banner

Rektörün büstü açıldı




İyonosferik ve atmosferik fizik alanındaki çalışmaları nedeniyle İran’daki “Mustafa Bilim ve Teknoloji Vakfı” tarafından, 2019 yılında üçüncüsü düzenlenen İslam dünyasının en prestijli bilim ödüllerinden biri olan “Mustafa Ödülü’ne layık görülen Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın büstü, Tahran’da bulunan ve bilim insanları bahçesi olarak bilinen Pardis Teknoloji Parkı’nda düzenlenen çevrimiçi törenle açıldı.

umran_inan_bustKoç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, 2019 yılında, İslam dünyasında bilimin gelişimine katkıda bulunmak, akademisyenler ve araştırmacılar arasındaki bilimsel ilişkileri geliştirmek amacıyla iki yılda bir verilen ve Hazreti Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) adını taşıyan “Mustafa Ödülü”ne layık görülmüştü. Prof. Dr. Umran İnan’a bu ödül, İyonosferik ve Atmosferik Fizik alanında gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar ve bilime kattığı değer nedeniyle takdim edilmişti. Mustafa Ödülü çerçevesinde ödül alan bilim insanlarının büstleri yapılarak Tahran’daki Pardis Teknoloji Parkı’nda sergileniyor. 2019 yılında üçüncüsü düzenlenen Mustafa Ödülü’nü almaya layık görülen Prof. Dr. Umran İnan’ın, İranlı heykeltıraş Musa Abdi tarafından yapılan büstü de Pardis Teknoloji Parkı’nda yerini adı.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, yaptığı değerlendirmede, İslam dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan “Mustafa Ödülü’nün” bilimin evrenselleşmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, “Bilimsel anlamda dünyanın yeni bir çağa adım attığı bu dönemde, İslam dünyasının bilime katkılarını destekleyen bu önemli ödüle layık görülmekten ve Tahran’da bulunan Bilim İnsanları Parkı’nda adıma büst yapılmasından büyük gurur duydum. Bu büst benim için ayrıca yüzyıllardır bu bölgenin koruyucusu ve vasisi olan İran ve Türk halkları arasındaki derin kardeşliği simgeliyor. Özellikle 2020'nin başından beri hayatımızı kıskacı altına alan bir salgınla mücadele ettiğimiz bir dönemde, bilimsel araştırmalar bu salgından çıkış yolu ve ilerlemenin itici gücüdür. Koç Üniversitesi'ndeki doktora öğrencilerinin çok önemli bir kısmını oluşturan İranlı öğrencilerimiz ve İran'daki üniversite ortaklarımızla birlikte, insanlığın yaşamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak ve bilimde mükemmelliği yakalamak için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, 200 üniversite ve 35 ülkeden yaklaşık 500 jüri üyesinin toplam 800 saat çalışarak yaptığı değerlendirme sonucu ödülün sahibi olmuştu. Prof. Dr. İnan, “İyonosferik ve Atmosferik Fizik alanında dünyaya yakın uzaydaki dalga-parçacık etkileşiminin anlaşılması ve şimşek ve yıldırımlarda oluşan elektrik akımlarıyla üst atmosfer arasındaki elektrodinamik etkileşimler konusunda yaptığı çalışmalara istinaden ödüle layık görülmüştü.

Mustafa Ödülleri kapsamında, 2019 yılında ödüle layık görülen BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin (Mainz Üniversitesi, Almanya), Prof. Ali Khademhosseini (Kalifoniya Üniversitesi, Los Angeles ABD), Prof. Hossein Baharvand (Royan Enstitüsü, İran), Dr. Mohammad Abdolahad’ın (Tahran Üniversitesi, İran) da büstleri törenle açıldı.


Prof. Dr. Umran S. İnan Hakkında

2009 yılından bu yana Koç Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Umran S. İnan, 1972’de lisans, 1973’te yüksek lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. Prof. Dr. İnan, 1977’de Elektrik – Elektronik Mühendisliği dalında Stanford Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. Stanford Üniversitesi’ndeki akademik hayatı boyunca jeofizik, yakın uzay, iyonosfer ve atmosfer fiziği, radyasyon kuşakları, elektromanyetik dalga-temel parçacık etkileşimi ve çok düşük frekanslı radyo bilimi alanlarında çalışmalar yaptı; şimdiye kadar 60 doktora öğrencisi mezun etti. Prof. Dr. İnan’ın Stanford Üniversitesi’ndeki araştırma grubu uzun yıllar Antarktika dahil olmak üzere yedi kıtada kırktan fazla yerde ve aynı zamanda da Dünya yörüngesindeki çeşitli uydularda gözlemler yaptı. Bu çalışmaların bir kısmı halen ABD’nin diğer üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan eski doktora öğrencileri tarafından yürütülüyor.

Prof. Dr. İnan Amerikan Jeofizik Birliği, Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü ve Amerikan Fizik Kurumu’nun “Fellow” rütbeli üyesidir ve Uluslararası Radyobilim Birliği’nde çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2010’da Türkiye Bilimler Akademisi Üyeliği’ne seçilen Prof. Dr. Umran İnan’ın çalışmaları sebebiyle Antarktika’daki bir dağ “İnan Tepesi” olarak isimlendirilmiştir.

Prof. Dr. Umran S. İnan’ın aldığı ödüllerden bazıları aşağıdaki gibidir:

1998’de lisans seviyesindeki üstün öğretim başarısı sebebiyle Stanford Üniversitesi tarafından verilen Tau Beta Pi Ödülü
2007’de lisans seviyesinde araştırmaları teşvik etme alanında gösterdiği üstün başarı sebebiyle Allan V. Cox Madalyası
ABD Antarktika Servis Madalyası
2008 yılında URSI ve Royal Society tarafından verilen Appleton Ödülü
2010 yılında TÜBİTAK Özel Ödülü


Mustafa Ödülü Hakkında

Mustafa Ödülü, İslam dünyasının önde gelen araştırmacı ve bilim insanlarına iki yılda bir verilen prestijli bilim ve teknoloji ödülüdür. Ödül, “Yaşam ve Tıp Bilimi ve Teknolojisi”, “Nanobilim ve Nanoteknoloji”, “Bilgi ve İletişim Bilimi ve Teknolojisi” ve "Bilim ve Teknolojinin Tüm Alanları" olmak üzere dört kategoride veriliyor. Her alanda ödül alanlara, bağışlarla finanse edilen 500.000 ABD Doları veriliyor. Ödül sahiplerineayrıca özel bir madalya ve sertifika sunuluyor. https://mustafaprize.org/

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.