Sınavlar öğrencilerin uykusunu kaçırıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 07 May 2013 11:32 tarihinde oluşturuldu
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baklan, sınav stresi nedeniyle poliklinik ve uyku merkezine başvuruda bulunan hasta sayısında artış yaşandığını söyledi.
Barış Baklan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan yaşamının üçte birini oluşturan uykunun bedeni bakıma aldığını, zihni de geliştirdiğini belirtti.
Sınav dönemi yaklaştıkça nöroloji kliniğine ebeveyn, genç ve çocukların sıklıkla başvurduğunu ifade eden Baklan, özellikle uykuya dalma ve uykuyu sürdürme güçlüğü ile karşılaştıklarını kaydetti.
Çocuk ve gençlerin en büyük telaşının sınav öncesi uyuyamamak olduğunu dile getiren Baklan, "Sınava hazırlanan çocuklarda 'ne olacağım' korkusunun yaşandığını biliyoruz. Sınavlar aylar öncesinden çocukların uykusunu bozmaya başlıyor. Özellikle de uykuya dalma ve sürdürme konusunda sorun yaşanıyor" dedi.
Yüzeysel uykunun çocuğun yataktan yorgun kalkmasına neden olabileceğine işaret eden Baklan, özellikle derin uyku ve rüyaların gözlendiği REM uykusunun zihin faaliyetleri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Baklan, internet kullanımının artmasıyla çocukların uyku saatinde de kaymalar olabileceğini, geç saatlere kadar bilgisayar başında kalan çocuğun daha sonra uyku bozukluğundan şikayetçi olabileceğini vurguladı.
Uzmanlar ilaç önermiyor
Sınava uykusuz giren aday sayısının da her geçen gün artığına dikkati çeken Barış Baklan, özellikle ailelerin çocukları için uyku düzenleyici ilaç istediğini anlattı.
Baklan, ilaç tedavisinden kaçındıklarına değinerek, "Vereceğimiz ilaç, çocuğun zihinsel aktivitesini 3-5 puan düşürüyor. Çocuk sınava hazırlanırken daha çok çalışsın, az uyusun diye de ilaç vermiyoruz. Bu konuda medikal yardımda bulunmak istemiyoruz" diye konuştu.
Uyku bozukluğunun giderilmesi için özellikle gençlerin kahve ve ağır akşam yemeklerinden uzak durması gerektiğinin altını çizen Baklan, radyasyon yayan elektronik eşyaların bulunmadığı, ılık odaların uyku için ideal olduğunu belirtti.
Baklan, sağlıklı beslenme, spor ve sosyal aktivitelerin de kaliteli uyku için faydalı olabileceğini ifade etti.
Yatak odasında klima değil, vantilatör bulunmasının kaliteli uyku açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Baklan, tavsiyelere uyduğu halde uyku bozukluğu yaşayan bir çocuk veya gencin DEÜ Uyku Merkezi'nde uyutulduğunu, ayrıca kayıtlarının incelenerek teşhis konulduğunu sözlerine ekledi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu