Birikim HAYAT DENGE MODELİ ile eğitimde ilham veriyor




1996 yılında eğitimde farklı bir bakış açısı ortaya koymayı hedefiyle bir grup gönüllü girişimcinin bir araya gelerek temellerini attığı Birikim Okulları, bugün 17 Kampüs, 24 Kurs Merkezi ve 8 müstakil anaokuluyla hizmet vermeye devam ediyor. Eğitimin bireyin kendi varlığının bilincine varmasından hayatını noktalayana kadar devam eden uzun bir süreci kapsadığını dile getiren Birikim Eğitim Grubu Genel Müdürü Salih Eren, “Birikim’i diğer eğitim kurumlarından ayıran en önemli özellik, tüm kademelerimizde uygulamış olduğumuz insanın fıtratını esas alan ve bu doğrultuda eğitim alma imkânı sunan milli ve özgün modelimiz; Hayat Denge Modeli’dir.” diye konuştu. Eren, Birikim Okulları’nın dünden bugüne gelişimi ve eğitim modeli hakkında sorularımızı cevapladı.

salih_eren_subat_2025Salih Bey, öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Eğitim ve profesyonel hayatınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kariyer yolculuğum, genç yaşlarda aldığım kararlarla şekillendi. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra eğitim alanında uzmanlaşmaya çalıştım. Aslında öğrencilik sürecim hala bitmiş değil, doktora öğrencisi olarak eğitim yolculuğuma devam ediyorum. 20 yılı aşkın süredir eğitim sektöründe aktif olarak bulunuyorum. Yönetim kademelerinde liderlik ettiğim her ekipte, insan odaklı bir yönetim anlayışını benimsedim. Birikim Okulları’nda stajyer öğretmen olarak başladığım yolculuğumda her kademede görev yapmış bir eğitim gönüllüsü olarak, gelecek nesillerin eğitimine katkı sunmak için çalışıyorum. 

17 KAMPÜS, 24 KURS MERKEZİ, 8 ANAOKULU
Birikim Eğitim Grubu’nun kuruluş ve gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz? Sizi diğer eğitim kurumlarından farklı kılan özellikler nelerdir?
Birikim Eğitim Grubu’nun hikâyesi gerçekten çok anlamlı ve özel. 1996 yılında bir grup gönüllü girişimci bir araya gelerek, eğitimde farklı bir bakış açısı ortaya koymayı hedeflediler. O dönem bir ilköğretim okulu ve dershane olarak başlandı, ancak güçlü bir vizyonumuz vardı. Zamanla hem büyüdük hem de eğitim alanında önemli bir yer edindik. Şu an 17 kampüs, 23 kurs merkezi ve 8 müstakil anaokulumuz var ve her seviyede eğitim veriyoruz. Önemli olan sadece büyümek değil, öğrencilere değer katabilmek, kişisel gelişimlerine katkıda bulanabilmek… Bunlar beraberinde sağlam bir karakteri ve akademik başarıyı getiriyor.

HAYAT DENGE MODELİ
Birikim’i diğer eğitim kurumlarından ayıran en önemli özellik, tüm kademelerimizde uygulamış olduğumuz insanın fıtratını esas alan ve bu doğrultuda eğitim alma imkânı sunan milli ve özgün modelimiz; Hayat Denge Modeli’dir. Biz, öğrencilerimize sadece bilgiyi aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda onların karakterlerini, sosyal becerilerini ve duygusal zekâlarını da geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Her öğrencinin özel ve biricik olduğuna inanıyoruz. İnsanın varlığa, bilgiye ve ahlaki değerlere dair bakış açısı oluşturmasını sağlayan Düşünce Okulu ve Felsefe Okulu programlarını uyguluyoruz.

HAREZMİ ÖĞRETİM YÖNTEMİ
Birikim Okulları olarak Birikimli Öğrenci Profili adını verdiğimiz bir öğrenci tanımlamamız var. Bu tanımlama, bizim eğitim modelimiz sonucunda öğrenci profilimizde görmek istediğimiz çıktılardır. Burada birkaç örnek vermek isterim. Bunlardan biri, Birikimli öğrenci teknoloji üretir ve teknolojiyi yönetir. Bu kapsamda okullarımızda Harezmi Öğretim Yöntemi uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz proje tabanlı eğitim modeli ile Teknofest ve TÜBİTAK gibi önemli yarışmalara hazırlanmaktadır. Bir diğer tanımımız, Birikimli öğrenci değerlerinin farkındadır ve değerlerine sahip çıkar. Bu konuda okullarımızda kişilik gelişimi programı, adabımuaşeret programı ve sosyal sorumluluk programı uygulanmaktadır.

DÜŞÜN-FARK ET-DEĞİŞTİR
Bu yıl Türkiye’de ilk kez uygulanan yeni bir ölçme ve değerlendirme uygulamasını hayata geçirdik. “Düşün-Fark Et-Değiştir”
adlı bu uygulama, öğrencilerin sadece doğru cevabı aramaları yerine, onların ne düşündüğünü ve bu düşüncelerini nasıl ifade ettiklerini keşfetmeyi hedefliyor. Bu uygulamada, gözetmen yok, puan yok, sıralama yok.Geleneksel öğretim yöntemlerinden farklı olarak, bu etkinlikte öğrenciler, şıklı sorulara verilen yanıtlardan ziyade, kendi fikirlerini özgürce ifade ediyorlar.

GELECEĞİN GİRİŞİMCİLERİNE ÖZEL PROGRAMLAR
Geleceğin mezunları hangi niteliklere sahip olmalı? Bu yönde okul müfredatında hangi uygulamalar hayata geçiriliyor? Geleceğin girişimci gençleri bugünden nasıl yetiştirilmeli? Girişimcilik kültürü okullarda nasıl veriliyor?

Geleceğin mezunları, öncelikle akademik gelişimlerini tamamlamış, kendilerini entelektüel anlamda geliştirmiş, aynı zamanda teknolojiye uyum sağlayabilen, yenilikçi ve topluma değer katan bireyler olmalı. Birikim Okulları’nda akademik gelişimle birlikte öğrencilerin bu nitelikleri kazanması için pek çok uygulama bulunuyor.
Yabancı dil bilmek geleceğin mezunlarının nitelikleri bakımından en başta gelen özelliklerden birisi. Çoklu yabancı dil programımızla öğrencilerimizin dünyada olup bitenleri kaynağından öğrenmenin gücüne sahip olmasını, düşünce, bilim ve kültür dünyasının çeşitliliğini doğrudan tanıyabilmesini sağlıyoruz. Okullarımızda verdiğimiz yabancı dil eğitimini günlük hayat pratikleri ile her yaz İngiltere’de düzenlediğimiz İngilizce Yaz Okulu ile taçlandırıyoruz.
Öğrencilerimizin gelecekte başarılı olabilmesi için onları yalnızca teorik bilgiyle donatmak değil, aynı zamanda pratik becerilerle de güçlendirmek önemli. Okullarımızda her yıl düzenlenen Harezmi Bilim Şenlikleri sayesinde öğrencilerimizin teorik bilgilerini pratiğe dökmelerine imkan sağlıyor, hayal güçlerini keşfetmeyi amaçlıyoruz.
Girişimcilik, bizim için çok önemli bir alan. Geleceğin girişimci gençlerini bugünden yetiştirmek için okullarımızda birçok farklı program uyguluyoruz. Bu dönem itibariyle 9. ve 10. sınıf müfredatımıza aldığımız “Amfi Dersler” böyle bir program. Amfi dersler kapsamında öğrencilerimizin akademik birikimlerini artırmak, kariyerlerine yön vermek amacıyla 4 farklı ders planladık. Yapay Zekâ ve Yazılım dersi ile teknolojiyi öğrenme ve kullanma, Ekonomi ve Finans dersi ile mikro ve makroekonomik kavramları anlama ve ekonomiyi yorumlama, Genetik dersi ile yaşamın temel yapı taşlarını keşfetme ve Mülkiye dersleri ile güncel meseleleri derinlemesine analiz etme becerisi kazandırmayı hedefliyoruz. Bu dersler alanında uzman akademisyenler tarafından veriliyor ve öğrencilerimize geniş bir bakış açısı kazandırıyor.

BAŞARI İÇİN ÇOK YÖNLÜ GELİŞİM
Günümüzde başarı kavramı farklı açılardan ele alınmaktadır. Bir eğitim kurumunun başarılı olarak değerlendirilebilmesi için hangi kıstaslara bakılmalıdır? Bu anlamda kurumunuzda neleri ön plana çıkarıyorsunuz?
Başarı günümüzde çok farklı açılardan değerlendiriliyor. Bir eğitim kurumunun başarılı olup olmadığını değerlendirirken, sadece öğrencilerin sınav sonuçlarına bakmak yeterli olmuyor. Başarı, öğrencilerin hayatlarına dokunmakla da ölçülmeli. Bir eğitim kurumu, öğrencilerine bilginin yanında, hayatı da öğretmeli.
Birikim’de başarıyı sadece akademik olarak değil, öğrencilerimizin duygusal, sosyal ve karakter gelişimleriyle birlikte değerlendirmeye çalışıyoruz. Sözlük Özgürlüktür Programı ile öğrencilerimize düşündüğünüz ölçüde özgürsünüz mesajı veriyoruz. Bu programda, öğrencilerimizin zengin kelime ve kavram bilgisine sahip olmasını, ana dil kullanım becerisini geliştirmesini ve kararlı bir şekilde kitap okuma gerçekleştirmesini sağlıyoruz. Bu yıl onuncusunu düzenleyeceğimiz Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu ve üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Fen Bilimleri Öğrenci Kongresi gibi programlarımızla öğrencilerimizin akademik araştırma yapma ve sunum becerilerini geliştiriyor, belirlediğimiz temalarla öğrencilerimizin kamuoyunda farkındalık oluşturmasını sağlıyoruz. İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ile ortak olarak Birikim MOIC (Model İslam İşbirliği Teşkilatı) programı düzenliyoruz. Bu programda tüm kampüslerimizden öğrencilerimizin katılımı ile öğrencilerimizin İslam ülkelerini tanımasını, onların gündemlerini takip etmesini, topluluk önünde konuşma ve münazara yeteneklerini geliştiriyoruz. Birikim Okulları olarak sosyal yönü güçlü ve sağlıklı iletişim kurabilen bireyler yetişmesine katkı sağlıyor, bunu ön plana çıkarıyoruz.

HER ÖĞRETMEN MÜCERRET KILAVUZDUR
Öğretmenlerin okuldaki rolüyle ilgili olarak diğer kurumlardan bir farkınız var mıdır?
Birikim Okulları’nda her öğretmen Mücerret Kılavuzdur. Biz öğretmenlerimizi, öğrenciyi keşfederek kendisini inşa etmesine yardımcı olan, öğrencinin doğallığını gözeten ve yol gösteren, eşlik eden, destekleyen bir rolde konumlandırıyoruz. Bu sayede her öğretmenimiz öğrencisine rehber oluyor ve ona tecrübelerini aktarıyor.
Bu yıl 29. sunu düzenleyeceğimiz Öğretmen Yetiştirme Programı ile eğitim fakültelerinin 4. sınıflarında okuyan veya yeni mezun olmuş öğretmen adaylarının mesleğe adım atmasında onlara imkân sağlıyoruz. Belirlemiş olduğumuz program dahilinde teorik ve uygulamaya dönük eğitimler alan öğretmen adayları bu süreci başarılı bir şekilde tamamlamaları halinde kurumlarımızda öğretmen olma imkanına sahip oluyor.
Bu yıl ilk kez düzenleyeceğimiz Birikim Rehberlik Zirvesi, Akran Nezaketi konusuyla toplanacak. Bu program ile akran zorbalığına karşı akran nezaketi kavramını ön plana çıkarmak istiyoruz. İstanbul ve çevre illerden rehber öğretmenlerin katılabileceği bu programda, alanında uzman konuşmacılar ve eğitimciler konuğumuz olacak, atölye çalışmaları ile de bu konuyu derinlemesine tartışmış olacağız.

HER ÖĞRENCİNİN İÇİNDEKİ CEVHERİ KEŞFETMEYE ÇALIŞMALIYIZ
Eğitim dünyasında pek çok yenilik konuşuluyor. Size göre, değişmeyen ve her dönemde eğitimde temel alınması gereken en önemli değer nedir?
Eğitim, bireyin kendi varlığının bilincine varmasından hayatını noktalayana kadar devam eden uzun bir süreci kapsıyor. Bizler bu sürecin başlangıcından belli bir noktaya gelene kadarki aralıkta, kişinin karakterini oluşturmada önemli rol oynayacak temel unsurları oluşturmaya çalışıyoruz. Eğitim öğretim hizmetlerine dair birçok eğitim sistemleri, yaklaşımlar, programlar, yönergeler hazırlanıyor. Biz de bu süreçleri hazırlıyor, geliştiriyor ve uyguluyoruz. Tüm bu çalışmalar bireyin akademik anlamda nitelikli bir eğitim almasının yanında, sosyal ve duygusal gelişimini de sağlıklı bir şekilde oluşturabilmesi içindir. Her yıl sınav sistemleri değişebilir, müfredatlar yeniden yazılabilir ancak değişmeyen şey insanın fıtratıdır. Hayat Denge Modeli, işte tam bu noktayı hedef almakta ve her öğrencinin içindeki cevheri keşfetmeye çalışmaktadır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.