banner

Akıl oyunlarının IQ’yu arttırdığı bilimsel olarak ispatlandı!




Akıl oyunları, çocukların eğlenirken zekâsını geliştirmesi, zihinsel yeteneklerinin artmasını sağlamada etkili oyunlardır. Çocuklar bu oyunlarla var olan zihinsel ve bilişsel yeteneklerini geliştirebildikleri gibi, yeni zihinsel yetenekler de kazanırlar.

Akıl oyunları çocuklara; çabuk karar verme, sonraki aşamaları düşünme ve öngörme, olasılıkları hesaplama, mantığını etkili ve yetkin bir şekilde kullanma yetenekleri kazandırdığı gibi planlı hareket etmeyi, hızlı ve doğru karar vermeyi öğretir.  Olaylara ve durumlara nasıl farklı açılardan yaklaşılabileceğini, nasıl farklı yorumlar getirilebileceğini gösterir. Çocuk akıl oyunlarında bir şeyler öğrendikçe ve zekasını, bilgi ve becerisini etkin kullanarak başarılı oldukça kendine güveni artar.

Akıl oyunları aracılığı ile yüksek konsantrasyon gerektiren oyunlar oynandığından çocuklar bu oyunları oynarken, dikkatini yoğunlaştırma becerileri kazanırlar. Kazanılan bu beceriler çocukların ezberci bir anlayış yerine; araştırıcı, sorgulayıcı bir yaklaşımı benimsemelerini sağlar. Çocukların yaptığı çalışmalar ve sorgulamalar çocuğun yaratıcılığını da geliştirecek, hayatta daha başarılı ve fark yaratan bir birey olmasını sağlayacaktır. Okul başarısının artmasına yol açacaktır.

Akıl Oyunlarının IQ’yu Arttırdığı bilimsel olarak ispatlandı!

Akıl oyunları dersinin öğrencinin zihinsel gelişimine olan katkısı yapılan araştırmalarda desteklemektedir. Bu konuda yapılan araştırmaların en güncel ve en dikkat çekici olanı Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan UC Berkeley Üniversitesinde Dr. Silvia BUNGE ve bir grup bilim adamı tarafından yapılmıştır.  Dr. BUNGE ve diğer bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmada; 7-10 yaşları arasındaki bir grup çocukla 8 hafta süresince, haftada iki kez akıl oyunları çalışması yapmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda çocukların IQ düzeylerinde ortalama 10 puanlık artış yaşandığını belirlemişlerdir. Dr. BUNGE zeka ve akıl oyunları çalışmalarının çocukların zeka seviyelerinde artışa sebep olduğuna dair benzer araştırmaları da mevcuttur. Araştırmalar sonunda ortaya çıkan sonuç normal zeka seviyesindeki bir çocuğun parlak zeka, parlak zeka seviyesindeki bir çocuğun ise üstün zeka seviyesine çıkabilmesine olanak olabileceğini göstermektedir

Dr. Özgür ŞİMŞEK

Anabilim Eğitim Kurumları Akademik Danışmanı

Konu ile ilgili video: http://www.bigleap.org/challenge/games-that-make-kids-smarter/

Konu İle İlgili Kaynak: http://ihd.berkeley.edu/Mackey_DevSci_withSuppl_2011-1.pdf

www.tuzder.org

www.akiloyunlari.com

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.