Prof. Dr. Hamide Ertepınar / İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
- Ayrıntılar
- Kategori: Yılın Eğitim Ödülleri
- Pazar, 08 Mart 2015 12:57 tarihinde oluşturuldu
Prof. Dr. Hamide Ertepınar / İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
2011 Ağustos ayına kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hamide Ertepınar Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini ODTÜ’den almıştır. Doktora derecesini ise ODTÜ-Drexel (USA) üniversiteleri ortak programından almıştır. ODTÜ’deki öğretim üyeliği sırasında 20 yıl Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü ve İlköğretim Bölümünde yöneticilik görevini üstlenmiş, Üniversitenin çeşitli üst kurullarında görev almış, İlköğretim Bölümü Lisans Programının ardından İlköğretim Yüksek lisans ve Doktora programlarını açmıştır. ODTÜ’deki öğretim üyeliği sırasında 15 Yüksek Lisans Tezi, dört Doktora Tezi yönetmiştir.
2011 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi kadrosuna katılan ve ardından Eğitim Fakültesi Dekanlığına getiren Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR beş program olarak devraldığı Eğitim Fakültesini yeni beş program daha açarak büyütmüş ve program sayısını ona (İngilizce Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Arapça Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Üstün Zekalılar Öğretmenliği) çıkarmıştır. Bunun yanı sıra Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ( ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ ) ve Eğitim Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi olmak üzere iki merkezi; Sosyal Sorumluluk ve Çevre ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü olarak iki koordinatörlüğü de kurmuş ve Türkiye’nin yelpazesi en geniş ve en büyük Eğitim Fakültelerinden birisini oluşturmuştur. İAÜ Çocuk Üniversitesi Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliği’ne (EUCU) üyedir ve toplantılarına aktif katılım sağlanmaktadır. Türkiye genelinde en aktif Çocuk Üniversitesi olarak varlığını sürdürmektedir.
Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Dekanlığı süresinde Sınıf Öğretmenliği, Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Eğitim Programları ve Öğretim ve Arapça anabilim dallarında 7 tezli ve tezsiz yüksek lisans programı açarak; ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli öğretmen yetiştirme politikasına katkı sağlamıştır. Halen eğitimleri süren 450 MEB öğretmeninin Yüksek lisans programını yürütmektedir. Bu programdaki 15 öğretmenin yüksek lisans tez danışmanıdır. Halen sürmekte olan 400 öğrencinin katıldığı Pedagojik Formasyon Sertifika programını da koordine etmektedir. Bunların yanı sıra Fakülte bünyesinde ve Merkezlerin altında şu anda beş projeyi yürütmektedir:
• İSTKA destekli ‘’Özel Yetenekli Çocuklar İçin Zenginleştirilmiş Destek Eğitimi Projesi’’si
• AB- Horizon 2020-‘’Researcher’s Night Avrupa Bilim ve Eğlence günü projesi’’ (HORIZON 2020 Marie Sklodowska Curie kapsamında)
• ABD Dışişleri Bakanlığı destekli STEM for Girls (Kızlar için Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi) projesi ,
• AB destekli ‘’Universea.Net Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği’’ Projesi
• ’Fen ve Teknoloji Eğitiminde Eğitsel Robotik Uygulamalarının Çok Boyutlu Olarak Değerlendirilmesi’’ başlıklı BAP projesiR
• Sosyal Sorumluluk Projeleri
Tüm projelerinde dezavantajlı bölge çocuklarını ve ailelerini hedef kitle olarak alan Prof.Dr.Hamide Ertepınar , bu güne kadar Üniversitenin tüm imkanlarını onlara açarak veya okullarına giderek onlara ulaşmaya çalışmıştır. İleriye dönük planlanan ve hazırlığı süren projelerde de aynı yaklaşımı sürmektedir.
Prof. Dr. Hamide Ertepınar sürekli sahadan yönetici ve eğitimcilerle görüşmeler yürütmekte olup yeni proje fikirleri üzerinde çalışmaktadır. Tüm çalışma ve uygulamalarında sahanın özellik ve ihtiyaçlarına ve sahadan insanların düşüncelerine birincil önceliği tanıyan Prof. Dr. Hamide Ertepınar, bilimi sadece kitaplar ve üniversite ile sınırlamayarak; halk için yapmakta; bilimin ve bilginin kapılarını sonuna kadar halka açmaktadır. Örnek olarak Türkiye Bilişim Derneği İşbirliği ile “Programlama Çocuk Oyuncağı" projesi ve Avrupa Kod Haftası kapsamında İAÜ’de yüzlerce öğretmen adayının, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin kodlama eğitimi almasına destek vermiştir. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da İstanbul’da ve İstanbul dışında (Van,Hopa,Kayseri gibi) dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara yaz okulları düzenleyerek ayrıca aile eğitimleri verdirerek yardımcı olmaya çalışmaktadır.
Prof. Dr. Hamide Ertepınar yürüttüğü projelerde, Çocuk Üniversitesi ve Çocuk Hakları Etkinliklerinde ve koordinatörlüklerin etkinliklerinde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin etkin rol almalarını sağlayarak uygulama ağırlı yetişmelerine önem vermektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin günceli takip etmeleri için de sürekli alandan konuşmacılarla seminer ve konferans düzenleyen Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR üniversitenin vizyonu doğrultusunda 21. yy becerilerine sahip dünya vatandaşı ve yenilikleri takip eden öğretmenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
44 uluslararası yayını, 8 ulusal yayını, uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan 78 bildirisi, ulusal bilimsel toplantılarda sunulan 39 bildirisi ve 26 araştırma ve uygulama projesi (BAP, NATO, TÜBİTAK, İSTKA, AB ) bulunmaktadır. Yayınlarına 184 atıf almıştır (Web of Science verisi). Yayınları ve yürüttüğü tezler çeşitli ödüller kazanmıştır. Ulusal ve Uluslararası birçok derginin ve konferansın Bilim Kurulunda yer almıştır. Prof. Dr. Hamide Ertepınar hem akademisyen hem de yönetici olarak Türk Eğitim Sistemine ciddi katkılar sağlamıştır. Eğitimde kaliteye önem veren, öğretmen adaylarını hedef kitlesi ile gerçek öğrenme ortamlarında buluşturan, Fakülte-Okul işbirliği içinde öğrencilerinin verimli bir uygulama yapmalarını çok önemseyen bir yöneticidir.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.