İş başvurularında nelere dikkat edilmeli? Mülakatlarda en sık sorulan sorular




İş başvurularında nelere dikkat edilmeli, CV nasıl hazırlanmalı, iş görüşmelerinde ve mülakat esnasında nelere dikkat edilmeli? Mülakatlarda en çok sorulan sorular ve bu sorulara cevap verirken dikkat edilmesi gerekenler neler?  İşte uzmanlardan iş arama ve kapma tüyoları…

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri işsizlik. Bir yanda işsizler ordusu öbür tarafta eleman bulamamaktan yakınan işveren. Bu buluşmanın gerçekleşmemesinin nedenlerinden biri de adayların kendilerine uygun işlere başvurmaması. Türkiye’nin önemli kariyer sitelerinin yöneticileri bu noktada özgeçmişlerine uygun işlere başvurmaları konusunda adayları uyarırken, ayrıca başarılı bir mülakat için yapılması gerekenleri ve 2014 yılında öne çıkacak sektörleri bizlerle paylaştılar.

Kişinin en doğru işi bulması için iş arama yöntemlerini iyi bilmesi gerekiyor. İş nasıl aranır, iş aramanın püf noktaları nelerdir?

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü: İş aramanın birincil püf noktası bu işi ciddiye almaktır. Öncelikle nereye bakacağınızı ve ne aradığınızı bilmeniz gerekir. Günümüzde iş aramanın yolu internetten geçiyor. İş arayan adayların CV hazırlarken de bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. CV’nin ilgisiz detaylardan arınmış, temiz bir dille yazılmış, görsel olarak derli toplu bir formatta hazırlanmış olması gerekir. Ayrıca CV’niz her zaman güncel olmalı. İnternetteki İK portallarında CV’niz ne kadar güncelse, aramalarda çıkma şansı o kadar artıyor. Secretcv.com olarak 2013’te bu konuda ciddi bir çalışma yürüttük ve CV güncelleştirmelerini yüzde 500 artırdık. Şu anda sistemimizdeki CV’lerin %80’inden fazlası aktif durumda.

Adayların yaptıkları sık hatalardan biri de bütün iş ilanlarına aynı CV’yi göndermek. Başvurduğunuz sektör ve pozisyona göre ayrı CV’ler hazırlamalı, firmanın beklentilerine göre farklı özelliklerinizi vurgulamalısınız. Başvurularınızı ön yazı ile yapmanız da, ilk izlenim konusunda bir adım öne geçmenizi sağlayacaktır.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek: İş aramaya başlamadan önce hedef belirleme, çalışmak istediği alanı seçme ve bu alana uygun olarak özgeçmiş hazırlama aşamalarından sonra Yenibiris.com gibi iş ve insan kaynakları kanallarında da özgeçmiş oluşturmalılar. Rastgele başvuru yapmamalı. İş ilanında verilen kriterlerin özgeçmişteki bilgilerle örtüştüğünden emin olunmalı. Başvuruyla birlikte iyi bir önyazının da faydası olabilir. Önyazıda, kişinin neden o iş için uygun olduğu somut bir şekilde yazmalı ve eğitim ve deneyim bilgisiyle kısaca desteklenmeli. İş arama sürecinde de pasif bir şekilde haber beklemek yerine, kendisini uzmanlık alanıyla ilgili geliştirmeye devam etmeli. Adayın iş aramaya başlamadan önce kendini iyi tanıması gerek. Hangi yönleri güçlü? Hangi yönlerini geliştirmesi gerekli? Kendini geliştirmesi için neye ihtiyacı var? En çok hangi alanda çalışmak istiyor? Bu alanı iyi araştırdı mı? Eğitimi ve becerileri o alanda çalışmak için uygun mu? Özgeçmişi, başvuru yapacağı işlerde aranan kriterleri karşılıyor mu?

Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar: İlk olarak yapmaları gereken niteliklerini en iyi şekilde yansıtan, doğru hazırlanmış bir özgeçmişe sahip olup, iş başvurularını artırmaları olacaktır. Ancak iş başvurusunda bulunurken de eğitim durumları, önceki iş deneyimleri ve kariyer hedefleri doğrultusunda etkili bir ilan taraması yaparak, sektör-bölüm-pozisyon tercihleri ve çalışma şekillerini doğru belirlemeleri oldukça büyük önem taşıyor..

Kariyer.net Müşteri Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Zeynep Oran Çakıroğlu: İş aramak, adayların başlı başına iş olarak görmesi gereken ve ciddiyetle yaklaşılacak bir süreç. İş arama sürecinin en başında hedefinizi, bu hedefe ulaşmada size yardımcı olacak güçlü yanlarınızı, yetkinliklerinizi tanımlamış olmanız gerekiyor. Örneğin pazarlama pozisyonu hedefliyorsanız, bu alanı hedefleyen, bu alandaki güçlü yönlerinizi ön plana çıkaran bir özgeçmiş oluşturmakla işe başlayın. Daha sonra bu özgeçmişinizle, sadece ilgili ilanlara başvurun.

MÜLAKAT ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK ŞART

İş görüşmelerinde herkes kendisini en etkili şekilde sunmak ve iyi izlenimler bırakmak ister. İş görüşmesine nasıl hazırlanılmalı ve mülakat esnasında nelere dikkat edilmelidir?

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü: Adaylar görüşmeye gitmeden önce bir ön hazırlık yapmalı; görüşmede sorulabilecek soruları önceden düşünmeli, ne cevap vereceklerini prova etmeliler. Kendilerini doğru tanıtmak için en uygun kelimeleri ve ifade biçimlerini düşünmeleri gerekiyor. Şirket hakkında araştırma yapmak da her zaman bir artıdır. Böylece görüşmeye ona göre hazırlanabilirsiniz. Adaylar görüşmeye giderken mutlaka temiz ve şık giyinmeliler. İstatistikler ilk bir dakika içinde kişiler hakkındaki fikirlerin ana hatlarıyla belirlendiğini gösteriyor. İlk izlenimde puan kaybetmemek için giyime özen şart. Adayların pozitif, istekli ve heyecanlı olduklarını göstermeleri, heyecan ve stres yapmamaları gerekiyor. Öte yandan dik oturmamak, eski patronunu veya iş yerini kötülemek, göz temasını korumamak, ukala tavırlar sergilemek de iş görüşmesinde yapılacak büyük hatalardır. İş görüşmelerinde adaylar karşı tarafı 4 konuda ikna etmek zorundadırlar: Ben bu işi yapabilirim, bu işi istiyorum, bu işe ve firmaya uyum sağlayabilirim, bu şirkete değer katar ve verimlilik sağlarım.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek: Adaylar, mutlaka olası sorulara hazırlanmalı, şirket ve işle ilgili araştırmalarını yapmalı, işe alımcıya soracağı soruları da düşünmeli. Mülakat sırasında da doğal ve gerçekçi olmalı. Kendinde olmayan özellikleri varmış gibi anlatmamalı. Adayı tanıma amaçlı yapılan daha ilk mülakatta hemen maaş, mesaiye kalma gibi çalışma koşullarına yönelik soru yöneltmekten kaçınmalı, onun yerine pozisyonu ve şirketin beklentilerini anlamaya odaklanmalı. Pozitif ve istekli olduğunu hissettirmeli. Görüşmeye giderken kot-tişört yerine iş hayatına uygun temiz, ütülü kıyafetler seçmelerini ve dikkati dağıtmaması için görüşme esnasında telefonlarını sessiz konuma almalarını da öneririz.

Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar: İş görüşmesinde iyi bir izlenim bırakmak için öncelikle mülakat sürecine detaylı bir şekilde hazırlanmak gerekiyor. Kendileriyle mülakat yapacak kişiyle ilgili ve firmayla ilgili bilgi toplamak avantaj sağlayacaktır. Bundan sonraki süreçte ise formal giyim tarzı ile prezentabl bir görünüme sahip olmaları, mülakat yerine vaktinde gitmemeleri ya da geç kalacaklarsa bile muhakkak firmaya bilgi vererek mazeretlerini dile getirmeleri gerekiyor. Mülakat sırasında ise görüştükleri pozisyonun gerektirdiklerine sahip olduklarını, takım çalışmasına uyum sağlayabileceklerini ve firmaya değer katabileceklerini güçlü yanlarını ön plana çıkarıp, zayıf yönlerini de dürüstçe dile getirerek yansıtmalarını öneriyoruz. Son olarak yine mülakat sırasında pozitif olmaları, vücut dilini doğru ve yerinde kullanarak göz teması kaybetmemelerini ve fazla heyecanlarını yenerek sakin ancak kendilerine güvenli davranmaları bu süreçte olumlu dönüş almaları konusunda etken olacaktır.

Kariyer.net Müşteri Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Zeynep Oran Çakıroğlu: Görüşmeden önce ve sonra herkese iyi bir yaklaşım sergilemek gerekiyor. Resepsiyonist ya da şirketteki herhangi birine karşı saygısızca davranış göstermek, işi alma şansını negatif yönde etkiler. Adayların özgeçmişlerinde spesifik noktalara önem vermeleri,  iş deneyimlerindeki herhangi zayıf bir kısım için hazırlanarak iş görüşmesine gitmeleri gerekiyor. Sorulan sorulara ise açık ve direkt bir şekilde yanıt vermeliler.

YETKİNLİK BAZLI MÜLAKAT TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI

Mülakat çeşitleri nelerdir?

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü: Genellikle kullanılan temel mülakat çeşitleri; görüşmelerin birebir ve yalnız yapıldığı, işverenin deneyim ve davranışların değerlendirilmesine odaklandığı birebir mülakat, adayların birbiri ardına görüşmeye alınarak söz konusu pozisyona yönelik tek bir yönünün incelendiği sıralı mülakat, birden çok kişinin görüşme yaptığı panel mülakatı, pozisyona başvurunun fazla olduğu zamanlarda birebir görüşmeden önce adaylar arasında toplu eleme yapabilmek için kullanılan grup mülakatı, uzak mesafelerde bulunan adaylar için yapılan ve adayın ses tonu, dil hakimiyeti ve telaffuzu gibi özelliklerinin incelendiği telefon mülakatı ile adayların stresli ortamlarda nasıl davrandığının gözlemlendiği stres mülakatı yöntemleridir. Ayrıca bizim geliştirdiğimiz online mülakat yöntemi de kullanılıyor.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek: Son yıllarda firmalar genellikle yetkinlik bazlı mülakat tekniğini kullanıyor. Bu mülakat tipi, adayın başarılarını, deneyimlerini, hangi durumda hangi becerisini kullandığı gibi bilgileri daha kolay ölçümlemeye yardımcı oluyor. Firmalar adayları telefon mülakatı, kişilik testi, yabancı dil sınavı, grup mülakatı gibi başka aşamalara da tabi tutabiliyor.

Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar: İş görüşmelerinde firmalar Birebir Mülakat, Sıralı Mülakat, Panel Mülakatı, Grup Mülakatı, Tele-Mülakat, Görüntülü Mülakat ve Stres Mülakatı gibi birçok yöntemden faydalansalar da özellikle son dönemlerde Yetkinlik Bazlı Mülakat sıklıkla uygulanan metotların başında geliyor. Ağırlıklı olarak dayanıklı tüketim sektörü, FMCG (Fast Manufactured Consumer Goods-Hızlı Tüketim Ürün Grubu), perakende, sağlık, inşaat, turizm ve hizmet sektörlerinde tercih edilen bu yöntemde adayın daha önceki çalışmaları ve performansı sorgulanarak, gelecekteki başarısı değerlendirilmeye çalışılmakta. Bu noktada adaylarda aranan nitelikler aranan pozisyonun gerektirdiklerine göre farklılık gösterse de, ekip çalışmasına yatkınlık, iletişim becerilerine sahip olma, yaratıcılık, zaman yönetimi, müşteri odaklılık, sonuç odaklılık, karar verme, problem çözme, stresle başa çıkma, analitik düşünme ve stratejik düşünme gibi yetkinlikler firmalar tarafından en fazla aranan  özellikler arasında geliyor.

EN SIK SORULAN MÜLAKAT SORULARI

İş görüşmelerinde en sık sorulan sorular nelerdir? Ve bu sorulara verilebilecek en uygun cevapları paylaşır mısınız?

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü:  En sık karşılaşılan mülakat sorularından biri kendinizle ilgili bilgi verebilir misinizdir. Bu soruya, çok fazla detaya girmeden kısaca bilgi vermeniz daha doğru olacaktır. Kısaca eğitim hayatınız, iş deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Diğer bir soru ise; önceki işinizden neden ayrıldınız? Bu soru dikkatli cevaplanması gereken bir sorudur. Dürüst davranmamanız durumunda daha sonra ortaya çıkacak olan gerçekler ileride sizi çok daha zor bir durumda bırakabilir. Farklı sebeplerden dolayı işten çıkmak isteyebilirsiniz. Önemli olan bu sebepleri eksiksiz ve net şekilde karşı tarafa aktarmanızdır. Kendinizde en beğendiğiniz yönünüz nedir sorusuna ise öncelikle beğendiğiniz özellikler içerisinden pozisyon ile örtüşen özelliğinizi vurgulayın. Beğendiğiniz özelliklerinizi ayrıntılarıyla anlatabilirsiniz. Maaş beklentisi konusunda, çalışmak istediğiniz bir şirketse ‘talep edilen ücret’ kısmını boş bırakın. Mutlaka ücret yazmanız istenirse tek bir rakam yerine ücret aralığı yazmayı tercih edin.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek: İş görüşmelerinde adayın kendini iyi tanıyıp tanımadığı çeşitli şekillerde sorgulanabiliyor. Son zamanlarda, adayın deneyimlerinden örnek vermesi isteniyor. “İşle ilgili bir sorunu nasıl çözdüğünüze örnek verir misiniz?” “Ekipçe hazırladığınız bir projede ne gibi görevler aldınız? Sonuçları ne oldu?” gibi. İşe alım uzmanları, sıklıkla yönelttikleri “Sizi neden işe alalım?”, “Bize başvurma sebebiniz nedir?”, “Şirketimize ne katkıda bulunabilirsiniz?” gibi sorularla, adayın söz konusu şirket ve pozisyona farklı bir şeyler katıp katmayacağını, yeterince istekli olup olmadığını ve kendini tanıyıp tanımadığını ölçümlüyor. “Niçin bizimle çalışmak istiyorsunuz?”, “Kendiniz hakkınızda bize neler anlatabilirsiniz?”, “Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?”, “Hafta sonları ve mesai saatleri dışında gerekirse çalışır mısınız?”, “Kariyer hedefiniz nedir?”, “Önceki işinizden neden ayrıldınız?”, “Şimdiye kadarki en büyük başarınız neydi?” Bu soruları her aday kendi bilgisine, birikimine, eğitimine vs. göre cevaplamalı. İşverenler artık önceden ezberlenmiş, kalıp cevapları anlıyor ve soruyu değiştirerek, biraz daha detay isteyerek veya başka bir şekilde sizden gerçek cevabı alıyor. Adayın hangi yolu izlemesi gerektiği ile ilgili önerimiz, deneyimlerden söz ederken hangisinden başlayıp nelerin anlatılacağına doğru karar vermek, ardından bunları bir sıraya koymak, genelden detaya doğru giden bir yöntemle aktarmak. Böyle bir yol izlemek, görüşmeyi yapanların büyük resmi görmesine yardımcı olur ve istedikleri soruları sormaları açısından yönlendirici olur diye düşünüyoruz.

Mülakatlarda en çok bu sorular soruluyor

Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar: Sıklıkla karşılaştığımız mülakat soruları;

Kendinizden kısaca bahseder misiniz? / Burada pozisyonun gerektirdiği eğitim, deneyim ve yatkınlıkları ön plana çıkaracak niteliklerden bahsetmek doğru olacaktır.

Neden şirketimize başvurdunuz? / Firmaya başvuru nedeninizi fazla abartıya kaçmadan anlatılması yeterli olacaktır.

Sizi en iyi tanımlayan üç kelime nedir? / Öncelikle adaylarımızın kendilerini tanımalarını ve iş görüşmesi gitmeden önce başvurdukları pozisyonla ilintili niteliklerini en iyi ifade eden üç kelimeyi belirlemelerini öneriyoruz.

5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? / Bu soruda eğitim durumu ve daha önceki iş deneyimleri göz önünde tutularak, hedeflerlerini belirlemeleri ve bunu görüştükleri insan kaynakları yetkilisine kararlılıkla yansıtmaları önemlidir.

Bu pozisyon için neden sizi tercih etmeliyiz? / Pozisyonun gerektirdiği niteliklere uygunluğunuzu ve bu iş olanağıyla ilgili kararlılığınızı ön plana çıkarak yanıtlamaları adaylarımıza avantaj sağlayacaktır.

Ücret beklentiniz nedir? / Herhangi bir iş deneyimi olmayan yeni mezun adaylarımız için ilk etapta ücret talebinde bulunmamalarını, diğer adaylarımız için de yaşam standartlarını sağlayabilecekleri, pozisyonun gerektirdiği ve piyasa şartlarına uygun bir ücret beklentisiyle bu soruyu yanıtlamalarını öneriyoruz.

Önceki işinizden neden ayrıldınız? / işinizden ayrılma nedenlerinizi, çalıştığınız kurum, yöneticileriniz ve ekip arkadaşlarınızla ilgili fazla olumsuz içerikler kullanmadan dürüstçe yanıtlayabilirler.

Kariyer.net Müşteri Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Zeynep Oran Çakıroğlu: Görüşme anında sorulması muhtemel sorular bulunuyor. Bunlardan bazıları;

Bana kendinizi anlatır mısınız? / Özgeçmişte yer alan bilgilerin, öz bir şekilde tekrarlanması ve bu aktarım sırasında gelecek sorulara cevaplara odaklanılması önemli. Kimi zaman da bu standart sorunun yerine “Başınıza gelen en heyecan verici olay nedir?” sorusu tercih edilebiliyor.

Beş yıllık gelecek planınız nedir? / Sizin geleceğe dair kariyer hedeflerinizi, ideallerinizi daha net öğrenmek isteyen İK uzmanları, bu sorunun yerine “Emekli olduğunuzda unvanınızın ne olmasını istiyorsunuz” sorusunu tercih edebilir.

Üstesinden geldiğiniz bir engeli anlatır mısınız? / Son dönemin en gözde sorularından olan bu mülakat sorusu ise daha önceden ezberlenmeye uygun bir soru olduğu için gerçekliğinin kanıtlanması zor bir soru olarak görülüyor. Adayın davranışı, ekip çalışmasına, pratik çözüm arayışlarına örnekler gösterebileceği bu sorunun yerine tercih edilen bir başka yöntem daha var. Adaya “Bu işyerinde karşılaşacağınız herhangi bir sorunla nasıl baş edersiniz?” sorusu yöneltiliyor ve ondan bu konuda bir örnek çalışma yapması isteniyor.

İNŞAAT VE BİLİŞİM SEKTÖRLERİNDE İLANLAR FAZLA

En çok hangi sektörlerde iş başvurusu ve iş ilanı var? 2013 yılında hangi sektör ve iş alanı popülerdi? 2014 yılında hangi sektörler ve iş alanları öne çıkacak?

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü: Secretcv.com’daki ilanların yüzde 9’u mağazacılık ve perakendecilik sektöründe veriliyor. Onu yüzde 8 ile tekstil, yüzde 7,5 ile gıda ve yüzde 7 ile inşaat takip ediyor. Mağazacılık, tekstil ve gıda sektörleri halen en çok ilgi gören sektörlerin başında gelseler de, geçtiğimiz yıllara göre ilan ve başvuru oranları düşmüş durumda. Lojistik sektörü geçen yıla göre bir düşüş yaşayarak bu yıl en çok ilgi gören ilk on sektör içine giremedi. Bunun yanında telekomünikasyon sektöründeki ilan ve başvurular son zamanlarda bir hayli arttı.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek: Satış, pazarlama ve mali işler gibi alanlar son yılların en fazla eleman aranan alanlarının başında geliyor. Yenibiris.com’da 2013’ün ilk 6 aylık verilerine baktığımızda şirketlerin en fazla ilan verdiği pozisyonların başında satış temsilcisi, pazarlama uzmanı, mali işler-muhasebe uzmanı ve yönetici asistanının geldiğini görüyoruz. 2013 yılında yapı-inşaat sektörü inşaat mühendisi, mimar, makine mühendisi ve şantiye şefi arayışıyla en fazla elemanın arandığı sektör oldu. Satış temsilciliği, tüm sektörlerde en çok ilan verilen pozisyon olarak ilk sırada yer aldı. Bu yıl, iş arayanların da en çok satış pozisyonlarına başvuru yaptığını gördük. Öngörüler, bilişim sektörünün 2014’te istihdama hareketlilik getireceğini ve başı çekeceğini gösteriyor. Bilişimin ardından perakendecilik-toptancılık, yapı-inşaat ve bankacılık-finans sektörlerinin gelmesini bekliyoruz. Bilişimde web ve mobil yazılım başı çekecek. Birleşme ve satın almaların devam ettiği ve kullanıcı sayısının 10 milyonu geçmesi beklenen e-ticaret sektörü de alımlarını sürdürecek. Satış temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, yazılım uzmanı, banka pozisyonlarının bu yıl da popülerliğini sürdürmesini bekliyoruz.

Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar: 2013’ün son aylarına baktığımızda özellikle İnşaat, Bilişim, Eğitim, Gıda ve Tekstil sektörlerinde hem ilan hem de başvuru sayıları açısından önemli bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. Sağlık, Turizm ve İlaç sektörleri için ise son dönemlerde bir durağanlık söz konusu. Ancak bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Turizm sektörünün ivme kazanacağını ve dönemsel-mevsimlik eleman ihtiyaçlarını karşılamak adına ilan sayılarında önemli bir yükseliş yaşanacağını öngörüyoruz. Pozisyon bazında değerlendirecek olursak ise Tarım sektörüne yönelik işlere yönelik ilgide ciddi bir azalış söz konusuyken, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Uzmanlığı, Veritabanı Yönetimi, Grafik, Dijital Tasarım, Sosyal Medya Uzmanlığı,  İnternet Pazarlama;  İş ve Çevre Güvenliği Uzmanlığı, Pilot ve Uçak Teknisyeni gibi pozisyonlara ilgi giderek artıyor.

Kariyer.net Müşteri Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Zeynep Oran Çakıroğlu: Dijital platformda istihdam sektörü oldukça geniş ve fırsatlara açık bir sektör. Kariyer.net veritabanındaki özgeçmiş sayısı, 2013 Aralık başı itibariyle geçen yılın aynı ayına göre %12 artış göstererek 18 milyonu geçti. Sektörlere baktığımızda da olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Özellikle Elektrik & Elektronik sektörünün ve toplulukların yarattığı istihdam artışları sevindirici. 2013’te tüm lokomotif sektörler istihdam anlamında potansiyelini önemli ölçüde artırmayı sürdürdü. İstihdamda öncülüğü, yine uzun yıllardan bu yana olduğu gibi İnşaat ve Tekstil sektörleri yaptı. %18’lik artışla Bilişim ve %19’luk artışla Üretim sektörleri de 2013’ün sonlarına doğru rekor kırarak önemli yükseliş kaydetti. En çok aranan pozisyonların sıralamasında çok önemli bir değişiklik olmadı. Uzun yıllardan bu yana Kariyer.net’te en fazla aranan Satış Temsilcisi pozisyonu yine liderliğini korudu. Burada dikkat çekici olan ise Mağaza Müdürü ve İnsan Kaynakları pozisyonlarının 2013 yılında geçmiş yıllara oranla en çok aranan pozisyonları içinde öne çıkması.

Secretcv.com’da iş arayan adayların yüzde 21’i yani 3 buçuk milyonu yüksek okul, yüzde 5’i yani 835 bini ise meslek lisesi mezunu.Elemanonline’net veritabanına kayıtlı ise 450 bin meslek lisesi ve MYO mezunu bulunuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.