banner

Deney Yapmak ve Farklı Kültürleri Öğrenmek




Yunanistan’la Bilim-Sanat Köprüsü…
Terakki’nin 130 yılı aşan bilim, sanat, kültür alanındaki birikimini çevresiyle paylaştığı 130+ Projesi kapsamında üç senedir gerçekleştirdiği Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi’nden hareketle Yunanistan’daki Music School of Komotini- Gümülcine Müzik Okulu ile Mart 2014’te Avrupa’daki okullar arasında iletişimi, işbirliğini, projeler geliştirilmesini, fikirlerin ve uygulamaların paylaşılmasını sağlayan eTwinning platformunu kullanarak “Making Experiments-Learning Different Cultures-Deney Yapmak ve Farklı Kültürleri Öğrenmek” adlı uluslararası bir bir proje gerçekleştirdik.
2011 senesinden beri öğretmenlerimizin deneyimini, öğrencilerimizin bilgilerini ve laboratuvar donanımımızı, deney yapma imkanına ve koşullarına sahip olamayan kardeş okullarla paylaşıyoruz. Proje kapsamında gerçekleştirilen deney uygulamalarının içeriği, katılımcı öğrencilerin öğretim programlarına göre belirlenmektedir. Öğrenciler gönüllü olarak bu projede yer almakta ve kimya bölümü öğretmenlerinin rehberliğinde her sınıf seviyesinde 4 ayrı deney üzerinde eğitilmektedirler. Bu öğrencilere deneylerin yapılışı sırasında dikkat etmeleri gereken güvenlik kuralları, akranları ile paylaşmaları gereken temel bilgiler ve akranlarına paylaşımlarda bulunurken dikkat etmeleri gereken iletişim dili hakkında eğitim verilmektedir. Laboratuvar Kardeşliği Projesi’ndeki tecrübelerimizi bu yıl uluslararası platforma taşıyarak, bu defa da farklı konuda uzmanlaşmış, Music School of Komotini ile eTwinning aracılığıyla iletişime geçtik ve projeyi İstanbul’da okulumuzda gerçekleştirdik. “Making Experiments-Learning Different Cultures” projemiz ile Türk ve Yunan öğrenciler laboratuvar deneyimlerini ve müzik deneyimlerini paylaşma, farklı bir kültürü tanıma, yeni arkadaşlar edinme, takım çalışmasında yer alma gibi fırsatlardan yararlandılar.
Yunanistan’ın Gümülcine şehrinde bulunan Music School of Komotini’den 2 öğretmen ve 14 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen eTwinning projemizde misafir öğrencilerimiz, 6 gruba ayrıldı. Terakkili öğrenciler, kimya laboratuvarında öğretmenlerin gözetiminde; “Periyodik Özellikler”, “KClO3 Ayrışması”, Asit – Baz Titrasyonu”, “Gümüş Ayna”, “Fosforun Yanması”, “PbI2 çökmesi / Polistirenin Monomerlerine Ayrışması” adlı 6 deneyi misafir öğrencilere gösterip deneylerin istasyon sistemiyle her grup tarafından yapılmasına yardımcı oldular.
Öğretmenlerimiz ise kimya dersine ilginin ve deney yapma isteğinin artırılması için seçilmiş “Katot / Kanal Işınları”, “Çatapat” ve “Sonsuz Köpük” adlı 3 gösteri deneyi yaptılar. Fizik laboratuvarında da öğrenciler “Fırça Robot’’ etkinliğini gerçekleştirdiler.
Deneylerin ardından müzik okulundan gelen Yunanlı öğrenciler, çaldıkları çeşitli enstrümanlar eşliğinde Türk ve Yunan parçalarından oluşan mini bir konser vererek okulumuz öğretmen ve öğrencileri ile müziklerini paylaştılar. Konser sonrasında spor salonumuzda yapılan spor aktiviteleriyle öğrencilerin daha da kaynaşmasını sağladı. Gün sonunda bir araya gelen grup projeyi bir anketle değerlendirip, duygu ve düşüncelerini dile getiren mektuplar yazdılar.
Okul çalışmalarının ertesi günü kültürümüzü daha iyi tanıtmak için misafirlerimizi öğretmen ve öğrencilerimizin eşliğinde, tarihi yarımadadaki Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii ve Hipodrom alanını gezdirdik.
Öğrenci ve öğretmenlerin deneyimlerini paylaştığı eTwinning iletişim aracı Twin Space’de Komotini müzik okulundan konuk öğrencimiz Nicolas “Ziyaretimiz sırasında ilginç deneyler yaparak Kimya ve Fizik alanında birçok deneyim kazandık ve en önemlisi yeni arkadaşlıklar kurduk. Bu ziyareti çok sevdim ve sizleri de okulumuza bekliyoruz” diyerek düşüncelerini paylaştı.
Öğrencimiz Sude Karatağ ise öğretmenlerinin büyük desteğini alarak mükemmel bir projeyi başarıyla tamamlamanın mutluluğu içinde duygularını, “Bu program sayesinde farklı kazanımlar ve ömür boyu sürecek arkadaşlıklar kurduk.. Program boyunca bizi destekleyen tüm öğretmenlerimize bize bunları yaşama olanağı sundukları için teşekkürlerimi iletiyorum.” sözleriyle paylaşıyor.
Yapılan çalışmalar her iki ülkenin öğretmenleri tarafından eTwinning sitesinde “Making Experiments, Learning Different Cultures” proje adıyla paylaşılmıştır ve eTwinning sitesinden proje ile ilgili sertifika alınmıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.