DES’ten ‘hür ve demokratik YÖK’ talebi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 26 Kasım 2012 14:16 tarihinde oluşturuldu
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yeni YÖK yasasına ilişkin yaptığı açıklamada, “hür ve demokratik bir YÖK Yasası” istediklerini belirtti.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hür ve demokratik YÖK Yasası istediklerini belirtti. Avcı, yeni YÖK Yasası'nda üniversite konseyi ve senatosunda üniversite öğrencilerine de söz, yetki ve karar hakkı verilmesi gerektiğini, aksi takdirde sivil, demokratik ve özgürlükçü üniversite hedefinin oluşamayacağını söyledi.
103’ü devlet üniversitesi olmak üzere Türkiye’de toplam 168 üniversite olduğunu ve buralarda 4 milyon öğrencinin okuduğunu belirten Avcı, “Üniversitelerde akademik personel dışında on binlerce memur ve idari personel de bulunuyor. Üniversitenin yönetim ve karar mekanizmalarında öğrenciler yanı sıra bunlara da yer verilmelidir. Üniversite hocasıyla, öğrencisiyle ve diğer eğitim personeliyle bir bütündür. Ayrımcılık yapılmamalıdır. Üniversitelerimizin kurumlaşma, nitelik ve kültür sorunları varsa, bilimsel sıçrama ve inovasyonu yakalayamıyorsa en mühim nedenlerinden birisi de budur. Demokratik yönetişim, birlik ve ortak akıl yoksunluğudur.” dedi.
"Öğretim üyeleri sösleşmeli olmalı"
Üniversitedeki öğretim üyelerinin sözleşmeli hale gelmesi, her öğretim üyesinin, bölüm ve fakültenin Ar-Ge çalışmaları ve performans puanı doğrultusunda hesap verilebilirliğinin olması gibi hususların üniversitelere kalite ve verim getireceğini söyleyen Avcı, yeni YÖK Yasası'nın tersine bir beyin göçü başlatacak derinlikte olması yanı sıra üniversite personelinin ekonomik ve demokratik haklarını da iyileştiren hususları içermesi gerektiğini kaydetti. Avcı, “Yeni YÖK Yasası'nın en önemli hedeflerinden birisinin de Türkiye’yi bölgesinin eğitim üssü haline getirmek olmalıdır. Türkiye’de hâlihazırda 40 bin yabancı öğrenci var ve bunun üçte ikisi Türk devletlerinden gelen burslu öğrenciler. Bu sayı hem nitelik hem keyfiyet açısından çok yetersiz. Türkiye’ye asla yakışan rakamlar değil.” değerlendirmesinde bulundu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı