Yavuz Kara: Eğitimde “küreyerelleşme” gerekiyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Çarşamba, 15 Ocak 2020 13:35 tarihinde oluşturuldu
Günümüzde uluslararası eğitimin önemli bir parçası haline gelen IB (Uluslararası Bakalorya) programları Öğretmen Kariyer Fuarı’nda düzenlenen “Uluslararası Program ve Müfredatlarının Türk Eğitimine Yansımaları” panelinde tartışıldı.
İhlas Koleji Akademik Direktörü Yavuz Kara’nın moderatörlüğünde düzenlenen panele IB Uluslararası Bakalorya Eğitimcisi Selda Mansur, Koç Lisesi Bölüm Başkanı ve IB Öğretmeni Dr. Rafiye Duru, Kültür 2000 Koleji IB-DP Koordinatörü Angela Lucca ve Eğitim Programları ve Öğretim Uzmanı Eda Şahbaz katıldı.
Panelin girişinde bir konuşma yapan İhlas Koleji Akademik Direktörü Yavuz Kara, medeniyetlerin çıkarmış olduğu eğitim sistemlerinin artık global değerleri de sahiplenmesi gerektiğini söyledi. “21. yüzyılda Global (evrensel) ve local (yerel) kelimelerinin bir araya gelen ve Türkçesi Küreyerelleşme olan “Glocalization” terimi ile tanıştık. Bu terim yerel medeniyetlerin çıkarmış olduğu eğitim sistemlerinin artık evrensel değerlerle de harmanlanması gerekliliğinden ortaya çıktı.” diyen Kara, Glocalization teriminin eğitim sistemlerinde yer alması ile birlikte uluslararası program ve müfredatların da öneminin arttığını söyledi.
Ülkemizde bazı özel ve resmi okullarda uluslararası programlar ve müfredatlar doğrultusunda öğrenci yetiştirildiğine vurgu yapan Kara, “Uluslararası program ve müfredatlar ile daha iyi ve barışçıl bir dünya oluşturmak amacıyla gençlerin ortak vizyon ve misyon doğrultusunda gerekli beceriler, değerler ve bilgilerle donatılması hedefleniyor. Bu amaçla uygulanan programları genel olarak IB programları olarak adlandırabiliriz.” ifadelerini kullandı.
IB programlarının içeriğine de değinen Kara, programların disiplinler arası, kültürel, ulusal ve coğrafi sınırları aşan ve eleştirel katılımı, ufuk açıcı fikirleri ve etkin ilişkileri öne çıkaran bir eğitim sunduğunu belirtti.
Kara’nın konuşmasının ardından panelistler kendilerine yöneltilen sorular doğrultusunda IB, IB diploması, Türkiye’de IB diploması verilen okullar ve IB programlarında öğretmen ve öğrencilerden beklenen beceriler hakkında bilgiler verdiler.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumuna 6 ülke ve 47 şehirden 3 bin kişi katıldı
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak