Milletvekilliği için istifa eden rektör ve akademisyenler
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 10 Şubat 2015 10:28 tarihinde oluşturuldu
7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde milletvekilliği için aday olacak akademisyenler görevlerinden istifa etti. Milletvekilliği adaylığı için istifa eden akademisyenler arasında rektör, rektör yardımcısı ve öğretim üyeleri bulunuyor. İşte o isimler ve aday adayı oldukları partiler;
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban
3 Mart 2011 yılında üniversitenin kuruluş aşamasından bu yana rektörlük görevinde bulundum. Üniversitemizi elimizde büyüttüm ve 5 Şubat’ta istifa ettim. Daha önce siyasetin içinde yer almadım ancak Türkiye’nin daha iyi yerlere ulaşması için atılması gereken adımlar olduğunu düşünüyorum. Ekonomi alanında akademik çalışmalar sürdürüyorum. Türkiye’nin daha fazla üretim yapan bir ülke olması için politika üretmek, deneyimlerimi halkla paylaşmak istiyorum. Yokluktan geldik. Ayrıca geleceğe yönelik vizyonu olması, siyasete girme isteğim nedeniyle Ankara’dan AK Parti’den aday adayı oldum. Eğer milletvekili görevine seçilemezsem öğretim üyeliğine devam edeceğim.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu
Büyük emekler verdiğim ve bugün 8 yıl görev yaptığım bu önemli kurumdan istifa etmiş bulunuyorum. Rektörlük görevim süresince üniversitemizi bir yerlere getirmeye çalıştık. İstifamın ana nedeni milletvekili aday adayı olmayı düşünmem. Önümüzdeki günlerde müracaatımızı yapacağız. Bize görev verildiği takdirde başta Şanlıurfa olmak üzere ülkemize hizmet edeceğiz.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç
9 Eylül 2008’de kurucu rektör olarak göreve atandım ve istifamı 8 Şubat’ta sundum. 2 dönemdir rektörlük görevini yapıyordum ve 7’nci yılımdı. Görevimin bitmesine 1 yıl vardı. Güçlü demokrasi için güçlü bir siyasi yapının olması gerektiğine inanıyorum. Bürokrasinin taleplerini, sorunlarını iyi bilen biri olarak siyasete daha fazla katkı yapacağıma inandığım için böyle bir karar verdim. Vanlı olduğum için bu şehirden aday olmayı planlıyorum. Geçtiğimiz seçimlerde de çeşitli adaylık teklifleri gelmişti. Ancak üniversite rektörlüğü görevini, sorumluluğu taşıdığım için görevimin son yılına gelince bu şekilde karar aldım. Düşünce olarak kendimi yakın hissettiğim bir siyasi parti vardı. Ayrıca ortaya koydukları hedefleri ve bunları uygulmaya geçirdikleri için AK Parti’den milletvekili ada adayı olmayı planlıyorum. Milletvekilliği görevine seçilemezsem akademisyen olarak üniversitelerde ders vermeye, öğretim üyeliği yapmaya devam ederim.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal
Diş Hekimliği Fakültesi’ne 2011 yılında kurucu dekan olarak atandım. Aynı rektör yardımcılığı görevini üstlendim. Ayrıca eğitim ve dış ilişkilerden sorumlu rektör yardımcısı olarak çalıştım. TÜBİTAK bünyesinde 2011 yılından bu yana Sağlık Bilimleri Araştırma Grubu Yürütme Komitesi üyeliği yaptım. Ancak 9 Şubat’ta bu görevlerimden istifa ettim. Farklı alanlarda hizmet verdim, üniversitelerin sorunlarını biliyorum. Bu konuda Türkiye’nin olması gerektiği yerde bulunmadığını düşünüyorum. Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini düşünüyorum. Eğer vekil olarak seçilirsen bunun olması için çalışacağım. İlk defa siyasetin içine atılıyorum, yakın diyalog içinde olduğum insanlar vardı, bu sayede karar verdim. AK Parti’den İzmir bölgesinden aday adayı olacağım. Projelerimin hayata geçebileceği siyasi partinin bu olması ve akademisyenlere de ihtiyaç bulunması nedeniyle bu yönde bir seçim yaptım. Milletvekili olmazsam siyasetin içinde olmaya devam edeceğim. Öğretim üyeliğine de devam ederek çalışmalarımı sürdüreceğim.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer de CHP'den milletvekili adayı olabilmek için istifasını verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, HDP’den milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa etti.
Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yıldırım, 9 Şubat'ta makamında düzenlediği basın toplantısıyla, HDP’den milletvekili aday adayı olmak için aktif görevinden istifa ettiğini açıkladı. Geçen ay rektör yardımcılığı görevinden istifa ettiğini hatırlatan Yıldırım, HDP yetkililerinin adaylık için kendisine teklifte bulunduğunu, fakat üniversitedeki görevinde kalarak barış ve çözüm sürecine ivme kazandırmak için önce siyasete girmeyi düşünmediğini ilettiğini söyledi. Ancak bu ivmeden rahatsız olanların 4 yıldır hayatı kendisine ve ekibine zehir ettiğini öne süren Yıldırım, "Eğer HDP adayı olarak haziran ayında seçilirsem, hem genelde Mardin Artuklu Üniversitesi’ni, hem de özelde Kürdoloji birimini yalnız bırakmayarak, onlar için Meclis’te mücadele edeceğim. Şayet Meclis’e girmek kısmet olmazsa üniversitedeki görevime döneceğim ve hiç kimsenin dilinden, dininden, inancından ve cinsiyetinden mağdur olmayacağı, katılımcı, demokratik bir üniversite anlayışının hakim olması için ekip olarak mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz " dedi.
Hangi ilden aday olacağı konusunda ise kararı HDP’nin seçim komisyonunun vereceğini anlatan Yıldırım, gönlünden geçen kentin Mardin veya Diyarbakır olduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak da AK Parti'den milletvekilliği aday adaylığı için görevinden istifa etti.
Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan da Çorum'dan AK Parti milletvekili adayı olmak için görevinden ayrıldı. 1966 Çorum doğumlu olan Kaymakcan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezunu. Kaymakcan, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı iken 23 Mayıs 2013'te Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü olarak atandı.
Kanun gereği istifa etmesi gerekenler şunlar:
"Hakim ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar."
Karara göre ayrıca, kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların da en geç yarından geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten belgeyi, bugün saat 17.00'ye kadar vermeleri gerekiyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu