banner

Çiftçiler meyveciliği "eğitim kampüsü"nde öğrenecek




Malatya'da 60 dönümlük arazide 13 meyve çeşidinden oluşan 5 bin fidanın dikildiği "eğitim kampüsü" kuruldu.

citfci_kampusKayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen "Modern Meyvecilik Eğitim ve Altyapı Projesi", müdürlüğe ait Battalgazi Kampüsü'nde uygulanacak.

Bölgede yetişebilen ve daha önce adaptasyon çalışmaları yapılmış, aralarında kayısı, elma, üzüm, böğürtlen, dut, kızılcık, armut, kiraz, ceviz, erik, ayva, şeftali ve vişnenin de yer aldığı 13 meyve türü, 60 dönümlük araziye dikildi.

Projeyle, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Muş, Van ve Bitlis illerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine başvuracak çiftçilere ve teknik personele, gelecek yıldan itibaren uzmanlar tarafından "eğitim kampüsü"nde modern meyvecilik eğitimi verilecek.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, çiftçilerde meyvecilik konusunda büyük eksiklikler tespit ettiklerini söyledi.

Dikim, budama yöntemleri ve hasat konusunda yanlış uygulamaların olduğunu belirlediklerini ifade eden Erdoğan, bunun çözümü için böyle bir projeye karar verdiklerini aktardı.

Erdoğan, bu kadar büyük bir alanda ilk defa böyle bir projenin hayata geçirildiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bölgede ve Türkiye'de ilk diyebilirim çünkü Türkiye'de bu kadar büyük bir alanda ve 13 meyve türünde kurulmuş bir deneme alanı yok. Biz bunu ilk defa bu bölgede, DAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteğiyle yapmış olduk. Bu sene, ilk. Gelecek yıllarda bu projenin çok daha göze hitap edeceğini ve bölgeye eğitim açısından, meyveciliğin gelişmesi açısından çok daha yararlı olacağı kanaatindeyim."

Projelerine, DAP Bölge Kalkınma İdaresinin yaklaşık 115 bin lira destek verdiğini kaydeden Erdoğan, eğitim faaliyetlerine gelecek yılın bahar döneminde başlayacaklarını sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.