banner

YGS sonuçları nasıl bu kadar çabuk açıklandı?




ÖSYM bu yıl bir ilke imza atarak 2 milyona yakın adayın heyecanla beklediği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını adeta ışık hızıyla açıkladı. Peki ÖSYM nasıl 2 milyona yakın adayın sınav sonucunu bu kadar hızlı ve hatasız bir şekilde açıkladı? İşte sırrı?

ÖSYM, 2013 YGS sınav sonuçlarının nasıl bu kadar hızlı bir şekilde açıklandığını kamuoyuyla paylaştı.

ÖSYM’den yapılan açıklamada bu seneki YGS için “2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında kabul edilen başvuruların süresinin uzatılmamış olması, işlem-zaman çizelgesine göre yürüyen süreçte gecikmeleri ve aksamaları önlemiştir” ifadesi yer aldı. Yapılan açıklamada, “Sınav görevlilerinin dâhil sürece destek veren tüm birimlerin eş güdümünün sağlanmasından dolayı süreç hızlanmıştır” denildi.

YGS sonuçlarının hızlı bir şekilde açıklanmasında, ilk kez 2011-YGS ile uygulamaya konulan “Cevap Kâğıtlarına Kırmızı Kutu” uygulamasının sınav görevlileri tarafından başarıyla uygulandığı belirtilirken, ilk kez bu sınavda uygulamaya konulan Soru Kitapçıkları üzerinde “Karekod Etiket” uygulaması, sürecin hızlanmasına yönelik başarılı sonuçlar ortaya çıkarmıştır açıklaması yapıldı.

İşte ÖSYM’den yapılan açıklama;

24 Mart 2013 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2013-YGS) girerek sonuçlarını bekleyen 1.805.125 aday ve ailelerinin heyecanlı bekleyişini en kısa sürede bitirebilmek amacıyla tüm ÖSYM personeli, sınavın yapıldığı tarihten bu yana 24 saat büyük bir özveri ile çalışarak sınav sonuçlarını 1 Nisan 2013 tarihinde açıklama aşamasına getirmiştir.

2013-YGS süreci Eylül 2012’de başlamış ve bugün itibarıyla sona ermiştir. 2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında başvurular alınmış, 24 Mart 2013 tarihinde ise sınav 167 sınav merkezinde ve Lefkoşa’da uygulanmıştır. 2010 yılında bir kopya skandalı sonrası devralınan ÖSYM’nin, tarihinde ilk kez 1 hafta gibi kısa sürede sonuçları açıklayabilir bir noktaya gelmiş olması, tümüyle bir ekip çalışmasının sonucudur. ÖSYM’de devam eden yeniden yapılanmaya ilave olarak sonucun açıklanmasını hızlandıran bazı detayların kamuoyu ile paylaşılmasında da yarar görülmektedir: 

2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında kabul edilen başvuruların süresinin uzatılmamış olması, işlem-zaman çizelgesine göre yürüyen süreçte gecikmeleri ve aksamaları önlemiştir.

Sınav görevlileri dâhil sürece destek veren tüm birimlerin eş güdümünün sağlanması süreci hızlandırmıştır.

Bina Sınav Sorumlularının eğitilmesi sayesinde sınav sorunsuz olarak uygulanmıştır.

Sınav salonlarında sınavın uygulanmasının kamera ile kayıt altına alınmasıyla salonda ortaya çıkması olası sorunların görevlilerin de yardımıyla hemen çözülmesi sağlanmış, kural ihlallerinin önüne geçilmiştir.

İlk kez 2011-YGS ile uygulamaya konulan “Cevap Kâğıtlarına Kırmızı Kutu” uygulaması sınav görevlileri tarafından başarıyla uygulanmıştır.  

İlk kez bu sınavda uygulamaya konulan Soru Kitapçıkları üzerinde “Karekod Etiket” uygulaması, sürecin hızlanmasına yönelik başarılı sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Süreci ile Optik Okuma ve Değerlendirme ve Yedek Sınav Evrakı Yönetimi Süreçleri yeniden tanımlanmış, evrak kabul noktalarının sayısı artırılmıştır.

Adaylardan gelen eleştiriler dikkate alınarak kırtasiye gereçlerinin kalitesi artırılmış ve kalem, silgiye ilişkin sorunlar minimize edilmiştir.

Cevap kâğıdı tarayıcılarının ve optik okuyucuların kapasiteleri %40 oranında artırılmıştır.  

10.  Tarama ve optik okuma eş zamanlı yapılmıştır.

11.  Optik okuma süreci geliştirilen yazılım desteği ile iyileştirilmiştir. 

12.  Değerlendirme işlemi iki farklı yazılım ile doğrulanarak sonuçlandırılmıştır.  

Kısaca; tüm bu işlemlerin yanında sonuçların kısa sürede açıklanmasının temel nedeni, ÖSYM’nin tüm birimlerinde tam bir TAKIM RUHU ile çalışılmış olmasıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.