banner

Bir Cumhuriyet öğretmeni ve eğitim sevdalısı Hüseyin Hüsnü Tekışık




Hayatı boyunca birçok hayır işine imza atan Eğitimci-Yazar, Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık, 86 yaşında Ankara’da hayata veda etti. Türkiye'nin aydınlanması, cumhuriyet değerlerinin kazanılması ve Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kalmasın idealiyle yola çıkan Tekışık, Edirne’den Kars’a yaptırdığı 17 okul ve birçok eğitim kurumuyla Türk Eğitim Tarihi’ne çok büyük katkıları olmuş, çok değerli bir eğitim gönüllüsüydü.

Eğitim sevdalısı Hüseyin Hüsnü Tekışık, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde, 7 Aralık 1928’de doğdu. 1942 yılında Şebinkarahisar İstiklâl İlkokulu’nu, 1945’te Şebinkarahisar Ortaokulu’nu bitirdi. 1948’de Sivas Öğretmen Okulu’ndan “Pekiyi” dereceyle mezun oldu. Tekışık, ilk görev yeri olarak Bingöl ili Karlıova ilçesi Bahçeköyü’ne gitti. Gittiği köyde okul olmadığından bir samanlığı dershane haline getirdi ve burada iki sene öğretmenlik yaptı. Daha sonra Karlıova İlköğretim Müdürlüğü’ne atandı, 4 sene kaldığı bu görevde Milli Eğitim Bakanlığı’nca üstün başarılı sayıldı. Öğretmen Okulu’nu “Pekiyi” derece ile bitirdiği için, İstanbul Eğitim Enstitüsü’nün Fen Bölümü’ne parasız yatılı olarak alınmak istendi. Ne var ki, Karlıova’nın yolları karla kapalı olduğundan Eğitim Enstitüsü’ne gidemedi. Bu arada boş durmadı, ilk kitaplarını Karlıova’da yazmaya başladı. Önce, “ İlköğretim Teşkilâtı İdare ve Eğitim Öğretim Düsturu” adını verdiği kitabını tamamladı. Askerliğini yaptıktan sonra, bir yıl Giresun İli Alucra İlçesi Merkez İlkokulu’nda Öğretmen olarak çalıştı. 1956 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü’nün giriş sınavını kazandı;  ne var ki, bu sefer de maddî sorunlar yüzünden ikinci defa yüksek öğretim yapma fırsatını kaçırdı. Karlıova’daki üstün başarısından ve hazırladığı kitabından dolayı, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Mevzuat Şubesi’ne atandı. Bu görevde iken; “İlköğretim Yazışma Rehberi”, “Başöğretmen ve İlköğretim Müdürleri’nin Görevleri”, “İlköğretim İstatistik Rehberi”, “İlkokullar Yönetmeliği ve Mevzuatı” adlarında dört kitap hazırladı. 1957 yılında Pedagoji bölümü sınavlarına tekrar girdi ve kazandı. Bakanlıktaki görevinden ayrılarak Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğrenci oldu. Pedagoji bölümünde okurken, bu bölümün “Teftiş Dersi” ile ilgili “İlköğretim Teşkilât ve İdare Teşkilâtı” adlı kitabı yazdı ve yayınladı. Bu kitap Milli Eğitim Bakanlığı’nca Öğretmen Okulları için yardımcı kitap olarak kabul edildi. Tekışık, 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü’nü bitirdi ve Sivas İlköğretim Müfettişi oldu. Bu görevde iki yıl çalıştı. 1961 yılında Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Eğitim Şubesi Müdür Yardımcılığı’na atandı. Bu görevi sırasında 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile ilgili yönetmeliklerin hazırlanmasında ve 1962 İlkokul Program Taslağı’nın hazırlanıp geliştirilmesinde çalıştı. 1963 yılında Ankara’da İlköğretim Müfettişliği’ne atandı. 1968 yılına kadar Ankara Program Geliştirme Okulları Müfettişliği yaptı. Bu görevi sırasında da öğretmen meslek ve öğrenci kitapları yazmaya devam etti. 1975 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra “Çağdaş Eğitim” dergisini çıkarmaya başladı. Tekışık,  Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350′den çok makale yazdı.

KİTAPLARINDAN KAZANDIĞINI EĞİTİME YATIRDI

Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı. Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri'den Edirne'ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı. Yüzlerce okula kütüphane, laboratuvar kurdu. Sekiz bin cilt kitaptan oluşan şahsi kütüphanesini, Giresun Üniversitesi Merkez Kütüphanesi için bağışladı. Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı. Ankara'da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu.

ÖDÜLLERİ

•             Millî Eğitim Bakanlığı Müdürler Komisyonu kararı ile Öğretmenlik ve Yöneticilikte Üstün Başarı Ödülü, 1955

•             Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulunun Eğitim Hizmet Ödülü 1990

•             Millî Eğitim Bakanlığının Çok Yönlü Hizmet Ödülü 1993

•             Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 1995

•             Cumhurbaşkanlığının Şükran Plaketi 1996

•             Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2003

•             Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Toplumsal Fair Play Ödülü 2003

•             Orta Doğu Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Hizmet Ödülü 2004

•             Türkiye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı Atatürk Haftası Hizmet Ödülü 2007

•             Kültür Bakanlığının Şükran Plaketleri 1984, 2008

•             Giresun Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2008

•             Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü 2008

•             Yüzlerce şükran plaketi ve onur belgesi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.