KİMSESİZ KADAVRALAR Tıp fakültelerine verilecek
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 30 Mart 2012 14:30 tarihinde oluşturuldu
HSYK genelgesi, "kimsesizler mezarlığı"na gömülecek olan cenazelerin bilimsel araştırmalarda kullanılmasının yolunu açtı.
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ''Ölü Muayene ve Otopsi İşlemleri''ne ilişkin genelgesi, adli tahkikata konu edilmiş olup kimliği belirsiz ya da kimsenin sahip çıkmadığı veya yakınlarının almaması nedeniyle kimsesizler mezarlığına gömülecek olan cenazelerin tıp eğitiminde ve bilimsel araştırmalarda kullanılmasının yolunu açtı.
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç.Dr. Haluk İnce, otopsisi yapılan tüm cenazelerin DNA'larının ve fotoğraflarının kurum tarafından saklandığını ve ''kimsesizler mezarlığı''na defnedilen kişilerin yakınlarının ortaya çıkması halinde DNA testlerinin ardından cenazelerin ailelerine teslim edildiğini belirterek, ''Mezarlara defin işlemi sırasında numara veriliyor. Bu numaralar zaman içinde kayboluyor ya da farklı yıllara ait aynı numaralar var. Buna benzer nedenlerle 'kimsesizler mezarlığı'na gömülen insanlarımızın yakınları ortaya çıktığında cenazelerin bulunmasında sıkıntılar yaşanıyor. Hatta bazen cenaze bulunamıyor. Zaten yakınları olmayan cenazeler kaybolup gidiyor. Cenazelerin tıp eğitimi için üniversitelere verilmesi ya da bilimsel çalışmalarda kullanılmasıyla, kaybolma ihtimali olan insanlarımızın, daha uzun süre için, daha kolay bulunabilmesini amaçladık. Bu bir 'kazan-kazan' durumudur'' diye konuştu.
İnce, üniversitelerin kadavra ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yoğun bir taleplerinin olduğunu dile getirerek, ''Genelge sonrasında çalışmalarımız sürüyor. Bunu bir standarda bağlayarak, isteyen üniversitelere sırayla kadavra vermeye başlayacağız'' diye konuştu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu