banner

Çocuk Vakfı: 4+4+4 çocuğun yararlarını gözetmeli!




TBMM’de Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngeren yasa teklifinin yasalaşması öncesinde Çocuk Vakfı bir açıklama yaptı. Çocuk Vakfı: “Temel eğitimle ilgili yasa önerisinin TBMM Genel Kurulu'nda müzakeresi ve yasalaşması sürecinde, TBMM üyelerini, çocuğun yüksek yararına uygun davranmaya ve aklıselimle hareket etmeye davet ediyoruz''

Çocuk Vakfı, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa önerisinin yasalaşması sürecinde, TBMM üyelerini, çocuğun yüksek yararına uygun davranmaya ve aklıselimle hareket etmeye davet ettiklerini bildirdi. Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, yasa teklifinin bu haftadan itibaren TBMM'de görüşülmeye başlanacağı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: ''Zorunlu temel eğitimin 1+4+4+4 yıl olarak düzenlenmesi amacıyla, gerek 18. Milli Eğitim Şurası'nda alınan karar, gerekse yasa önerisinin TBMM aşamasında görüşülmesi süreçlerinde çocuk görüşü alınmamış olmasını kaygıyla izliyoruz. Çocukla ilgili her konuda çocuğun görüşünün alınmasının çocuğa özgü haklardan biri olduğunu hatırlatmak isteriz. Türkiye'nin temel eğitim sisteminde yapısal değişikliğin bütün tarafların katılımı ve paydaşlığında sonuçlandırılması beklenirdi.''

     Açıklamada, okula başlama yaşının bir yıl erkene alınması yerine, bir yıl okul öncesi olmak üzere, çocukların büyüme ve gelişmelerine uygun şekilde kademelendirilecek zorunlu temel eğitimin 13 yıl olarak düzenlenmesinin desteklendiği belirtildi.

     Yasanın görüşülmesi sırasında çıkan olayların çok üzücü olduğu ve düzenlemenin, müfredatta yapılması gereken köklü değişikliği engelleyici ve erteleyici bir sarmala dönüştürülmemesi gerektiğinin de ifade edildiği açıklamada, ''Temel eğitimle ilgili yasa önerisinin TBMM Genel Kurulu'nda müzakeresi ve yasalaşması sürecinde TBMM üyelerini, çocuğun yüksek yararına uygun davranmaya ve aklıselimle hareket etmeye davet ediyoruz'' görüşlerine yer verildi.

(AA)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.