banner

MEB, başörtüsüyle derslere girilebilmesi için harekete geçti




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, "Öğrencilerin başörtüsü takmasıyla ilgili şu anda ders bazlı, tuhaf, benim de tasvip etmediğim bir uygulama söz konusu. Bu gündemimizde" dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), vakfın toplantı salonunda gerçekleştirdiği "2013'te Eğitim Çalıştayı" ile eğitimle ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bir araya getirdi.

Müsteşar Tekin, 2002'den beri özellikle eğitim alanında önemli değişikliklere imza attıklarını, AK Parti iktidarıyla başlayan dönüşüm sürecinin meyvelerini vermeye başladığı dönemde ise tartışmaların yoğunlaştığını ifade etti.

2013'te yapılan önemli değişiklikleri hatırlatan Tekin, 15 gündür 81 ildeki geri bildirimlerin değerlendirmesini yaptıklarını, bu kapsamda da büyük oranda pozitif tepkilerle karşılaştıklarını söyledi.

Dershanelerin dönüştürülmesi

Güven-Der Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Kılcı'nın Bakanlıkla yılın ilk yarısında iletişim kurmakta zorlandıklarını savunarak, "Dershaneler konusunda yaşananların yaşanmaması mümkündü. O zaman iletişim kurulsaydı çok daha sağlıklı şeyler yapılabilirdi" sözleri üzerine Tekin, dershanelerle ilgili Bakanlığın temmuz ayından itibaren bir analiz yapıldığını ve kasım ayı başında hükümetin bu konudaki programını öğrenip daha sonra piyasada sektörün düşüncelerini alıp hazırlayacakları bir süreci 2014 başına kadar planladıklarını ifade etti.

Tekin, "Bu tartışmanın bu hale gelmesi Zaman gazetesinin attığı manşet nedeniyle. Zaman gazetesi, bu çalışmaları yapacağımızı bilmesine rağmen bu çalışmalar nihayete ermiş, parlamentoya sevk edilecek bir tasarı diye bunu sununca ipler koptu" diye konuştu.

Ortaöğretime geçiş sistemiyle alakalı olarak yaklaşık 4 ay boyunca öğrenciler, veliler, özel okullar ve diğer ilgililerle görüştüklerini aynı şekilde dershanelerle ilgili de aynı yöntemin sürdürülmesinin planlandığını kaydeden Tekin, 2 ay boyunca sektörde söyleyecek sözü olan herkesle görüşeceklerini belirtti.

Tekin, okullardaki başörtüsü uygulamalarına da değinerek, "Öğrencilerin başörtüsü takmasıyla ilgili şu anda ders bazlı, tuhaf, benim de tasvip etmediğim bir uygulama söz konusu. Bu gündemimizde" dedi.

Özel okullarda kontenjan sorunu

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan da 66 aylıklarla ilgili alınan kararlar, program, kıyafet esnekliği, öğrenci andının kaldırılması gibi değişiklikleri takdir ettiklerini ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminden de memnun olduklarını bildirdi.

Ancak dershanelerin okullara dönüştürülmesi konusunda ciddi endişeleri bulunduğunu söyleyen Gülan, şu an özel okulların doluluk kapasitesinin yüzde 50'nin altında olduğunu ve bu dönüşümle birlikte sistemin olumsuz şekilde etkileneceğini savundu.

Okullarda başörtüsü

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Özer, eğitim sistemiyle ilgili problemlerin yanı sıra öğretmen açığı, öğretmen atamaları ve öğretmen yetiştirme sorunlarına dikkati çekti. Okullarda başörtüsü takılması izninin bazı derslerle sınırlandırılmasının özgürlüğü daralttığını ifade eden Özer, bu yıl bu sorunun çözümleneceğini umduğunu söyledi.

SETA Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Direktörü Bekir Gür ise Türkiye'de daha önce hiç tartışılmadığı kadar eğitim ve eğitimin niteliğinin gündeme getirilmesi ve sivil toplum örgütlerinin de bu tartışmaların içinde yer almasının önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin eğitim konusunda cesur adımlar atan bir ülkeye dönüştüğünü ifade eden Gür, "Biz yeni Türkiye'nin ihtiyaçlarını düşünerek neler yapılması gerektiğini konuşmalıyız. Sorun değil çözüm odaklı tartışmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Eğitimin sorunları tartışıldı

Eğitimde demokratikleşme, öğretmen yetiştirme stratejisi ve atamalar, ortaöğretime geçişte yeni düzenleme, dershanelerin dönüştürülmesi, geçen ay açıklanan PISA 2012 sonuçları başta olmak üzere eğitimle ilgili yıl boyunca yaşanan gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Çalıştay'a bürokratlar, akademisyenler, sendika ve sivil toplum örgütleriyle medya mensupları katıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.