banner

Mezunlarımız dünyanın her yerinde çalışabilecek




2020-2021 akademik yılında lisansta %100 ön lisansta ise %97’lik doluluk oranı ile eğitim – öğretim hayatına güçlü bir başlangıç yaptıklarını berlirten Kocaleli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Fuat Bayram, “Uygulamalı ve teorik eğitimi yoğun bir müfredatla veren bir eğitim isteyen öğrenciler için üniversitemizin doğru adres olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu. Rektör Bayram, üniversitenin sağlık alanında sunduğu eğitim olanaklarını artı eğitim’e anlattı. 

fuat_bayram_kostuÖncelikle pandemi sürecini nasıl yönettiniz? Uzaktan ve hibrit eğitim uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hem Üniversiteye dönüşme sürecimiz hem de yeni eğitim - öğretim dönemimiz pandemiyle başladı. Pandemi öncesinde de uzaktan eğitim tecrübemiz bulunuyordu. Teorik bazı derslerimizi uzaktan eğitim sistemiyle veriyorduk. Ancak sağlık bölümleri ağırlıkta olan bir üniversite olduğumuz için uzaktan eğitimle yetinmemiz mümkün değildi. Mezun olacak öğrencilerimiz ve yeni öğrencilerimizin mutlaka uygulamalı dersleri alması gerekiyordu. Bizde pandeminin seyri ve YÖK kararlarına göre uygun olan dönemlerde sosyal mesafe koşulları göz önüne alınarak yüz yüze uygulamalı derslerimizi Üniversitemizde işledik. Dediğim gibi bilmediğimiz bir durumun içine girmedik ancak bu süreç tecrübemizi daha da artırdı ve bu süreci iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. 

Gelecek döneme ilişkin yüz yüze eğitime nasıl hazırlanıyorsunuz? Üniversitenizde bu yönde hangi değişimleri hayata geçireceksiniz?
Akademik kadromuz, dersliklerimiz ve laboratuvarlarımızla yeni dönemde öğrencilerimizle yüz yüze eğitime başlamaya hazırız. Bu süreçte teknolojinin sağlık için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Derslerimizde ve müfredatımızda da bunun yansımalarını yeni akademik dönemde göreceğiz. 

KOCAELİ’NİN TEK VAKIF ÜNİVERSİTESİ
Üniversitenizin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden seçmeliler?
Öncelikle Kocaeli’nde kurulan ilk ve tek vakıf üniversitesiyiz. Kocaeli gibi büyük bir sanayi şehrinin daha çok öğrenci yetiştirecek bir alt yapıya sahip olduğunu düşünüyoruz. 2020-2021 Akademik Yılındaki lisansta %100 ön lisansta %97’lik doluluk oranı elde ettik. Öğrencilerimizin %70’e yakını da Kocaeli bölgesinden geliyor. Bu da gösteriyor ki bölgenin özellikle sağlık alanında yeni bir üniversiteye ihtiyacı vardı. Ancak bölge olarak sadece Kocaeli olarak sınırlandıramıyoruz aynı zamanda Sakarya, Yalova ve diğer çevre illerden de öğrencilerimiz oldu. Uygulamalı ve teorik eğitimi yoğun bir müfredatla veren bir eğitim isteyen öğrenciler için üniversitemizin doğru adres olduğunu söyleyebiliriz. 

kostuAkademik programların sayısı nedir? Yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz?Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
Geçen yıl Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve 13 programın içinde bulunduğu Meslek Yüksekokulumuzla Kocaeli’nde eğitime başladık.
Bu yıl yeni açılan Lisansta Diş Hekimliği (İngilizce), Bilgisayar Mühendisliği ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerimiz, Meslek Yüksekokulunda Eczane Hizmetleri ve Bilgisayar Programcılığı programlarımız ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde İş Sağlığı ve Güvenliği programımızla 2021-2022 Akademik Yılına başlayacağız.
Özellikle sağlık alanında profesyonel hayata başlayacak her öğrencinin mutlaka staj yapması gerekiyor. Biz de öğrencilerimize staj konusunda yardımcı oluyoruz. Mezun olduktan sonra da öğrencilerimizle bağımızı koparmamak için kurduğumuz Kariyer Merkezimizde hem öğrencilerimizle hem de mezunlarımızla Üniversitemize gelen iş ve staj olanaklarını paylaşıyor ve bu iş ve staj görüşmelerine onları yönlendiriyoruz. 

Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Pandemi sonrası oluşan geleceğin dünyasına öğrencilerinizi nasıl hazırlıyorlar? Bu konuda plan ve projeleriniz neler?
Her dönem kendi şartları ve teknolojik gelişmeleri çerçevesinde kendi eğitim modülünü oluşturuyor. Bu pandemiden öncede böyleydi pandemiden sonrada böyle olacaktır. Pandemi sadece bu geçiş sürecini biraz hızlandırdı. Bunun etkileri de mezunlar üzerinde görülecektir. Bilgisayara ve teknolojiye aşina bir nesille bu sürece girdiğimiz için değişimlere hem gençlerimiz hem de biz kolay adapte olabildik. Üniversite olarak sadece sağlık ya da sadece teknoloji alanında değil ikisini bir arada sunan bir modül oluşturmayı hedefledik ve gün geçtikçe hedeflerimize yaklaşıyoruz. 

kostuKampüslerdeki sosyal, kültürel ve sportif imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Üniversitemizde öğrencilerimizin dersler kadar sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılması da bizim için oldukça önemli. Üniversitemizin, öğrenciler tarafından kurulan toplamda 17 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Öğrenci kulübü kurmak için 4 öğrencinin birlikte dilekçe vermesi yeterlidir ve Üniversitemiz kurulan kulüplere maddi manevi destek vermektedir. Tiyatro Kulübünden Fotoğraf Kulübüne, Gezi Kulübünden, Doğal Yaşamı Koruma Kulübüne kadar birçok kulüp öğrencilerimize farklı tecrübeler sunmaktadır. Bunun yanında, kampüsümüzde öğrencilerimizin spor yapabileceği kapalı, açık spor salonları, etkinliklerini düzenleyebilecekleri için konferans salonları ve yeşil alanlar bulunmaktadır. Üniversitemizin çevresinde öğrencilerimizin güvenle kalabileceği birçok yurt var. Gelecek yıl da kendi yurdumuzu açmayı planlıyoruz. Üniversitemizde tercih bursuna ek olarak kardeş bursu, akademik başarı bursu ve Avrupa Eğitim Vakfı’nın sağlamış olduğu vakıf bursları bulunmaktadır. 

MEZUNLARIMIZ DÜNYANIN HERYERİNDE ÇALIŞABİLECEK
Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Uluslararasılaşma konusunda yabancı öğrenciyle başlayan bir sürecimiz var. Gelecek yıl itibarı ile ERASMUS gibi değişim programlarımızı da yoğun bir biçimde öğrencilerimiz kullanmaya başlayacaklar. Bu yıl İngilizce Diş Hekimliği bölümümüzle başlayan yabancı dil eğitimimizin gelecek yıllarda tüm bölüm ve programlarımıza yaymayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra, farklı ülkelerden gelen öğrencilerimiz TÖMER’de Türkçe eğitimlerini aldıktan sonra Türkçe eğitim veren bölüm ve programlarımızda da eğitim görebilecekler. Uluslararasılaşma önem veren bir üniversite olarak hedefimiz Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin dünyanın her yerinde işlerini yapabilecekleri profesyonel yeterlilikte olmasıdır.

GELECEĞİN YÜKSELEN MESLEKLERİ HANGİLERİ?
Pandemi tecrübemizden sonra sağlık sektörü ile ilgili tüm mesleklerin hem bugünün ve hem de geleceğin meslekleri olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin sağlık hizmetleri ve yetiştirdiği sağlık profesyonelleri konusunda bir eksiği olduğunu düşünmüyorum Ancak teknolojiyle sağlığı harmanladığımızda en yüksek verimi alabiliriz. Sağlık profesyoneli olmaya aday öğrencilerin sağlık ve teknolojiyi birbirinden ayırmadan her geçen gün gelişen bir sistem içinde ele almaları gerekecektir. Sağlığı destekleyen teknolojide de geleceğin mühendislerine oldukça büyük işler düşecektir. 

“Üniversite olarak mevzuatımız gereği bütçemizin belli bir kısmını AR-GE’ye ayırmamız gerekiyor. Biz bunun da üstüne çıkarak AR-GE’ye büyük yatırımlar yapıyoruz. İlerleyen süreçte Teknoloji Geliştirme Merkezimizde, sanayinin de katılımıyla projeleri ve fikirleri olan ancak teknik altyapı, finansman ve danışman anlamında eksiklikleri olan gençlerimize destek olacağız. Öncelik öğrencilerimize verilecek olsa da tüm taze fikirleri olan gençlere kapımız açık olacak.”

KÜNYE BİLGİLERİ

  • Kuruluş Tarihi: 2009
  • Kurucusu: Dr. Talip EMİROĞLU
  • Rektör: Prof. Dr. Fuat BAYRAM
  • Akademik Birimleri:3 Fakülte, 1Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1 Meslek Yüksekokulu, 1 İngilizce Hazırlık Okulu
  • Toplam öğrenci sayısı: 2874
  • Uluslararası öğrenci sayısı:100
  • Toplam akademisyen sayısı: 72
  • 2021 / 2022 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 1370
  • Öğrenci kulübü sayısı: 17
  • Yurt kapasitesi: Anlaşmalı özel yurtlarda konaklama olanağı sunulmaktadır.
  • Mezun öğrenci sayısı: 5060
  • Ücretler:

Diş Hekimliği Fakültesi: 90.000 TL

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi: 45.000 TL

Sağlık Bilimleri Fakültesi: 40.000 TL

Avrupa Meslek Yüksekokulu: 29.000 TL

  • İletişim: 0262 999 80 85

www.kocaelisaglik.edu.tr

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.