Dünyanın ilk sanal akademisini kurdu
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 18 Haziran 2012 09:00 tarihinde oluşturuldu
Yeğenlerinin derslerine yardımcı olmak için çizimler yapan MIT mezunu bilim insanı, "online" akademi kurdu. 30 kişilik ekiple hazırlanan dersler, ABD'de 15 pilot okulda deneniyor.
Sal Khan, Hintli bir anneyle Bangladeşli bir babanın New Orleans doğumlu oğlu. ABD'nin önde gelen okullarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) matematik, elektronik mühendislik ve bilgisayar bilimi dereceleriyle mezun olduktan sonra İşletme yüksek lisansını Harvard Üniversitesi'nde yapan Kahn, iyi bir fon şirketinde analist olarak çalışmaya başladı. 2008'de matematikten kötü not alan kuzenleri sayesinde, internete yüklediği videolarla "online eğitmen" oldu. 35 yaşındaki Khan'ın bu projesine Bill Gates ile Google milyonlarca dolar yatırım yaptı. Her şey, Sal Kahn'ın kuzeni Nadya'nın, matematikte zorlandığını söylemesiyle başladı. New Orleans'ta yaşayan Nadya ile Boston'da yaşayan Sal, Yahoo'nun üzerinde çizim yapılabilen Doodle yazılımı aracılığıyla "uzaktan" eğitime başladı. Nadya bu durumu diğer kuzenleri Arman ve Ali'ye de söyleyince, onlar da yardım istedi. Bunun üzerine Sal, pazartesi Ali'ye, çarşamba Arman'a, cuma günleri de Nadya'ya ders vermeye başladı. Ancak zamanlamada sorun yaşaınca, 2006'de video paylaşım sitesi YouTube'a kişiye özel videolar yükledi. Bu yeni eğitim yöntemi, "Khan Akademi"nin başlangıcı oldu.
SİLİKON VADİSİ KEŞFETTİ
YouTube'daki dersleri sanal ortamda sansasyon yarattıktan sonra Khan 2008'de akademisini kurdu. Bir yandan fon şirketinde çalışırken, diğer yandan videolarını yüklemeye devam etti. Taa ki, 2009 sonbaharına kadar. Artık "tam zamanlı" bir eğitmen olmayı seçen Khan, 9 ay boyunca tüm birikimlerini akademisi için harcadı. Bu parlak zekâlı ve geleceği gören genç girişimciyi ilk keşfeden, Silikon Vadisi'nde teknolojiyi yatırımcısı John Doerr'in eşi Ann oldu. Doerr çifti Sal'a, Eylül 2010'da Google'den 2 milyon dolarlık, ardından da Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndan 1.5 milyon dolarlık bağış sağladı. Bill Gates akademiyi "geleceğin eğitim kurumu" olarak tanıtınca, bir anda tüm dünya gözünü bu sanal ortama dikti. Khan Akademi'nin San Francisco'daki Los Altos Bölge Okulu ortaokul ve lise seviyelerindeki sınıflarda denenen pilot eğitimi sonuç verdi. Akademi, şimdi 15 devlet okulu ve özel okulda videolarıyla eğitim veriyor. Çocuklar, video görüntüleri aracılığıyla matematik öğreniyor, tarih dinliyor veya ev ödevi yapıyor. Videolar ileride öğretmenlerin yerini alır mı? Şimdilik kimse eğitimi insanız düşünemiyor.
SANAL EĞİTİM NASIL İŞLİYOR?
Öğrenci,internet sitesindeki video galeriden istediği müfredat konusunu seçerek ilgili videoyu izleyebiliyor. Konuya ilişkin egzersiz veya ev ödevleriyle konuya ilişkin data bankasından da yine görüntülü şekilde yararlanabiliyor. Çoğunluğunda Sal'ın sesini duyacağınız videolarda dersin nasıl anlatıldığına gelince; Sal ve diğer akademisyenler, siyah görüntü zeminini kara tahta olarak kullanarak bir yandan anlatıyor, bir yandan çiziyor. Sosyal bilim derslerinde ise öğrenci, konuya ilişkin görseller üzerine konuşan eğitmenlerle video izleyerek ders alıyor. Ders konuları matematik, bilim, finans ve ekonomi, sosyal bilimler, ABD ve uluslararası alanda geçerliliği olan bazı yeterlilik testlerinden oluşuyor.
RAKAMLARLA KHAN AKADEMİ
YouTube'a ilk video 2006'da yüklendi.
2008'de kuruldu.
Aylık izlenme oranı 4.7 milyon kişi...
Şimdiye kadar izlenen video sayısı, 158 milyona yaklaştı.
Şimdiye kadar Khan Akademi'nin egzersizlerini yapan kişi sayısı, 477 milyon.
Online yüklenen video sayısı 3 bin 200. n Online çözülen egzersiz sayısı 345.
Akademide çalışan sayısı 30.
(sabah)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı
-
Bakan Yardımcısı Yelkenci: Türkiye'de ilk defa okul öncesinden 12. Sınıfa, program yapıldı