Bakan Dinçer bunu nasıl açıklayacak?
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cumartesi, 29 Eylül 2012 10:17 tarihinde oluşturuldu
İstanbul'daki İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nin ücretli öğretmen listesine göre, İngilizce dersine tarla bitkileri, matematik dersine su ürünleri mezunları giriyor.
Yaklaşık 260 bin branş öğretmeni atama beklerken Milli Eğitim Bakanlığı, görevlendirme usulü ile öğretmen açığını kapatmaya çalışıyor.
Taraf gazetesinden Serkan Ayazoğlu'nun haberine göre öğrenciler, İngilizceyi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü mezunlarından, yapı ressamlığını Almanca öğretmeninden, matematiği Su Ürünleri Bölümü mezunlarından öğreniyor. Özel bir eğitime tabi tutulması gereken zihinsel engelliler ise, Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunlarına emanet.
Ücretli öğretmenler için hiçbir formasyon şartı aranmazken, ihtiyaç duyulan yerlerde meslek lisesi mezunları bile ücretli öğretmenlik yapabiliyor.
Yoksul semtler için geçerli Kadrolu öğretmenler 2000-2500 TL arasında maaş alırken ücretli öğretmenler ayda en fazla 800 TL kazanabiliyor.
Bir haftalık eğitim yeter
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zafer Kiraz, devletin piyasa mantığı ile ucuz "Bir haftalık eğitim yeter" deyip öğretmen yaptılar İstanbul'da devlet okulunda zihinsel engelliler öğretmenliği yapan bir Gazetecilik Bölümü mezunu yaşadıklarını anlattı:
"Okuldan mezun olup formasyon almıştım. Atanamayınca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek ücretli öğretmenlik için başvurdum. Oradaki memur bana "Zihinsel engelliler öğretmeni olmak ister misin" dedi. Ben de o çocukların özel çocuklar olduklarını, bu konuda bir eğitimim olmadığını söyledim. Bana "Sen yapmasan iki senelik meslek yüksek okulu mezunları yapacak" dedi. Görevime başladım. İlk sene hiçbir eğitim almadım ikinci sene bana bir haftalık eğitim verdiler."
işgücü olarak ücretli öğretmenleri kullandığını belirterek, "Öğretmenlik mesleği, basitleştiriliyor. Ziraat Fakültesi mezununu İngilizce öğretmeni olarak görevlendirdiğinizde o çocuklar bir Anadolu lisesine bir fen lisesine girebilir mi? Sosyal bir ayrışma yaratmış olursunuz. Tarla Bitkileri Bölümü'nden mezun olan biri çocuklara sadece 'What is this? This is a penciP İngilizcesi öğretebilir. Bu açıkça yoksullar dil öğrenemez demektir. Genellikle yoksul bölgeler, köyler, kırsal bölgelerde bu öğretmenler görev yapıyor" dedi.
Taşeron devlet anlayışı
Konuyla ilgili olarak Tarafa, konuşan Atanamayan Öğretmenler Platformu'ndan Basri Ekici ise, "Ücretli öğretmenlikle, eğitim sektörü, vasıfsız öğretmen istihdam etti. Ne ders olsa girerim mantığını geliştirdi. Bu emek sömürüsünün ta kendisidir. Ücretli öğretmenlik sosyal devletten taşeron devlete geçişin belgesidir" diye konuştu.
Lisans mezunu öğretmen istiyoruz
Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç, zihinsel engelli derslerinin özel bir öneme sahip olduğunu belirterek bu bölüme rastgele öğretmen görevlendirilemeyeceğini söyledi.
Koç, "Bu konuyu Avrupa'ya gidip araştırdım. Türkiye'de kamuoyu yoldamaları yaptım. Biz Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptık. Sloganımız şuydu: 'Hormonlu öğretmen istemiyoruz, Lisans eğitimini bu konuda yapmış öğretmen istiyoruz'. Bu eğitimin zihinsel engelli çoculdara hiçbir faydası olmaz. Zihinsel engelli çocuklar heba ediliyor" dedi.
Bakırköy Zihinsel Engellileri Eğitim Derneği Başkanı Nurgen Eryavuz da, "Özel rehabilitasyon merkezlerinde çocuk gelişimi mezunu olanları bile öğretmen olarak kabul etmiyorlar. Maalesef devlet okullarında böyle şeyler olabiliyor" diye konuştu.
(radikal)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı