banner

‘İklim değişikliği ders kitaplarına girmeli’




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliğinin, ilk ve orta öğretimdeki ders müfredatlarına alınması önerisinde bulundu.

Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklimlerde olağan dışı değişiklikler yaşandığını söyledi.

Normal şartlarda dünyanın yaklaşık 150 bin yılda 1 derece ısındığını belirten Kadıoğlu, "Ancak 1850'den 2000'e kadar ise 150 yılda aynı oranda bir ısınma oldu. Yani bu sürede bin kat daha hızlı ısındık. Bunun sebebi insan. İklimdeki bu değişikliğin yüzde 75 sebebi onlara ait" dedi.

Türkiye risk grubunda

Kadıoğlu, Türkiye'nin, küresel iklim değişikliğinin potansiyel etkileri açısından risk grubundaki ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.

Türkiye'nin büyük bölümünde 2014'te kuraklık beklediklerine işaret eden Kadıoğlu, şu ana kadar yaşanan yağış sıkıntısının da bu beklentilerini doğruladığını anlattı.

Ders kitapları değişsin önerisi

Kadıoğlu, 2030 yılında Türkiye'nin kışın ortalama hava sıcaklığının 2 derece artmasının beklendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kışın ortalama 2 derece artması çok büyük bir rakam. Yazın ise ortalama 3 derece artması bekleniyor. Burada hem sıcaklık ortalaması hem de yağmurlar artsa sorun yok. Ama öyle değil. Sadece Karadeniz'deki yağmurlar artacak. Esas problem Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da. Akdeniz iklimini ders kitaplarında 'yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı' diye anlatıyoruz. Bu değişti. Artık tekerleme de değişiyor. 'Kışlar ılık ve kurak, yazları çok sıcak ve çok kurak' demek lazım. Ders kitaplarında da böyle anlatmalıyız."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.