Avrupa Üniversiteler Birliği Konseyi İTÜ’de toplandı
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Salı, 29 Ocak 2013 14:23 tarihinde oluşturuldu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 24-25 Ocak tarihlerinde Avrupa Üniversiteler Birliği European University Association (EUA) Konsey toplantılarına ev sahipliği yaptı.
İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantılara, Avrupa’nın Yüksek Öğretim Başkanları, Bolonya Süreci Uzmanları, YÖK Başkanı, YÖK Üyeleri ve Konsey Üyesi üniversitelerin genel sekreterleri katıldı. Kapalı oturumlarda gerçekleştirilen toplantılarda Avrupa yükseköğretiminin geleceğine ilişkin önemli kararlar alındı.
Ekinliğin açılışında konuşan, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Avrupa yükseköğretiminin geleceğinin şekilleneceği toplantılara İTÜ olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade etti. Karaca, katılımcılara İTÜ’nün tarihini anlatan kısa bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’den konseye üye 61 üniversitesinin rektörü ile EUA üyeleri, etkinliğin ikinci gününde düzenlenen panelde bir araya geldi. Avrupa Üniversiteler Birliği Konseyi Başkanı Prof. Maria Helena Nazaré, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Konsey Eski Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer panelde konuşmacı olarak yer aldı.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya Türkiye’nin yükseköğretimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çetinsaya, Türkiye’deki yükseköğretimin yeniden yapılandırma süreçlerinden geçmekte olduğunu söyleyerek gelinen son noktayı katılımcılarla paylaştı. 168 Türk Üniversitesinden 61 EUA üyesi üniversite bulunduğunu, daha fazla sayıda üniversitenin EUA üyesi olmasını istediklerini dile getiren Çetinsaya, yükseköğretimde etkileşim, işbirliği, diyalog ve globalleşmenin önemini vurguladı. Çetinsaya, Türkiye’deki yükseköğretimin sorunlarına, sürdürülebilir kalite güvencesi, akademisyen sayısının az olması, globalleşme ve araştırma ve inovasyon kapasitesinin arttırılması olarak sıraladı.
Küresel baskılar ve küresel gerçeklik altında, yükseköğrenim alanını yeniden yapılandırmanın tartışıldığını dile getiren Çetinsaya yasa taslağını oluştururken, çeşitlilik, kurumsal özerklik ve hesap verilebilirlik, performans değerlendirmesi ve bilimsel rekabetçilik, finansal esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı ve kalite güvence sistemi başlıklarında 5 ilkeyi dikkate aldıklarını söyledi.
Konuşmasının sonunda küresel ekonomik krize de değinen Çetinsaya “Küresel ekonomik kriz sonrası dünyadaki üniversiteler, birleşme gibi farklı yöntemlerle ayakta kalmaya çalışırken, Türkiye; son yıllardaki ekonomik büyüme ve sosyal yapı sebebiyle yükseköğrenim edinme fırsatını eşit olarak sağlamak üzere devlet üniversitelerinde okul harçları kaldırılmıştır.” dedi.
Konsey Başkanı Maria Helena Nazaré ise küresel sorunların, disiplinler arası bilimler tarafından çözümlenebileceğini ifade etti. Avrupa’nın yükseköğrenim açısından gençler için bir cazibe merkezi olduğunu söyleyen Nazaré “Avrupa eğitim amaçlı gelen bu göçmenleri entegre etmek durumundadır ki sosyal ve ekonomik hayatımıza katkıda bulunsunlar. Geleceğe yatırım, insana yatırımdır.” dedi.
Bologna süreci Avrupa gündemiyle uyumlu olarak devam ettiğine değinen Nazaré “Üniversiteler ortak fonlar oluşturarak akıllı uzmanlaşma stratejileri geliştirmek için kullanmalıdır. Üniversiteler, araştırmacıları eğitmekle görevlidir. Üniversiteler hem rekabet etmeli hem de işbirliğinde bulunmalıdır. Doktora öğrencileri yalnızca akademik amaçlar için yetiştirilmemelidir. Çalışma grupları içinde EUA üniversiteleri belirlediği politikalar kapsamında bir araya getirmektedir. EUA üyelerimiz, yaşam boyu öğrenim gibi stratejik konularda çalışmaktadırlar.” dedi.
Nazaré konuşmasında, EUA’in ortaklarıyla imzaladığı araştırma ve innovasyon konulu protokolün içeriği hakkında bilgiler verdi.
Panelin ardından Üniversite rektörlerin ikili görüşmeleri gerçekleştirdi. Etkinlik İTÜ’nün tarihi binası Taşkışla’da düzenlenen akşam yemeği ile sona erdi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı