banner

4+4+4 dünyada da yankı buldu!




Türkiye’de gündem 4+4+4 tartışmalarıyla çalkalanırken,  İngiltere’de yayın ayapan Financial Times gazetesi eğitimim reformunun önde gelen sanayiciler ve hükümeti karşı karşıya getirdiğini yazdı.

financial_timesTürkiye'de 4+4+4 olarak bilinen eğitim reformu tasarısının ülkeyi böldüğü yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, eğitim reformuna ilişkin tartışmaların Türkiye'deki "dindar muhafazakarlar ile laikler arasındaki fay hattını gözler önüne serdiği, önde gelen sanayiciler ve hükümeti karşı karşıya getirdiği" görüşünü dile getirdi.
Financial Times gazetesi, "Eğitim Reformu, Türkiye'yi Bölüyor" başlıklı haberinde Türkiye'de eğitim reformuna ilişkin tartışmaları yansıtırken, Türkiye'de eğitimin büyük bir fark yaptığını, kadınların yüzde 10'unun okuryazar olmadığı ülkede iyi eğitim görmüş kadınların ise, iyi fırsatlarının olduğunu kaydetti.
Gazete, Türkiye'de eğitim reformu konusunda halen yaşanan savaşın "Türk toplumunda bir asır var olan, dindar muhafazakarlar ile laikler arasındaki fay hattını gözler önüne serdiğini, önde gelen sanayiciler ile hükümeti karşı karşıya getirdiği"ni yazdı.
Erdoğan'ın buluşu
İngiliz gazetesi, eğitim reformuna ilişkin farklı görüşlerini yansıttığı haberinde "Reformlar, Türkiye'nin popüler ve güçlü Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın buluşudur" dedikten sonra Başbakan Erdoğan'ın reformu savunan sözlerini de aktardı.
1997 yılında uygulamaya konulan sistem ile küçük çocukların imam hatip okullarına gitmesinin önlenmek istendiğini kaydeden gazete, "Ancak 1997 yılındaki reformunun başka etkileri de oldu. İstanbul Koç Üniversitesi ve TÜSİAD'ın bir etüdüne göre, evli 16 yaşındaki kızların oranı sonraki yıllarda yüzde 46 azaldı" diye yazdı.
Erdoğan kararlı
Haberde bazı iş dünyası liderlerinin yeni reformun bu eğilimini ters çevirmesinden duydukları kaygılarını dile getirdikleri belirtilerek TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in yaptığı değerlendirmelerine de dikkat çekildi. Ancak "dindar gençlik" yetiştirme hedefini açıklamış olan Başbakan Erdoğan'ın TÜSİAD'a tepki gösterdiğini de anlatan gazete, haberi şöyle noktaladı: "Hükümet, 10 ve üzeri çocukların evde eğitim almasına olanak sağlayan önlemler konusunda geri adım attı. Bu önlem, kızların eğitim sisteminden ayrılacağı kaygılarını yaratmıştı. Ancak Sayın Erdoğan, reformu geçirme kararlılığını vurgularken eğitimciler, reform konusunda kendilerine danışılmadığı diye protesto ediyorlar".
(Dünya)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.