7 başlıkta Güvenli Okul
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 22 Eylül 2015 14:35 tarihinde oluşturuldu
Okul zili, 2015-2016 eğitim öğretim yılı için 28 Eylül’de çalıyor. Okul zili ayrıca yarınlarımız için de çalıyor. Okullarda başarı ve mutluluğu oluşturan etmenlerin başında ise, eğitim kadar güvenlik kavramı da önemli bir yer tutuyor. Bunun nedeni güvenli bir okul olmadan sağlıklı bir eğitim ve öğretim ortamının sağlanamayacağı gerçeğinde yatıyor.
Okul zili yarınlarımız için çalıyor. Yaz mevsiminin eşsiz güzellikleri içinde geçen bir tatil dönemi daha geride kaldı. Mutlu ve başarılı bir gelecek için öğrenciler sevinç çığlıklarıyla sınıflarını dolduracaklar. Aileler ve çocuklar için heyecan ve umut dolu günler demek bu.
Her eğitim yılında olduğu gibi öğrenciler, öğretmenler, aileler ve okul çalışanları birçok hazırlık yaparak bugünü beklediler ve okul yoluna koyuldular. Okul yöneticileri ve öğretmenlerin liderliğinde okul çalışanları, servis sürücüleri ve rehberler, öğrencilerin eğitimlerini en iyi koşullarda yapmaları ve başarılı olmaları için var güçleriyle çalışacaklar.
Okullarda başarı ve mutluluğu oluşturan etmenlerin başında ise, eğitim kadar güvenlik kavramı da önemli bir yer tutuyor. Bunun nedeni güvenli bir okul olmadan sağlıklı bir eğitim ve öğretim ortamının sağlanamayacağı gerçeğinde yatıyor.
Peki okullarımız güvenli bir okul yaşamı için yeni eğitim-öğretim dönemine neler yapmalı?
Okulların güvenli bir okul iklimi ve yaşamı oluşturabilmeleri için birçok başlıkta etkin çalışmalar yapmaları gerektiğinin altını çizen CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı-CEO Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü Osman Öztürk, “Öncelikle okullarda, güvenli okul standartlarına göre risk analizleri yapılarak risk haritaları çıkartılmalı” dedi.
Peki risk haritalarının çıkarabilmesi için gerekli güvenli okul standartları nedir? Osman Öztürk, güvenli okul standartlarını 7 başlıkta açıkladı.
1) Okulların Fiziki ve Mimari Güvenliği:
Güvenli okularda okulun tasarımı ve mimarisi önemli bir yer tutar. Okul mimarisi proje aşamasında güvenlik standartları öngörülerek planlanmalıdır. Okul kampüslerinin, mimari tasarımlarından, fiziksel yapılarına kadar öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler yapmalarına olanak sağlayan bir yapısallık içermesi sağlanmalıdır. Fiziki yapıların ve kullanılan malzeme ve donanımların güvenli ve sağlam olması, olası kazaların önlenebilmesi açısından önemlidir. Örneğin dar koridorlar, kör noktalar, lavabolar, merdiven aralıkları, aydınlatılmayan bölümler, düzensiz giriş-çıkışlar kampüslerin güvenliği için temel önemdedir. Fiziki ve mimari güvenliğin iyi dizayn edildiği kampüsler olası riskleri önler ve kaliteli bir eğitim ortamı sunar.
2) Okul İklimi ve Kültürü:
Okulun akademik ve sosyal başarısı için olmazsa olmaz şartlardandır. Okullar öğrenci, öğretmen ve çalışanların kendilerini fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan özgür, barışçıl ve iyi hissettiği bir okul iklimine sahip olmalıdır. Öğrenci ve öğretmenlerin sevinç ve mutlulukla okullarına geldiği, bir kaygı ve endişenin olmadığı ve özgürce eğitimlerini gerçekleştirdikleri bir okul yaşamı oluşturulmalıdır. Okul müdürü okulun lideri olarak okulun sosyal, kültürel ve akademik başarısı için tüm okul paydaşlarının iletişimini, motivasyonunu ve gücünü birleştirerek büyük bir hedef ortaya koyabilir. Güvenli okul, öğrenme becerisinin ve gelişiminin kaliteli öğretmenlerle gerçekleştirilebileceğini bilir. Öğretmene değer vermek, itibarlı kılmak, bilgi yolunda beslemek ve eserler yaratmalarına omuz vermek bir ülkeyi ve okulu zirvelere taşır. Okul ikliminin mutluluk ve güven verdiği, yönetici, öğretmen ve öğrenci iletişim ve motivasyonun yüksek olduğu okullar öğrencileri başarılı bir geleceğe taşır.
3) Okul Sağlık Güvenliği:
Okul ortamının ve paydaşlarının sağlıklı, temiz ve hijyenik olmasına odaklanır. Okullarda hijyenik ortamın sağlanması, sağlıklı bir okul ortamının oluşturulması için gereklidir. Temizlik, bakım, ilaçlama ve çalışanların sağlık kontrollerinin zamanında yapılması, kantin ve yemekhanelerin gıda güvenliğine uygun olması, su, hava ve aydınlatmaların kalitesi ve niteliği okul ortamının sağlıklı olması ve okul paydaşlarının sağlıklı bir iklimde yaşamaları için şarttır.
4) Acil Durum ve Kriz Yönetimi:
Okullarda olası risk ve tehlikelere karşı proaktif bir güvenlik algısı oluşturulmalıdır. Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan bir ülkede, toplu yaşam alanı olan okullarda tüm paydaşların hareket tarzlarının, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği ve uygulandığı bir acil durum ve kriz yönetimi zorunludur. Deprem, sel, su baskını gibi doğal afetlerin yanında yangın, şiddet ve terör gibi olası güvenlik risk ve tehlikelerine karşı okul toplumunun bilinçlendirilmesi bir okul yaşamı için olmazsa olmazlardandır. Bu amaçla okullarda güvenlik yönetiminin ve yapılarının oluşturulması, güvenlik planlarının hazırlanması ve sürekli uygulamalarla pratiğe dönüştürülmesi olası can ve mal kaybını önleyecektir. Eğer riski önceden öngöremezsek ona karşı bir önlem de planlayamayız.
5) Öğrencilerin Okul Yolundaki Güvenlikleri:
Okul yolunda öğrenci ve öğretmenler birçok sorun ve riskle karşılaşıyor. Trafik kurallarına uymayan sürücülerin ve yolda karşılaşılan riskli kişilerin varlığı tedirginlik ve korku yaratıyor. Ancak alınacak önlem, denetim ve bilinçlendirici çalışmalarla bu riskleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak mümkün. Öğrencilerin trafik güvenliğinin sağlandığı güvenli yollardan okula yaya, toplu taşıma ya da servis araçları ile ulaşmaları ile eğitim süreci başlar. Tüm paydaşların okul yolunda trafik kurallarına uyması, güvenli yolları kullanmaları, servis içerisinde servis kurallarına göre hareket etmeleri, servis sürücülerinin duyarlı olmaları olası kazaları önler. CSG-BAU-İksara okul güvenliği araştırmasına göre velilerin %64 çocuğu okula giderken yolda güvenliğinden endişe duyuyor. Çocukları servis araçları ile okula giden velilerin %49'u, toplu ulaşım araçları ile giden velilerin %80'i okul yolundan endişe duyuyor. Servis ortamında çocukların ve sürücülerin trafik ve güvenlik kurallarına uymaları önemli. Sürücülerin trafik kurallarına uymamaları, küfürlü ve şiddet içerikli söz ve davranışları ise çocukları olumsuz etkiliyor. Sürücüler ve rehberler çocuk psikolojisi ve servis güvenliği konusunda eğitimsiz.
6) Okul Güvenliğini Etkileyen Sorunlar:
Okul güvenliği denilince sadece okullara dışarıdan yönelen tehdit ve tehlikeler algılanıyor. Aslında şiddet okulun içinde de söz konusu. Öğrencilere göre okulların %74'ünde sözlü ve fiziksel şiddet olayları yaşanıyor. En çok dikkat çeken şiddet olaylarının başında akran zorbalığı geliyor. Bu kapsamda sözlü, fiziksel, ayrımcı, psikolojik şiddet, sözlü taciz, fiziksel taciz, duygusal taciz olayları okul iklimini olumsuz etkiliyor. Siber akran zorbalığı da bilgi ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak yaygınlaşıyor. Öğrencilerin %29'u siber akran zorbalığına uğruyor, %%11'i başkalarına uyguluyor, %47'si ise zorbalığa şahit oldukların belirtiyor.
Aileler ise okulda öğrencileri tehdit eden en büyük tehlike olarak uyuşturucu madde bağımlılığını ve kötü arkadaş çevresini görüyor. Tüm bu araştırmaların gözler önüne serdiği tek gerçek, daha güvenli okulların gerekliliği.
7) Okul Risk Haritası ve Güvenlik Planlarının Hazırlanması:
Okulun fiziksel, psikolojik ve sosyal güvenliğini olumsuz etkileyebilecek olası risklerin belirlenebilmesi, koruyucu ve önleyici önlemler planlanarak önlenebilmesi için öncelikle okulların risk haritalarının çıkartılması ve okul güvenlik planlarının hazırlanması gerekiyor.
Sonuç olarak güvenli bir okul yaşamı için, şiddet, kaygı ve endişenin olmadığı bir okul iklimi yaratılmalı, okul, öğrenci, öğretmen ve aileler ile ortak akıl ve işbirliği içerisinde hareket edilmelidir.
Güvenli okullar gözlerinin içi gülümseyen okullardır.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru