Bu bölümü bitirenlerin iki diploması oluyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 29 Haziran 2012 15:17 tarihinde oluşturuldu
Türkiye'de sadece Karabük Üniversitesi'nde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü'nü bitiren öğrenciler iki diplomaya sahip oluyor.
Türkiye'de sadece Karabük Üniversitesi'nde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü'nü bitiren öğrenciler, makine mühendisliği derslerinin yanı sıra birkaç ders daha görerek hem raylı sistem hem de makine mühendisliği diploması alıyor.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, üniversite olarak Türkiye'de hiç eğitimi olmayan bölümleri açtıklarını, bunlardan birinin de raylı sistemler mühendisliği bölümü olduğunu söyledi.
Türkiye'de bu alanda büyük bir açık olduğunu, bu açığı yetiştirecekleri mühendislerle kapatmayı planladıklarını ifade eden Uysal, şöyle konuştu:
''2011-2012 döneminde açılan raylı sistemler mühendisliği bölümünün amacı, ülkemizin raylı sistemler teknolojileri hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamak, matematik, fen ve mühendislik bilgilerini bu alandaki sorunlara uygulama becerisi kazandırarak öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamaktır. Raylı sistemler mühendisliği sorunlarını belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deneysel tasarım yapıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmaktır. Üniversitemiz raylı sistemler konusunda Türkiye'de hatta dünya ülkelerinde söz sahibi olacak. En büyük avantajımız Karabük Demir Çelik Fabrikaları'na (KARDEMİR) sahip olmamız ve bu fabrikada Türkiye hatta birçok dünya ülkesinde olmayan rayların üretilmesi. TCDD ve KARDEMİR'le birlikte çalışıyoruz.''
Yabancı üniversitelerden ilgi
Raylı sistemler mühendisliğine başka ülkelerin üniversitelerinin ilgi duyduğunu ifade eden Uysal, ''Sudan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Hartum Üniversitesi ile raylı sistem mühendisliği, bilgi alışverişi ve öğrenci değişimi konularında protokol imzaladık, buradan gelecek öğrencilere eğitim vereceğiz. Bilginin paylaşıldıkça büyüyeceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda Karabük Üniversitesi uluslararası alanda iş birliğine devam edecektir.''
Raylı sistemler alanında üniversite olarak büyük yol katettiklerini, bu alanda söz sahibi olduklarını söyleyen Prof. Dr. Uysal, 11-13 Ekim'de 1. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı'nı düzenleyeceklerini kaydetti.
Türkiye'de raylı sistemler teknolojilerinin gelişiminin araştırma konusunda iş birliğinin artırılması ve tartışma ortamları oluşturulmasıyla mümkün olacağını ifade eden Uysal, ''Bu alanla ilgili sanayi kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya getirilmesi, sorunların tespit edilmesi ve bilimsel ortamda bunların değerlendirilmesi öngörülmektedir'' dedi.
KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel de Türkiye'nin, bölgenin ve Ortadoğu'nun ray ihtiyacını karşıladıklarını belirterek,
TCDD'nin ray ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Demirel, şunları kaydetti:
''KARDEMİR olarak raylı sistemler konusunda daha çok yatırım yaparak, Karabük Üniversitesi ile iş birliği yaparak bu alanda söz sahibi olacağız. Bu bağlamda ilk adım olarak yurt dışında yaptırdığımız bazı testleri Karabük Üniversitesi'nde yapmak için çalışma başlattık. Bilimsel olarak da yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız olduğu için raylı sistemler mühendisliği çok önemlidir. Karabük Üniversitesi'ne bu konuda laboratuvarlarımızı ve tüm tesislerimizi açmış durumdayız. Oradan yetişecek öğrenciler fabrikamızda uygulamalı eğitim görecek. Kapasitemiz ölçüsünde buradan mezun olan mühendislerle çalışmayı planlıyoruz.''
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak