Üniversiteler boş kalmasın
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 17 Ocak 2013 08:01 tarihinde oluşturuldu
YÖK yasa taslağının yetersiz olduğunu savunan üniversiteler, açık kalan kontenjanlar için taban puanının düşürülmesini istiyor
Yükseköğretimin geleceğini belirlemek, Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için yeniden düzenlenen YÖK yasa taslağı hükümet ve üniversitelerden destek görmedi. Düzenlenen toplantıda bir araya gelen Vakıf Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Sarıcaoğlu. Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yükseköğretim Meclisi Başkanı Bekir Okan ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptıkları ortak açıklamada, düzenlenen YÖK taslağı ile Türkiye'nin ileriye taşınmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları söylediler: "Geçtiğimiz yıl 1.7 milyon öğrenci sınava girdi. 700 bin öğrenci dışarıda kaldı. Bir tarafta talep varken, bir tarafta üniversitelerde kontenjan açığı var. Bu durum, anlaşılır bir durum değil. Öğrenciler, üniversite okumak için liseye gidiyor. Üniversiteler bölüm açmış. Bölüm için öğretim üyelerini görevlendirmiş. Fiziki imkânlar sağlanmış. Laboratuvarlar kurulmuş. 100 öğrenci yerine, ancak 10 öğrenciyi okutabiliyorsunuz. Bu durum hem ekonomiye hem ülkeye ve ülkenin geleceğine zarar veriyor."
NELER YAPILMALI?
Üniversite adayları, her yıl girdikleri sınav sonucunda tercih ettikleri bölümlere, aldıkları puanlar karşılığında yerleşiyorlar. Yerleştirme işlemi sona erdiğinde, üniversitelerde boş kontenjanlar kalıyor. Boş kontenjanlara yerleşmek isteyen öğrencinin puanı, o bölüme en son giren öğrencinin puanının altında olmaması gerekiyor. Bu nedenle boş kontenjanlara başvuru yapılamıyor. YÖK'ün açık kalan kontenjanlarda, taban puanı düşürmesini isteyen üniversiteler, yabancı öğrencilerin Türkiye'ye gelmesini sağlamak için çalışma yapılmasını ve birkaç yıl yabancı öğrencilerin bir kısmına devlet bursu verilmesi gerektiğini dile getirdiler.
TASLAKTA NELER OLMALI?
Ar-Ge ve İnovasyon.
Yükseköğretimin finasmanı.
Üniversite ve sanayi işbirliği.
Akreditasyon.
Yurtdışından öğrenci alımının teşviki.
(Yaşar Özay Sabah)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
‘Ulusal ve uluslararası alanda yeni atılımlar için büyük bir heyecan ve enerjiyle hazırız’
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli
-
11. YILIN EĞİTİMDE BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
Nida Koç Akademi Gelişim Odaklı Model ile eğitim sektörüne güç katıyor
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’