banner

Her öğretmen 5 yılda 250 saat hizmet içi eğitim alacak




Yaşar Özay'ın bugünkü eğitim yazısı
  Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı eylem planı çerçevesinde öğretmenler, 5 yıl boyunca 250 saat hizmet içi eğitim aldıktan sonra, yeterlik sınavına girecek
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, "Her öğretmen 5 yılda 250 saat hizmet içi eğitim alacak. Sonra verdiğimiz eğitimi test etmek için sınav yapacağız" dedi. Hizmet içi eğitim ve sınav online sistemle gerçekleştirilecek. Sınavda soruların yüzde 50'si öğretmenin kendi alanından, yüzde 50'si ise genel kültür ve yetenek sorularından oluşacak. Uygulama, göreve yeni başlayan tüm öğretmenleri kapsayacak. Başarısız olan öğretmenler okullarda kütüphanelerde ve laboratuvarlarda görevlendirilecek. Daha sonra ikinci sınava girmelerine imkân tanınacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde öğretmenlere yönelik yeni bir uygulama başlatmaya hazırlanıyor. Eğitim fakültelerinin kontenjanları azaltılacak. Öğretmenler beş yılda bir yeterlik testine tabi tutulacak. Zorunlu eğitimi 4'er yıldan 3 dönem halinde 12 yıla çıkaran yasanın kabul edilmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uygulama için düğmeye bastı. Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na göre öğretmen kalitesini güvence altına alan diğer önlemler de şöyle sıralandı: "Eğitim fakültelerine öğrenci seçiminde çoktan seçmeli testlerin yanında adayları farklı açılardan değerlendirecek teknik ve araçlardan faydalanılacak. Öğretmenler, ulusal ve uluslararası öğretmen yeterliklerine göre yetiştirilecek. MEB öğretmen alımında KPSS'den başka araçlar da kullanılacak. Öğretmenler beş yılda bir yeterlik testine tabi tutulacak."

KONTENJAN AZALACAK

2012- 2013 eğitim yılında uygulanması planlanan yeni sistemden eğitim fakülteleri de payını aldı. Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cemil Öztürk, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması yönünde talimat verdiğini anlattı. İkinci öğretim programlarının da aşamalı olarak kaldırılacağını ifade eden Öztürk, "Açık öğretim fakültesindeki öğretmenlik programları kapatılacak" dedi.

İlahiyat mezunları için sevinçli haber

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ilahiyat fakültesi mezunlarına müjdeli haber geldi. Müjdeyi Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer verdi. 10 bin ilahiyat mezuna kadro geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Kur'an-ı Kerim ve Hz Peygamberin Hayatı derslerini yeni eğitim dönemine yetiştirmek için çalışmaları hızlandırdı. 10 bin öğretmene ihtiyacı olan Milli Eğitim, bu dersler için ağustos ayındaki atamalarda mevcut 5 bin ilahiyat fakültesi mezununu atayacak. Ayrıca 5 bin de ek kadro açacak. Atanan öğretmenler pedagojik formasyon ve hizmet içi eğitimler alarak yeni eğitim dönemine hazırlanacaklar. Bakanlık her okulda en az iki din kültürü öğretmeni bulundurmayı planlıyor. Seçmeli derslerle ilgili Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne kitapları eylüle yetiştirmesi için talimat verildi.
(sabah) 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.