üzere her yıl çalışmalarına yenilerini ekleyen Uçan Süpürge, son olarak 54 ilde yürüttüğü “Çocuk Gelinler” projesi ve bu proje kapsamında başlattığı imza kampanyası ile çocuk yaşta evlilikleri ülke gündeminde ilk sıralara taşıdı. Uçan Süpürge çocuk gelinler sorununun çözümü için siyasi iradenin farkındalığı ve kararlılığını olmazsa olmaz kabul ediyor ve bu küresel soruna toplumsal işbirliği önerirken yönünü bir kez daha TBMM’ye çeviriyor. Türkiye’nin bütün illerinden ve başka ülkelerden de duyarlı yurttaşların imzalarıyla büyüyen kampanya, evlilikle ilgili mevzuatın çocuklar lehine gözden geçirilmesini talep ediyor. Biz Uçan Süpürge ve bize Çocuk Gelinler temalı çalışmalarımızda destek veren tüm kişi ve kuruluşlar olarak; Medeni Yasa’da “17 yaşını doldurmuş bireyler” için mümkün olan evlilik izninin, yasa maddesinde değişiklik yapılarak “18 yaşını doldurmuş bireyler” için mümkün kılınmasını, en az bir yıl yukarı taşınacak yasal evlilik yaşının altındaki kadın ve erkek bireyler için, ‘ebeveyn onayı ve mahkeme kararıyla evlenme’ izninin kaldırılmasını, yasal evlilik yaşından önce çocuklarını rızaları olsa bile- evlendiren ebeveynin, para cezası ve hapis cezası dahil cezai yükümlülüğünün artırılmasını istiyoruz.
50 bin imza toplandı
Bu talebi destekleyen her yaştan kadın ve erkeklerin katıldığı kampanya kapsamında toplanan yaklaşık 50 bin imzayı, çocuk gelinlere izin vermeyen yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e teslim ediyoruz edmedicom.com.
Türkiye parlamentosuna ve kamuoyuna sesleniyoruz: Çocukların evlendirilmesi suçtur. Bu suça ortak olmayalım! Çocuklarımızı erken evliliklere kurban etmeyelim!..
İmza kampanyasına yarına kadar http://imza.la/cocuk-gelinler adresinden desteğinizi bekliyoruz.
Not: 8 Mart 2012 Perşembe günü saat 14.30’da “Çocuk Gelinler Olmasın” imza kampanyasında toplanan imzaları sanatçılar, sivil toplum örgütü temsilcileri, aktivistler, siyasetçiler ile birlikte Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e teslim edeceğiz. Saat 13.50’de TBMM Dikmen Kapısı'nda buluşacağız ve “Çocuk Gelinler Olmasın” diyen herkesi yanımızda olmaya çağırıyoruz. İletişim için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. , 0312 427 00 20
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı
-
Bakan Yardımcısı Yelkenci: Türkiye'de ilk defa okul öncesinden 12. Sınıfa, program yapıldı
-
İELEV yeni genel müdürünü sağlık sektöründen transfer etti
-
MEB’den dizi film çıkarması: VELİVİZYON
-
LGS sonuçları açıklandı