banner

DES’ten ‘hür ve demokratik YÖK’ talebi




Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yeni YÖK yasasına ilişkin yaptığı açıklamada, “hür ve demokratik bir YÖK Yasası” istediklerini belirtti.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hür ve demokratik YÖK Yasası istediklerini belirtti. Avcı, yeni YÖK Yasası'nda üniversite konseyi ve senatosunda üniversite öğrencilerine de söz, yetki ve karar hakkı verilmesi gerektiğini, aksi takdirde sivil, demokratik ve özgürlükçü üniversite hedefinin oluşamayacağını söyledi.

103’ü devlet üniversitesi olmak üzere Türkiye’de toplam 168 üniversite olduğunu ve buralarda 4 milyon öğrencinin okuduğunu belirten Avcı, “Üniversitelerde akademik personel dışında on binlerce memur ve idari personel de bulunuyor. Üniversitenin yönetim ve karar mekanizmalarında öğrenciler yanı sıra bunlara da yer verilmelidir. Üniversite hocasıyla, öğrencisiyle ve diğer eğitim personeliyle bir bütündür. Ayrımcılık yapılmamalıdır. Üniversitelerimizin kurumlaşma, nitelik ve kültür sorunları varsa, bilimsel sıçrama ve inovasyonu yakalayamıyorsa en mühim nedenlerinden birisi de budur. Demokratik yönetişim, birlik ve ortak akıl yoksunluğudur.” dedi.

"Öğretim üyeleri sösleşmeli olmalı"

Üniversitedeki öğretim üyelerinin sözleşmeli hale gelmesi, her öğretim üyesinin, bölüm ve fakültenin Ar-Ge çalışmaları ve performans puanı doğrultusunda hesap verilebilirliğinin olması gibi hususların üniversitelere kalite ve verim getireceğini söyleyen Avcı, yeni YÖK Yasası'nın tersine bir beyin göçü başlatacak derinlikte olması yanı sıra üniversite personelinin ekonomik ve demokratik haklarını da iyileştiren hususları içermesi gerektiğini kaydetti. Avcı, “Yeni YÖK Yasası'nın en önemli hedeflerinden birisinin de Türkiye’yi bölgesinin eğitim üssü haline getirmek olmalıdır. Türkiye’de hâlihazırda 40 bin yabancı öğrenci var ve bunun üçte ikisi Türk devletlerinden gelen burslu öğrenciler. Bu sayı hem nitelik hem keyfiyet açısından çok yetersiz. Türkiye’ye asla yakışan rakamlar değil.” değerlendirmesinde bulundu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.